Kent Haberleri

Altınok Öz: Kartal Anadolu yakasının merkezi olacak!

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçenin kentsel dönüşümle hızlı bir değişim içine girdiğini belirterek, “Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak. Ulaşım avantajı ve yeni projelerle çekim alanı olacak” dedi


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, kentsel dönüşümle ilçenin 10 yıl sonra 1 milyon nüfusa ulaşacağını açıkladı. Öz, “En hızlı dönüşen yer olarak Kartal’ı göreceksiniz. Anadolu yakasının merkezi olacağız. Ulaşım avantajıyla da merkez olmayı hakeden bir yer. Yapacağımız doğu ve batı merkezi projeleriyle burası bir çekim alanı haline gelecek” dedi.


Kentsel dönüşüm için ilçedeki tüm sitelerde toplantı yaptıklarını anlatan Öz, şunları söyledi:

“Kartal’da 359 site var. 107’si Uğur Mumcu mahallesinde, 775 sayılı kanuna tabi olanlar. Kalan sitelerden 83 tanesi 2001 deprem yönetmeliğine tabi olduğu için onları bir tarafa koyduk. 169 tanesini tek tek inceledik. Hangi şartlarda dönüşebileceklerini araştırdık. Bazıları mevcut imar haklarıyla dönüşebiliyor. Bazılarını ada bazına getirerek dönüşmelerini sağladık. Bunun için yolları sitenin içine kattık ve dönüşebilecekleri noktaya getirdik.”


‘606 tapu dağıttık’

Barınmanın temel şartının mülkiyet olduğunu kaydeden Öz, şunları söyledi:

“Çözülemez noktadaki mülkiyet sorununu çözerek, vatandaşa tapularını verdik. Yakacık’ta 606 tapu dağıttık. Milli Emlak’tan devraldığımız tapuları da vatandaşa verdik. Böylece konutların kendi içinde dönüşmelerini sağladık. Toplulaşan gecekondulara mevcut imar haklarını biraz artırarak, oluşan rantı kendilerine iade etmemiz sonucunda onlar da kendiliğinden dönüşmeye başladı. Bu insanlar burada 40-50 yıldır oturuyor, başka semte yollamayalım dedik.”


İmar haklarının aşıldığı durumlar için de çözüm ürettiklerini belirten Öz, şu bilgileri verdi:

‘Ada bazında dönüşüm’

“Yerel yönetimlerin gözyumması sonucu imar hakkı 1.10 iken 2’ye yakın imar kullanılmış. Sonuçta iki tane proje gelişmiş, birincisi belediyeye verilen, ikincisi ise uygulanan gayrıyasal proje. Bunların değişmesi lazım. Yeteri kadar emsal kullanmış, nasıl dönüşecek? Kartal’ın güney planlarını yaptık. Dönüşebilecek yerleri ada haline getirdik. Bazıları bina bazlı, dönüşemiyor, onlara da, ‘biraraya gelin kredi alın. İki yıl ödemesiz kredi kullanın, biraz metrekareden fedakarlık edin’ dedik. Mevcut emsalle 4 daire yerine 5-6 daire çıkıyor. Bitince fazla daireleri satsınlar çok az maliyetle dönüşüyorlar. Toplantı yapa yapa dönüşüm fikri herkesin kafasına yerleşti.”


‘İmar transferi yapacağız’

Kartal’da doğu ve batı olmak üzere iki merkez oluşturduklarını belirten Öz, şöyle konuştu:

“Batı Merkez’de yerinde dönüşüm yapacağız ama aşırı emsal kullanımı var. 4, 5, 6, 7 emsal olan yerler var. Hazine ve belediyenin yerlerinden imar transferi yapmazsak burasının dönüşmesi mümkün görünmüyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz.”


