Kent Haberleri

Altınok Öz Kartal Bölge Platformu toplantısına katıldı!

Kartal’da yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm kavramlarını ilçede uygulamaya sokan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Bölge Platformu’nun düzenlediği basın toplantısına katıldı.


Kartal’da yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm kavramlarını ilçede uygulamaya sokan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Bölge Platformu’nun düzenlediği basın toplantısına katıldı. 


Kartal’da projesi olan beş gayrimenkul firmasının oluşturduğu Kartal Bölge Platformu çalışmalarına başladı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de katıldığı basın toplantısına DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı H.İnanç Kabadayı,  Metsan Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Satoğlu ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes hazır bulundu. 


Türkiye’nin önde gelen 5 gayrimenkul şirketinin bir araya gelerek oluşturduğu Kartal Bölge Platformu, çalışmalarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve Belediye Başkan Yardımcıları Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ömer Fethi Gürer, Ali Apaydın, Feyyaz Kaynak, Dr. Turgut Mermertaş, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş,  Özel Kalem Müdürü Mustafa Fehmi Okay, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nur Gülmez Bel’in de hazır bulunduğu basın toplantısında Kartal’ın ulaşım imkânlarıyla, doğal güzellikleriyle ve sınırları içinde yer alan projeleriyle Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek ilçelerinden biri olmaya aday olduğu vurgulandı. Platform ilçede gerçekleştireceği etkinliklerle ve iletişim çalışmalarıyla Kartal’ı dünyaya tanıtacak. 


Kartal Bölge Platformu, ilçeyi dünyaya tanıtacak


Anadolu Yakası’nın merkezi Kartal olacak


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, basın toplantısında Kartal’ın kültürel tarihini, yapılan projeleri ve dönüşümün ancak kenti içine alarak olabileceğinin altını çizdi ve vatandaşlarla el ele ilerleyerek ilçede dönüşümü birlikte planladıklarını vurguladı. 


Türkiye’de arkelojik kazı yapan ilk belediyeyiz

 

Başkan Altınok Öz, “Kartal’ın geçmişinden bahsetmemiz gerekirse yüzyıl önce bir balıkçı köyüydü. Ama bunun daha uzun bir geçmişi var. Türkiye’de ilk defa arkeolojik kazı yapan bir belediye olarak Dragosun doğu yamacında geç Roma erken Bizans dönemine ait bir kilise, bir hamam ve bazı müştemilatlar bulduk. Tahmin ediyoruz ki, önümüzde bu kayıp olan Briyas Sarayı orada çıkacak. Kartal’ın tarihi böyle bir geçmişi var. Bir geçmişi daha var. 1676 yılında Çalık Ahmet Paşa Kartal’da Soğanlık yerleşim yerini kuruyor. O sıralarda Haseki Sultan bir hastalık nedeniyle Soğanlık’a geliyor. Tedavisi yapılırken orada hamam, çeşme, cami ve kendine ev yaptırıyor, şuanda ev Soğanlık oluyor. O lale saraya gidiyor bir Hollandalı profesör laleyi Hollanda’ya götürüyor ve o lale dünyaya Hollanda lalesi olarak tanıtılıyor. İşte Kartal’ın böyle bir geçmişi var. Daha sonra 1940’lı yılların sonuna doğru sanayi kenti ilan ediliyor ve bundan sonra büyük yatırımcılar bu bölgeye geliyor. İşte ondan sonra da sorunlar başlıyor. O orada çalışan işçilerin, emekçilerin konut sorunu ortaya çıktığı için genellikle de devlete ait, belediyeye ait arazilerde yerleşim yerleri yapıyorlar. Nerede? Kartal’ın kuzeyi E 5’in kuzeyinde ve gecekondulaşma başlıyor. 80’li yıllardan sonra kooperatifleşme kanalıyla ikinci bir yapılaşma dalgası başlıyor. İşte böyle bir Kartal. Yani gecekondusu olan kooperatifler kanalıyla siteleri olan ama depreme uygun olmayan yapı stoğu olan bir Kartal. 1992 yılında sanayi fonksiyonu kalkıyor ve ticaret turizm fonksiyonu veriliyor. 92 yılından sonra da buradaki sanayinin transfer işlemleri başlıyor, taşınma işlemleri başlıyor ve günümüzde bu tamamen bitmiş vaziyette ortaya çıkıyor. 


