Ekonomi

Altını olana kredi faizlerinde indirim! Resmen açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına yönelik 3 ayaklı sistemin ayrıntıları belli oldu. İşte 3 ayaklı sistem ve tüm ayrıntıları...Sistem kapsamında, finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi birçok fırsat sunuluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin 3 ayaklı sistemin ayrıntıları belli oldu. Sistem kapsamında, finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi birçok fırsat sunuluyor. 

Kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat ve teyit sistemi devreye alınacak. Bu yeni sistem haricinde bir de ilave olarak çeyrek hesabı uygulaması hayata geçirilecek. Çeyrek katılım ve vadeli hesapları da 15 Mart tarihinden itibaren uygulamaya konulacak. Vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine vererek açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden izleyebilecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını öngören yeni sistem, rafinerileri ve bankaları daha sıkı bir iş birliğine yönlendirecek, rafineriler ve kuyumcular anlaşma yaparak kendi toplama ve dağıtım kanallarını meydana getirecek. 

Kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat ya da teyit sistemi hazırlanacak, vatandaşlar kuyumcular üzerinden ziynet, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını sisteme geçirecek ve sistemden alabilecek. 

Vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyetle karşılaşmasını engelleyecek olan teknolojik altyapı rafineriler tarafından hazırlanacak, bankaların da doğrulama altyapılarıyla destek sağlanacak. 

FİZİKİ OLARAK DA ÇEKİLEBİLECEK

Vatandaş fiziki altınını bankaya verdiğinde isterse bankalarda yer alan altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarım gerçekleştirilmesini isteme imkanı bulacak. Aktarım işlemi, anlaşmaya göre kuyumcu ya da rafineri tarafından anlık şekilde yapılabilecek. 

Vatandaşın hesabına aktarım gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgilendirmesi sistem tarafından yapılacak. Bu şekilde vatandaş kuyumcuda işlemini tamamlamış, fiziki altınını vermiş ve bankaya altın veya TL şeklinde aktarmış olacak. Sisteme dahil olan fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye verilecek. 

Rafineri tarafından da rafinajı gerçekleştirilmiş altın bankaya verilecek. Söz konusu fiziki altın karşılık şeklinde banka nezdinde bulundurulacak. Vatandaş finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu istediği şekilde değerlendirmesinin ardından yeniden fiziki olarak çekmek istediğinde banka ya da kuyumcu üzerinden rahatlıkla alabilecek.

 

KREDİ FAİZ ORANLARINDA İNDİRİM

Bankalar, mevcutta olan altınla ilgili hesap türlerine ilave olarak yeni hesap türleri üzerinde çalışma yapacak. Bankalar tarafından finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faizi indirimi gibi çeşitli imkanlar sunulmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştirilecek. 

Merkez Bankası sistem üzerinden bankalara aktarılan fiziki altın karşılığı TL tutarların Altın Dönüşümlü TL Mevduat/Katılım Hesaplarında değerlendirilebilmesi amacıyla yeni düzenleme gerçekleştirecek. Bu şekilde vatandaş tasarrufunun değerini korurken aynı zamanda TL cinsi kazanç da sağlayacak. Finansal sisteme aktarılan altınlar vatandaşların tercihleri kapsamında değerlendirilecek. 

ÇEYREK HESAP UYGULAMASI

Bu yeni sistem haricinde bir de ilave olarak çeyrek hesabı uygulaması hayata geçirilecek. Vatandaşların darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel şekilde katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açması uygulaması 1 Mart tarihinden itibaren uygulanacak. Sistemin işleyişini örneklemek gerekirse vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden izleyebilecek. 

Bu çeyrek altın hesaplarını değerleme şekillerinde değerlendirmesinin ardından birebir hesabında gözüken altın tutarını fiziki şekilde çekebilecek. Darphane bu dönemde gereken ekspertiz desteğini bankalara sunacak. Çeyrek katılım ve vadeli hesaplarını da 15 Mart tarihinden itibaren hayata geçirilecek. 

1500'DEN FAZLA KUYUMCU DAHİL OLACAK

Toplama kanallarının genişletilmesi için halihazırda banka ve rafinerilerin sahip oldukları kuyumcu ağları yaygın hale getirilecek, mart ayı itibarıyla her şehirde en az bir kuyumcu olacak şekilde hayata geçirilecek ve 1500'ü aşkın kuyumcu sistem kapsamına alınacak. 

Bankalar her şehirde en az bir şubesini bu sistemle ilişkili hale getirecek. Altın toplama sürecinde bugüne kadarki uygulamalardan farklı şekilde bankaların bazı şubeleri toplama işlemlerine sürekli aracı olacak. Kuyumcuların, bankaların ve rafinerilerin ayrı ayrı altyapıları üzerinden toplama ve teslim işlemlerini yapması yerine, ortak bir platform aracılığıyla bu işlemlerin yapılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştirilecek.

Takasbank tarafından uygulanmaya başlanan altın transfer sisteminin yaygın hale getirilmesi ve geliştirilmesi yoluyla yatırımcılar, bankalardaki altın hesaplarının transfer işlemlerini kolayca yapabilecek. 

60 MİLYAR TL'LİK PAKETE SIKI TAKİP

İş dünyasının kredi maliyetlerini indirecek 60 milyar TL'lik kredi paketinin yerinde kullanılıp kullanılmadığı sıkı şekilde izlenecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yeni adımlar çerçevesinde kredilerin amacına uygun kullanımı için bir dizi önlem de alınıyor. 

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre;  harcamaların fatura ve sözleşme ile belgelendirilmesinin zorunlu olduğu belirtildi. İşletme sermayesi için sadece kartlı kullanım koşulu bulunacak. Nakit kredi kullanımı yüzde 10'la kısıtlı kalacak. Refinansman (Yeni krediyle eski kredinin kapatılması) için kullanıma yasak getirildi. Amaç dışı kullanım ve gerçek dışı beyanlar için özel yaptırım hükümlerinin bulunduğu belirtildi.

Ayçiçek yağında dev indirim resmen açıklandı! 79.90 TL’ye düştü!

Çalışanlar için kesenin ağzı açıldı! Acil nakit ihtiyacı olanlara müjde! 

Altında son dakika! Gelecek haftadan itibaren...

Faturası yüksek gelenlere müjde! Elektrik indirimi resmen açıklanıyor!

Sektör temsilcilerinden uyarı: Ev fiyatları yüzde 60 zamlanacak!

Milyonlarca kişi ödüyor! Kimler o vergiden muaf?

TOKİ'den 12 bin 107 ucuz konut geliyor!

Altını olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor! 

Emekli maaşları bir kez daha artıyor! Maaşlara 5 gün içinde 750 lira ekleniyor!