‘Hadid’in planı olmuyor’

Sanayinin boşalttığı çöküntü alanına Doğu Merkez’in kurulacağını ifade eden Öz, şunları söyledi:

“Çimento fabrikasından başlayan yere bir şeyler yapılacak ama proje Zaha Hadid’in çizdiği planın aslına uygun olmayacak. Planın iki ayağı eksikti. Kartal Belediyesi ve halk planın içinde değildi. 5000’lik planlar yapıldı, şimdi 1000’likler yapılacak. Proje niye olmuyor, çünkü sanayici karar veremiyor. Karar mekanizmaları oldukça hantal. Biz bu bölgede halkı da işin içine kattık. 2 bin metrekarenin altında imar hakkı yoktu, bunu 200 metrekareye kadar indirdik. 200-500 arasına 0.50, 500-2000 arasına 0.75 emsal verdik.  Kamuya ayrılan yüzde 40 pay alınmasın dedik.Halkı içine katarak dönüşümün önünü açtık.”



‘332 daireli sitenin belediyede kaydı yok’


Siteleri tararken, 332 daireli Tüm Emek İş Sitesi’nin belediyede kaydının bulunmadığının ortaya çıktığını belirten Öz, şu bilgileri verdi:

“Beton numuneleri C 11-17 arasında çıktı. Bunun üzerine site sakinleriyle toplantı yaptık. ‘Kefene cep diktirmeyin, önce sağlıklı yasal bir evde oturmayı düşünün’ dedik. 6336 sayılı yasanın en iyi uygulanacağı yer burasıydı. O noktaya geldiler. 62 metrekare net alana razı olarak süreci başlattık. Başbakan, Bursa’dan bağlanarak, yıkımı patlayıcı ile yapıldı. Bağlar Sitesi’nin beton numunesi daha felaket, C 5.6 çıktı. Orasının planları da çıktı.”


Ödenek çıkmadı huzurevi binaları boşta duruyor


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Darülaceze’nin iki binasını 12 milyon liraya satın alarak huzurevi yapmaya çalıştıklarını ancak ödenek çıkmadığı için 320 yataklık tesisin boş durumda beklediğini söyledi. Öz, şöyle konuştu:

“Burasını Belçikalı Senior Assist firması kullanmak istedi, burasını merkez yapacaktı. İşbirliği yapabilmemiz için irtifak hakına ihtiyacımız vardı. Üçbuçuk senedir Maliye Bakanlığı irtifak hakkını vermedi. Ve o proje kalktı. Belçikalılarla anlaşma olmadı.”


Onarım gerekiyor

Erciş depreminde İstanbul’a gelenlerin bu binalarda kaldığını kaydeden Öz, şunları söyledi:

“İstanbul Valiliği istemişti, ben de genel başkanımızdan izin alıp vermiştim. İstanbul’a gelen üç depremzededen biri yani 1376 kişi burada kaldı. Bu kişiler dönerken arkalarında büyük bir hasar bıraktılar. Kapılar, pencereler, duvarlar harap oldu. ‘Hasarı karşılayın’ diyoruz, ‘Fon yok’ diyorlar ama İl Özel İdare payı, 1 milyon 700 bin lira bu ay İller Bankası’ndan kesildi. İl Özel İdare’den verebilirler ama muhalefet olmak zor. Burası ekonomik bir kayıp.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı iken Fatma Şahin’in, “Huzurevine ihtiyacımız var” diyerek binaları talep ettiğini söyleyen Öz, şöyle dedi:

“Koşullarınızı getirin ona göre davranalım, dedik. ‘Devlet olarak biz halka hizmet ediyoruz, bize bedava verin’ gibi bir halleri var. Bedava olunca belediye olarak biz de yaparız. Öte yandan Avrupa’da üç kentte, İstanbul, Malaga ve Cenova’da üç bina yalıtımda örnek proje yapılmak üzere seçildi. Biz de bu binaları kabul ettirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi, Kartal Belediyesi ve bir izolasyon firmasıyla birlikte duvarından çatısına kadar hepsi yapılacak. Biz de içini yapıp ondan sonra değerlendireceğiz.”


Tekel arazisinde Bizans’tan kalma tarihi kilise bulundu


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Dragos’ta 296 dönümlük Tekel arazisinde yapılan kazılarda, dördüncü ve altıncı yüzyıllara ait kilise ve hamam bulunduğunu açıkladı. Öz, şunları söyledi:

“1974 yılında burada bir kazı yapılmış bir hamam bulmuşlar. Halı kadar bir kısımda kazı yapılmış. İzin alıp kazıyı genişlettik, hamamın deniz tarafında klise bulduk. Burası ya ordunun sefere çıkmadan önce hazırlık yeriydi ya da sarayda bir bulaşıcı hastalık çıktığında barınma yeriydi. Biz burada kilise bulunca burası sit alanı ilan edildi.”