Kartal’da değişim ve dönüşüm süreci 2009 yılındaki seçim bildirgemizle başladı


Kartal’da değişim ve dönüşüm gerçek anlamıyla 2009 yılında başladı. Çünkü biz seçim bildirgesine  -eğer deprem nedeniyle evini terk edecek olan olursa imar ve ruhsat harcı alınmayacaktır-  diye madde koyduk. 2012 yılının yılbaşında da Ocak ayının ilk toplantısında -deprem nedeniyle evini terk edeceklere 500 lira kira yardımı yapılacaktır-  diye Kartal Belediye Meclisi’nden karar çıkarttık. Sayıştay her ne kadar siz bunu yapamazsınız dese de araya giren Van depremi ve ardından çıkan 6306 sayılı yasa hem o vergileri kaldırdı, hem kira yardımını getirdi, hem dönüşümün önü açıldı. Biz ilk iki yıl o gecekondulaşma nedeniyle mülkiyet sorunu olanların 2000’e yakın tapusunu verdik yani orada sloganımız “önce tapu sonra yapı” oldu. Ve orada dönüşüm başladı. Ve Türkiye de ilk defa Deprem Dönüşüm Müdürlüğünü kurduk ve alt yapımız çok kuvvetli oldu. Kartal’daki tüm sitelerin durumunu inceledik. Kartal’da 359 tane site var. 359 sitenin 107 tanesi 775’e tabi ve Uğur Mumcu Mahallesinde. Kalan 252 sitenin 83 tanesi 2001 deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı için onu bir tarafa koyduk. Kalan 169 site nasıl dönüşür onun çalışmasını yaptık ve üç guruba ayırdık. Dönüşemeyenler, biraz uğraşınca dönüşebilenler ve kendiliğinden dönüşebilenler. Burada 2009- 2014 arasında Kartal’da güney imar planları, kuzey planları, dereler, Kordonboyu planları, Dragos planları bunların hepsi çıktı. Bu planların çıkmasında katkısı olan ve bizlere destek veren Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’a huzurunuzda teşekkür ediyorum. Hiçbir şekilde dönüşemeyen sitelerin 6306 sayılı yasa ile dönüşebilmesine olanak sağlayan Sayın Çevre Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a da teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ama bizim en büyük şansımız Kartallı olarak Türkiye’de kentsel dönüşümü ilk defa uygulayan bir il başkanına sahip oluşumuz. Yani Ankara’daki kentsel dönüşümü başlatan Sayın Murat Karayalçın. Bu dönüşümde her türlü desteği bizlere vermektedir. Ona da buradan bir teşekkür iletmek istiyorum. 


Vizyon sahibi olmamız lazım


Şimdi dönüşüyoruz dönüşeceğiz ama yöneticilerin vizyonu iyi olmalı, güzel olmalı,  ileriyi bilmeli. Burada Sayın Ziya beye huzurunuzda teşekkür ediyorum. Niye teşekkür ediyorum. Burada bir anımı da anlatmak istiyorum. Norveç’te Bergen Parkını geziyorum, genç bir hanım taşların arasındaki otları yakıyor. Halbuki biz Türkler o taşların arasından çıkan yeşile iyi gözle bakmışızdır. Dedim ki, niye bunları yakıyorsun. O da dedi ki; -eğer bu kökler büyürse taşları yerinden oynatır ve yerel yönetim olarak bu taşları yeniden yapmak zorunda kalırız.- dedi. İstanbul un değişik semtlerinde kalmış biri olarak Samatya Sigorta Hastanesi’nde ihtisas yapıyorum. Karşımda yedi kule surları var. O surların üstünde de incir ağaçları var. İhtisasım boyunca o ağaçlara hep yeşillik olarak baktım. Ama Bergen’deki o parktaki genç kızın onları söyledikten sonra o yeşile tarihi yok eden yeşil olarak bakmaya başladım. İşte bizim vizyon sahibi olmamız lazım. Kartal Belediyesi’nin imarından sorunlu veya yönetiminden sorumlu kişiler yurt dışına çıkmadıysa eğer, küçük- büyük binanın ne olduğunu görmüyorsa, bilmiyorsa biz hangi vizyonla bu kenti vizyoner hale getireceğiz. Arkadaşlar yardım ettiler, desteklediler. Bizim ekip Dubai ye gitti. Dubai’ye gittikten sonra ekibimizin kente bakışı dünyaya bakışı değişti. Geçen ayda arkadaşlarımız Orta Avrupa’yı gezdiler. 


