Altın & Gümüş

Altında 9 sene sonra bir ilk yaşanıyor! İsviçre'den Türkiye'ye altın ihracatı rekor kırdı

Altın ihracatında 9 senenin ardından bir ilk yaşanıyor. İsviçre'nin Türkiye'ye altın ihracatı Nisan 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye'ye ihracat Nisan 2013 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Çin ve Hindistan'a ihracat da yükselişe geçti

Uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının gerilemesi İsviçre'nin altın ihracatının yükselmesini sağladı. Türkiye'ye ihracat Nisan 2013 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Çin ve Hindistan'a ihracat da yükselişe geçti.

Dünyanın en büyük altın rafineri merkezi olan İsviçre'nin Eylül ayında altın ihracatı 2021 yılının aynı ayındaki 117 bin 369 kg'dan 174 bin 185 kg seviyesine yükseldi. Ağustos ayında ihracat 121 bin 794 kg olarak kayıt altına alınmıştı.

Türkiye'ye ihracat Ağustos ayındaki 23 bin 695 kg seviyesinden 32 bin 226 kilogram seviyesine yükseldi. Çin'e ihracat geçen 37 bin 807 kg'den 44 bin 20 kg'ye ve Hindistan'a ihracat 19 bin 359 kg'dern 34 bin 600 kg'ye çıktı.

ASYA'YA ALTIN GÖÇÜ BAŞLADI

Batılı yatırımcıların altın talebi azalırken, iç piyasalarında altının prim yaptığı Asya’da hem sikke hem de mücevherat talebinde artış meydana geldi. New York ve Londra’dan çıkan altının rotası İstanbul ve Şanghay gibi merkezler oldu.

Küresel resesyonun gerçekleşeceğine ymnelik tehdit her ne kadar büyüse de Fed faiz artırımları hızına devam edecek. Bu durum ons altın için olumsuz bir zemin yaratmasının yanında altın piyasalarında ticaretin yönünün de değişmesine neden oluyor.

Küresel talep dengeleri yeniden şekilleniyor; Batı’nın talebi azalırken, Doğu’nun talebinde artış meydana geldi.
 

BATILI YATIRIMCININ ALTIN TALEBİ DÜŞTÜ

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları düştüğünde genellikle Asyalı yatırımcı devreye girip, bu fiyatlardan yüklü alım yapma eğiliminde bulunuyorlar.

Şu sıralar piyasalarda  yine bu süreç yaşanıyor. Mart ayındaki zirvesinden bu yana altın dolar bazında yüzde 18 değer kaybett. Bu durum Asyalı alıcıları harekete geçirdi. Batılı yatırımcının altın talebi düşerken, iç piyasalarında altının prim yaptığı Asya’da hem sikke hem de mücevherat talebinde artış yaşanıyor.

ÇİN'DE ALTIN TALEBİ YÜZDE 30 ARTTI

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yapılan açıklamaya göre; Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da Eylül ayı itibariyle geçen 12 ay boyunca altına olan talebin arttığı, aynı dönem içinde Avrupa'daki satışların azaldığı belirtiliyor. 

Raporda, küresel külçe altın piyasasının batıdan doğuya kaydığının da vurgusu yapıldı. Çin'in mücevherat, sikke ve külçe altına olan talebi yüzde 30 artarak 996.3 tona ulaştı. Hindistan'da ise kullanım yüzde 24 arttı ve 977.6 ton oldu.

Türkiye'ye altın ihracatı son 9 yılın zirvesinde

Altın ithalatı 4,5 yılın rekorunu kırarken gümüş ithalatı düştü

Türkiye'nin altın ithalatı iki yılın zirvesinde!