Georadar ile üst parselde de tarihi eser kalıntısı tespit ettiklerini belirten Öz, şöyle konuştu:

“Üst parselde de tarihi kalıntıların varlığını ortaya çıkarttık. Alt parseldeki mimari yapılar üst parsele doğru devam ediyor. Üst parselin de sit alanı ilan edilmesi lazım. Ancak 5 No’lu Anıtlar Kurulu tarihte bir ilke imza atarak, tarihi eser bulduğumuz 100-150 metrekarelik yeri sit ilan etti, üst parseli etmedi. Anıtlar Kurulu bununla da kalmadı tarihi eserlerin olduğu üst parsel için, ‘inşaat yapımında arkeoloğa gerek yok’ diye inşaat izni verdi. İki fiyasyo karar... Burada inşaat yapıldığında tarihi eser çıkarsa ne olacak, mahvolacak.”


‘Şehir parkı olabilirdi’

 Öz, “Tekel arazisinde 4 bin 100 tane ağaç saydık. Tam bir şehir parkı ve sanayi müzesi olacak, sanat etkinlikleri için kullanılabilecek bir yer. Bir kısmına Darphane’yi taşıdılar, bir kısmını da bir özel üniversiteye verdiler. Darphane ve üniversite halka kapalı iki kurum. Şehir parkı olsaydı buradan halk faydalanacaktı” dedi.




Aydos ormanları Hyde Park Central Park gibi olacak


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, yaz aylarında günübirlik piknikçilerin mangal ateşleriyle defalarca yanan, arazi mafyası ve gecekondu tehdidi altında olan, içine kaçak döküm yapılan 1063 dönüm çam ormanını, Türkiye’nin en büyük kent ormanı yapacaklarını açıkladı. Kartal Belediyesi ile Orman Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde İstanbul’un en yüksek tepesi sayılan Aydos’un 1063 dönümlük alanı halka açık kent ormanı şeklinde projelendirecek.

Doğal dokuyu bozmadan, tek bir ağaç bile kesmeden, golf antrenman sahasından amfi tiyatroya, hayvanat bahçesinden botanik bahçesine kadar birçok bölümün olacağı kent park projesi hakkında Öz, şunları söyledi:

“Proje, New York’taki Central Park ve Londra’daki Hyde Park örnekleriyle yarışacak. Kartal’ın en güzel manzarasına sahip olan bu tepeye anfi tiyatro, piknik alanı, kır lokantası (içkili - içkisiz), gölet, su hareketleri, spor yapmak isteyenler için yürüme yolu yapılacak. Ayrıca, çim kayağı pistleri, golf oyun alanları gibi aktivitelere uygun çalışmalar yapacağız. Golf pahalı ve para kazandıran bir spor. Çocukların golfü öğrenmesini istiyorum.”


Onay bekleniyor

Öz, imardan arta kalan yerleri vatandaşlara park diye sunmak istemediklerini belirterek,

4 mahalle büyüklüğündeki alanın, halkın rahat nefes alacağı bir bölge haline getirileceğini söyledi. Öz, Aydos Ormanları’nın uzantısı olan ormanlık alanın projesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay beklediklerini belirtti.


Kadın emeği Değerleniyor


Kartal Ekolojik Pazar’ında, perşembe ve cumartesi günleri Kadın Ürünleri Pazarı kuruluyor. Kadınlar alışverişten elde ettikleri kazançla aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kartal Kadın Kooperatifi tarafından çalıştırılan Saman Kafe’de de el emeği ürünler sergileniyor.


Sağlıklı ürünün merkezi

Anadolu yakasının ilk, İstanbul’un ikinci ekolojik pazarı olan Kartal Ekolojik Pazarı ise pazar günleri kuruluyor ve geniş ürün yelpazesiyle dikkat çekiyor. Başkan Öz, “Dört yılda burası İstanbul’un en iyi çalışan organik pazarı oldu” dedi.


Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan ürünler, Kartal Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından denetlenerek satılıyor.


Atölyeler umut oldu...


Başkan Öz, engellilerin hayata daha çok katılmaları, yetenekleri doğrultusunda yönlendirilerek kendilerini geliştirmeleri, özgüvenlerini kazanmaları ve meslek edinmeleri amacıyla Engelsiz Üretim Atölyesi açtıklarını söyledi.

Öte yandan Kartal Belediyesi’nin kurduğu Engelsiz Bilgi Evi’nde görme engelliler özel yazılımlarla kitap ve doküman okuyup, bilgisayardaki veriyi kabartma yazıyla kağıda aktarabiliyorlar. Omurilik felçlileri ise akıllı baş hareketlerine göre bilgisayar kullanabiliyor.


‘480 aşçı yetiştirdik’

Başkan Öz, “Halk Eğitim işbirliğiyle açtığımız Aşçılık Okulu’nda 11 aylık eğitimden sonra sertifika veriyoruz. 480 kursiyere meslek edindirdik” dedi.


Sporcu ‘engel’ tanımaz


Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Spor Kulübü, futbolda birçok başarıya imza atıyor. Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımı, geçtiğimiz yıl Türkiye İşitme Engelliler I. Futbol Ligi’nde mücadele eden 32 takım arasından Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye İşitme Engelliler Milli Takımı’nda, Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Futbol takımından 9 futbolcu forma giyiyor. Kulüp, 4 oyuncusunu da İşitme Engelliler Erkek Futsal Milli Takımı’na gönderdi.

Öte yandan Salon Futbolu (FUTSAL) turnuvasının Türkiye şampiyonu Kartal Belediyesi oldu. Türkiye İşitme Engelliler Futbol Federasyonu’nca her yıl düzenlenen, Türkiye İşitme Engelliler Salon Futbolu (FUTSAL) turnuvasının 2012 Türkiye şampiyonu, Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Futbol Takımı oldu.


Her mahalleye kreş


Seçim bildirgesinde ‘Her mahalleye bir kreş’ sözü veren Başkan Öz, Merkez, Gümüşpınar, Kordonboyu, Cumhuriyet, Uğur Mumcu, Atalar ve Begüm Yavuz olmak üzere Kartal’a 7 tane yeni kreş kazandırdı.

2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kartal Belediyesi Merkez Kreş bünyesinde verilen hizmetten 320 çocuk yararlanıyor. Kartal Belediyesi’nin 7 kreşi ise bu yıl toplamda 678 çocuğa eğitim veriyor. 3, 4, 5, 6 yaş olmak üzere farklı yaş gruplarında eğitim veren merkezler, çocuklara başta resim, jimnastik, folklör ve ingilizce olmak üzere farklı branşlarda da eğitim veriyor.


Hamle üstüne hamle...


Kartal Belediyesi; Kartal Kent Konseyi ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliğiyle “Kartal’da Hamleler” adlı satranç turnuvaları düzenliyor. Turnuvaya 300’den fazla yerli ve yabancı sporcu katıldı. Diğer yandan Kartal Belediyesi her sene ortalama 130 kişinin katıldığı satranç kurslarıyla, kursiyerlerin satranç bilgisini artırıyor.  


Briç turnuvası

Kartal Belediyesi ve Türkiye Briç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Atatürk’ü Anma Briç Turnuvası” Kartal’da yapıldı. Turnuvaya birçok ilden toplam 184 sporcu katıldı. Başkan Öz, “Atatürk’e ve briçe gönül verenleri saygıyla selamlıyorum” dedi.


Sivil savunma göreve hazır


Kartal Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü, denizde ve karada son teknolojiyi kullanarak 7 gün 24 saat göreve hazır bir anlayışla çalışmalarına devam ediyor. Sivil Savunma Müdürlüğü’nün bünyesinde 4 dalgıç, 2 cankurtaran, 1 kaptan, 1 yedek kaptan, 115 beygir gücünde 5 metre uzunluğunda 1 arama kurtarma botu, 2 gönüllü arama kurtarma teknisyeni, 1 römork, 1 afet lojistik merkezi, 30 depreme müdahale ekipmanı ve özel olarak yetiştirilmiş 2 arama kurtarma köpeği bulunuyor. Müdürlük, okullarda çocuk ve gençlere de eğitim veriyor.


