Altın & Dolar

Altına getirilen kota kaçak girişi artırdı! Altın yatırımcıları aman dikkat! Ayarı düşük altın satışları yapılıyor... 

2023 yılında altın ithalatında aylık 12 ton olarak uygulanan kota, kaçak girişi artırdı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, piyasada düşük ayarlı altınların satışlarının yapıldığını söyleyerek yatırımcılara dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Geçen sene altın ithalatında aylık 12 ton olarak getirilen kota uygulaması, kaçak girişi artırdı. Yıllık 50 tona yaklaştığı belirtilen kaçak altındaki ayar sorununa dikkat çeken sektör temsilcileri, bunun da maliyeti artırdığına dikkat çekiyor.

KOTA, ALTINDA KAÇAKÇILIĞI ARTIRDI

Ekonomim'de yer alan habere göre; altın ithalatında geçen yıldan bu yana uygulanan kotanın kaçakçılığa yol açtığı tahribatın boyutları belli olmaya başladı. 

Son 10 yıllık ithalat ortalamasının 194 ton olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, aradaki fark olan 50 ton için kaçağı işaret ederek, uluslararası piyasa ile kilogramda kimi zaman 5 bin doları aşan farkın ve müsadere usulünün uygulanmamasının kaçak girişi tetiklediğini söyledi.

KAÇAK ALTININ ÜLKEYE GİRİŞİ HIZLANDI!

Aylık kota miktarı 2023 yılında işlenmemiş altın ithalatının uzun dönem aylık ortalaması olan 8 tonun 1,5 katı olacak şekilde 12 ton olarak belirlenmişti. Gerekçe olarak da altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisi gösterildi. Zira, Borsa İstanbul’un Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre altın ithalatı 2022’de 264 tona, 2023’te ise 318 tona yükselmişti.

Ancak ilerleyen dönemlerde kota nedeni ile uluslararası piyasa ile kimi dönem kilogramda 5 bin doları aşan fiyat farkı, kaçak altının cazibesini artırdı ve ülkeye girişi hızlandı. 

44 TONLUK FARK NEREDEN GELİYOR?

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, sektörün 30 yıllık ithalat verilerine göre yıllık altın hammadde kullanım ortalamasının 167 ton civarında olduğunu belirterek, “Eylül sonu itibariyle yapılan ithalat tutarı 88 ton, 30 yıllık Eylül sonu ortalama ise 132 ton. Aradaki fark ise 44 ton.

Sektörümüz, tüm sıkıntılara rağmen çalışmaya ve üretmeye devam ettiğine göre, arada kalan 44 tonluk fark nereden geliyor? cevabı size bırakıyoruz” dedi.

AYARI DÜŞÜK ALTINLARIN SAYISI ARTTI!

İç piyasada altın arzının azalmasının uluslararası piyasalarla büyük fiyat farkı oluşmasına neden olduğunu kaydeden Atayık, bu farkın da iç talebin zirve yaptığı dönemlerde kilogramda 4-5 bin dolara kadar çıktığını vurguladı.

Atayık, “Kota uygulaması bir yandan üretici ve ihracatçıların rakiplerinden yüksek fiyatla hammadde teminine neden olurken kaçak girişlere de zemin hazırlıyor. Her gün ekranlara yansıyan ‘kaçak altın yakalandı” haberlerini hep birlikte üzülerek izliyoruz” dedi.

Öte yandan, kaçak altında menşe ve ayarın belirsiz olması nedeniyle ayarı düşük altınların dolaşım riskinin de arttığına işaret eden Atayık, “Ayrıca kalitesiz rafine edilmiş takozların yeniden dökülmesini gerekiyor.

Bu da yüzde 60-70 oranında üretim sürecinde geri dönüşleri gündeme getirerek maliyet artışına neden oluyor. Sektörümüzün gelişmesini sekteye uğratan kota kısıtlamasının bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Altın uzmanı İslam Memiş altın almak için bekleyenlere tarih verdi! Hazır mısınız?
Altında geri vites! 26 Kasım 2024 gram, çeyrek, gremse altın fiyatları son dakika!