Ekonomi

Altını olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor! 

Yastık altı altınların sisteme kazandırılması için yeni sistem geliyor. Söz konusu sistemde rafineri, kuyumcu ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulmuş olacak.Böylece, kişiler, kuyumcular üzerinden ziynet, meskuk, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını sisteme aktaracak ya da söz konusu sistemden çekebilecek

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili olarak yeni detaylar açıklanırken, bu kapsamda, kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulmuş olacak. Böylece, kişiler, kuyumcular üzerinden ziynet, meskuk, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını sisteme aktaracak ya da söz konusu sistemden çekebilecek.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı"nda konu ile ilgili olarak gerçekleştirdiği konuşmada, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için, karşılığı Türk Lirası tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açılarak değer korumasından yararlanılabileceğini resmen duyurmuştu.Anadolu Ajansı muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından konu ile ilgili olarak edindiği bilgiye göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen yeni sistem, rafinerileri ve bankaları daha sıkı bir iş birliğine sevk etmiş olacak.

Peki altında yeni sistem nedir? Altında yeni sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar...

 

Konu ile ilgili olarak açıklanan detaylara göre, vatandaşlar kuyumcular üzerinden ziynet, meskuk, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını dilerse sisteme aktaracak dilerse de söz konusu sistemden çekebilecek. 

Konu ile ilgili olarak rafineri, kuyumcu ve banka arasında üçlü bir mutabakat ya da teyit sistemi oluşturulmuş olacak. Vatandaş söz konusu fiziki altınını teslim ettiğinde de eğer isterse bankalardaki altın hesaplarına isterse de teslim ettiği altının Türk lirası karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımını isteyebilecek.

Söz konusu finansal sisteme bu yöntemle kazandırılmış olan fiziki altın, kuyumcular tarafından rafineriye teslim edilmiş olacak. Böylece de rafineri tarafından da rafinajı gerçekleştirilmiş olan altınşar bankaya iletilecek. 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, vatandaş altının değerini korurken hem de aynı anda Türk Lirası cinsi kazanç sağlamış olacak. Yani hali hazırdaki altına ilişkin hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde de bankalar tarafından çalışmalar gerçekleştirilecek.

Ayrıca bunlar dışında bankalar tarafından finansal sisteme kazandırılmış olan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi çeşitli bazı avantajlar sağlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak.

"Çeyrek Hesabı" uygulaması nedir?

Son günlerde sık sık gündeme gelen yeni sisteme ek olarak kişilerin darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak kamu bankalarında ve katılım bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma uygulaması ile ilgili detaylar da merak ediliyor ve araştırılıyor. Merakla beklenen çeyrek hesabı açma uygulaması 1 Mart 2022 tarihinden itibaren başlayacak.

Merak edilen uygulamaya gelirsek bir kişi eğer toplamda 10 çeyrek altını banka şubesine götürürse açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden izleyebilecek. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, bu çeyrek altın hesaplarında belirlenen biçimlerde değerlendirildikten sonra hesabındaki altını çekebilecek. Söz konusu uygulama 15 Mart 2022 tarihinde itibaren uygulamaya alınacak.

1500'ün üzerinde kuyumcunun sisteme dahil olması beklenen uygulamada bankalar her kentte en az bir şubesini bu sistemle ilişkilendirmiş olacak. 

Altın yatırımcıları dikkat! Analistler açıkladı! Altın fiyatları haftaya bu seviyeleri...

Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı! Altın, faturalar, enflasyon... İşte detaylar!