25 / 05 / 2024

Altını olanlar dikkat! Bu defa bambaşka bir tahmin geldi

Altını olanlar dikkat! Bu defa bambaşka bir tahmin geldi

Fed faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,50'ye çıkarttı. Altın ve Bitcoin fiyatları ile ilgili kritik tahmin yapıldı. İşte tüm detaylar...



Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Faiz kararı 50 baz puan geldi. Zaten bu biliniyordu, bunun piyasa fiyatlandırması üzerinde bir etkisi yoktu. Fakat ekonomik projeksiyonlara baktığımızda, büyümenin 1,2'den 0,5'ye düşürüldüğünü görüyoruz. İşsizliğin artırıldığını, enflasyonun da yukarı çekildiğini görüyoruz. Bu gelişmelere 2023 itibarıyla baktığımızda risk işlemlerini azaltan piyasanın moralini bozacak nitelikte revizyonlar olduğunu görüyoruz.

Piyasayı ters köşe yapan ve piyasanın moralini bozan asıl karar ise faiz oranlarına ilişkin olandır. Örneğin 2023 için yüzde 4.6 ortalama faizi tahmin ediyordu. Fakat bunun 5.1'e çıkarıldığını görüyoruz. Bu da Fed'in daha fazla faiz artışına gitmesi gerektiği anlamına geliyor. Powell'ın konuşması oldukça şahin. Enflasyonda en ufak bir kaygısının olmadığını görüyoruz. ‘Bizim hedefimiz yüzde 2 daha yapacak çok işimiz var, yola devam’ mesajı verdi. Özetle; ‘enflasyonda yeterince başarı görmüyoruz, yavaş gittiğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle de sıkı duruşumuz devam ettireceğiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

“GRAM ALTINDA GERİ ÇEKİLME”

“Şahin mesajlı açıklamalardan sonra özellikle ons altın tarafında 1800'lere kadar bir çekilme gördük” diyen Eryılmaz, “Gram altında da 1074'e kadar geri çekilme gördük. Ons altın tarafında hem alınan kararlar, hem de Powell'ın konuşmasına bakarsak bir miktar daha geri çekilme beklenebilir. Gram altında da aynı şekilde geri çekilme olması gerekiyor. Powell'ın şahin duruşuna göre hala altının güçlü durduğunu söyleyebiliriz.

Fakat bu tablo değişebilir. Şurası net; altında öyle ya da böyle baskılama devam eder. En iyi yatay olarak devam eder. Ons altında ise 1865'i geçmeden 1900'leri geçmeden güçlü yükseliş başlamaz. Yakın vadede de piyasa ne kadar iyi görürse görsün ons altında ara ara yükselişler olur. Fakat güçlü yükseliş beklemiyorum. Aynı şekilde gram altında da dönem dönem yükselişler olsa da tepki hareketleri ile o rallinin başlayacağı 2-3 binli seviyeler mümkün gibi görünmüyor” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön