Altın & Gümüş

Altın zayıflıyor! Merkez bankaları kasalarını altınla dolduruyor! Bu rakamlar görenleri şaşkına çevirdi...

Dolar kurunun güçlenmesi ve artan resesyon endişleri altın fiyatlarına olan talebi azalttı. Altın fiyatları ani iniş çıkışlar sergilerken Merkez bankaları kasalarını altınla doldurmaya devam ediyor. İşte ayrıntılar... Ons altın fiyatı 1800 dolar seviyesinin altına kadar geriledi ve altın fiyatları düşmeye başladı

Dolar/TL'nin güçlenmesi ve resesyon endişelerinin yükselmesi sarı metale olan talebi düşürmeye başladı. Ons altın fiyatı 1800 dolar seviyesinin altına kadar geriledi ve altın fiyatları düşmeye başladı. Ons altının düşüşmesine karşılık gram altın bir gün düşüş bir gün yükseliş trandi gösterirken Merkez bankaları buna rağmen kasalarını altınla doldurmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı ve güvenli liman talebinin dolar endeksinde yoğunlaşmasyla bu hafta sert satış baskıları yaşayan ons altın Eylül 2021 yılıundan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Altın, 1980’lerden bu yana en şahin Fed hamlelerine yenik düşerek dip seviyelere geriledi. Son 1 ayda ons altındaki kayıp yüzde 6’ya yaklaştı.

ALTIN ZAYILIFLIYOR...

Bu hafta içinde 1732 dolara kadar gerileyen ons altın fiyatı 1740-1750 dolar arasında istikrar kazanmaya çalışıyor. 

Analistler, ons altında geri çekilmenin devam etmesi durumunda kısa vadede 1.735, 1.715 ve sonrasında 1.695 dolar desteklerinin izleneceğini söylüyor. 

 
TIAA Bank dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney, yükselen faiz ortamında altından “daha çekici alternatifler var” diyor.

Kitco Metals’in kıdemli analisti Jim Wyckoff Reuters’e verdiği demeçte, “Altın ve gümüş için kısa vadeli teknikler tamamen düşüş eğiliminde ve bu da teknik tabanlı spekülatörleri vadeli işlem piyasalarının kısa taraflarını oynamaya davet ediyor" şeklinde konuşuyor.

ALTIN ALIM SEVİYESİNDE DEĞİL

İsviçre bankası UBS’nin Küresel Varlık Yönetimi bölümünde emtia ve döviz genel müdürü Wayne Gordon, altının rekor seviyesinin 300 dolar altına inmesine karşın, “Henüz altın almak için çok erken” diyor. Bloomberg’e yaptığı açıklamada Gordon, mart ayında fiyatlar rekora yaklaştığından bu yana ‘alıcı’ olmadıklarını söyleyen ve UBS’nin ons başına 1.700 dolarlık yıl sonu hedefini tekrarladı ve “Fed, enflasyona olduğu kadar büyümeye de baktıklarının sinyalini vermeye başladığında, altın fiyatlarının yükselmeye başladığını göreceksiniz” dedi.

MERKEZ BANKALARI KASALARINI DOLDURUYOR

Dünya genelinde merkez bankaları mayıs ayında altın rezervlerine net 35 ton ekleme yaptı. Böylelikle bankaların net alımlarıpeş peşe ikinci ay artış göstermiş oldu. Türkiye ise 13 ton altın alımı yaptı.

 

Alımlar Nisan ayında yoğunlaştı. Türkiye 13 ton, Özbekistan 9 ton, Kazakistan 6 ton ve Hindistan 4 ton alımla Mayıs ayında altın rezervlerini büyüttü ve bu ayın alımlarını n çoğunu oluşturdu. Katar, Mayıs ayında altın rezervlerine 5 ton ekledi ve toplam altın rezervlerini 56.7 tona geri getirerek 2022’nin başlangıcıyla aynı seviyeye çıkardı. Buna karşın, Almanya ay boyunca önemli tek satıcı oldu ve altın rezervlerini muhtemelen 2 ton azalttı.

Altın fiyatlarında ters dalga! Yastık altında altını olanlar hemen baksın! 8 Temmuz 2022 son dakika altın fiyatları

Dünyaca ünlü banka tarih vererek altının yeni fiyatını açıkladı. Rekor orana ulaşacak

Altın fiyatları nereye gidiyor? Altın’da son durum ne?