Geleceğin yelkencileri


Kartal Belediyesi ve Marina Dragos Yelken Kulübü işbirliğiyle açılan Yelken Okulu, çocuk ve gençleri, deniz, rüzgar ve yelkenle tanıştırıyor. Okulda geleceğin yelkencileri yetişiyor


Kartal Belediyesi’nin Marina Dragos Yelken Kulübü işbirliğiyle açtığı Yelken Yaz Okulu, Kartallı çocuk ve gençleri, deniz, rüzgar ve yelkenle tanıştırıyor. Okulda 8-12 yaş grubundaki öğrenciler, emniyetli ve eğlenceli şekilde ücretsiz olarak yelken sporunu öğreniyor. Her sene ortalama 100 çocuk eğitim alıyor.

Teorik ve pratik eğitimlerde çocuklar yelken sporu yaparken, doğaya nasıl uyum sağlayacaklarını öğrenip, sorunlar karşısında doğru ve hızlı karar verme yeteneklerini geliştiriyor. Milli yüzücülük yapmış olan eğitmenlerden yüzme konusunda da pratik eğitim alan çocuklar, denize açılacağı yelkenlisinin donanımını kendi hazırlıyor. Çocuklar, güvenlik kontrollerini yaparak tekneyi suya indiriyor ve eğitmen gözetiminde eğitimini tamamlıyor.

Deneyimli antrenörler ve güvenlik botları refakatinde yapılan eğitim sonunda başarı gösteren öğrencilere sertifika veriliyor.


Wind Surf Turkey Yarışı

Öte yandan, Türkiye Yelken Federasyonu’nun her yıl düzenlediği, “Gençlik ve Spor Bayramı Kupası Wind Surf Turkey” yarışına bu yıl Kartal ev sahipliği yaptı.

24 Mayıs’ta yapılan Gençlik ve Spor Bayramı Kupası Wind Surf Turkey’de 40’ı İstanbul, 40’ı Anadolu’dan olmak üzere 80 sporcu yarıştı. Dereceye giren sporcular, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün elinden ödüllerini aldı. Başkan Öz, “Kartal, su sporu yapmak için İstanbul’un en güzel yeri. Neden derseniz, rüzgarı güzel. Adayla Dragos arasındaki deniz trafiği uygun, denizi uygun, temizliği uygun. Sörfçüler de çok memnun. Su sporları, çocukların karar verme yetisini geliştiriyor. 1 yıl sörf eğitimi alan çocuğu istediğiniz yere tek başına yollayabilirsiniz. Çocuklarımızı denizle buluşturalım. Denizle mücadele ettiği zaman hayatla mücadele etmeleri daha kolay oluyor” dedi.

Başkan Öz, Kartal sahilinde kumcuların olduğu yere marina yapılacağı belirterek, “Toplam üç tane mendirek yapılacak. Kartal burnuna, Kumculara ve Dragos burnuna... Dragos’taki mendirek su sporları için kullanılacak” dedi.


Kartallılar yazın Büyükada’da


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün, denize 8 kilometrelik kıyısı olan ama plajı bulunmayan Kartal’da halkı denizle buluşturma projesi kapsamında Büyükada’da işletmeye aldığı Belediye Sosyal Tesisleri, 2013 yaz mevsiminde 20 bin Kartallıya hizmet verdi.

Mesire alanı ve plaj kısmı olmak üzere iki bölümden oluşan, 4.4 hektarlık arazi üzerine kurulan Kartal Büyükada Sosyal Tesisleri’nden 12 yaş ve altı çocuklar ve engelliler ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Sosyal aktivitelerin de en gözde mekanlarından biri haline gelen tesise, Kartal Deniz Motorları İskelesi’nden kalkan motorlarla kolaylıkla ulaşılabiliyor.


Milliyet/Fehim Genç