Büyükada Sosyal Tesisi ve Kapadokya Kartal Hotel’i hizmete açtık

 

Bir kent nasıl kurulur, eski kent nasıl korunur, bir meydan nedir? Bizim seçim bildirgemizde var. Kentler meydanlarıyla anılır. Meydanlar nasıl korunur ve nasıl oluşur, o meydanların fonksiyonu nedir? Aslında bizim kültürümüzde meydan var, yani köy meydanı var, çeşme başı var. Kadınların ve erkeklerin iletişim kurduğu alanlar. Bu şekilde yola çıkarak bu kenti nasıl planlarız dedik, baktık ki Kartal’da zamanında beş tane plaj var ama sahil yolu yapıldıktan sonra hiç plaj yok. Göreve gelir gelmez Kartal Belediyesi olarak belki gezeceksiniz. Büyükada da Orman Bakanlığı’na ait olan kampı hem Kartallı hemşerilerimiz için hem de Kartal’a gelecek misafirlerimiz için denizle buluşturmak amacıyla kiraladık. Bununla da yetinmedik madem Kartal değişiyor ve büyüyor buraya çok sayıda yerli ve yabancı gelecek. O zaman Türkiye’nin en büyük turizm merkezlerinden dünyada eşi benzeri olmayan bir coğrafya yani Kapadokya’da da bir otel satın alarak boş vakitlerin değerlendirileceği aynı zamanda kültür gezilerinin yapılabileceği bir alan oluşturduk.


“Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” isimli kitabı yazdık


Dönüşümü en iyi uygulayan yönetim Kartal Belediyesi’dir 


Biz bu dönüşümü 2009 yılının ekim ayında Robert Kolej’de halkla toplantılar yapmaya başladık, dönüşüm nedir diye. 2009-2014 arasında yaptığımız toplantıları kayıt altına aldık. Biz ne diyoruz, halk ne diyor. Daha sonraki toplantılarda halktaki değişim nedir, hangi noktaya gelmişiz. Hemen yanımızda kentsel dönüşüm mağdurları derneği vardı. İşte bu toplantılardan sonra Yunus Mahallesi kentsel dönüşüm platformuna bu halk nasıl geldi. İşte ondan ne çıktı, yaptığımız toplantılardan sonra kayda aldıklarımızı deşifre edip bir kitap haline getirdik.  Kartal’daki dönüşüm projesinin ne olduğunu bu kitaba kaydettik. Kartal’da dönüşüm artık bizim müdahalemize gerek kalmadan yürüyor. Bu konuda Türkiye de iddia ediyorum en iyisi biziz. Müdürlük olarak da, yönetim olarak da, halk olarak da biziz. Bugün itibariyle 18 bin 445 kişiye yıkım ruhsatı verip, tahliye edip evini yıktığımız insan sayısı. Yaklaşık on daireli apartman olarak düşünürsek 600 apartman demek. Çok yakında bu rakam artarak devam edecek. Dönem sonu itibariyle yani 2019’a girerken hedefimiz 100 bin insanın dönüşümünü sağlayabilmektir. 


Dönüşüm kenti içine alarak uygulanmalı 

 

İşte burada yatırımcılara büyük görev düşüyor. Boş alanlara güzellik katarak ve kenti içine katarak dönüşmesi, hem de yapı stoğunun yenilenmesi, hem de yeşil alanların artabilmesi. 2009’a kadar 144 bin metre kare olan yeşil alanı 2014’te 300 bin metrekareye çıkardık. Kartal’da yaşayan insanlarımızı düşünerek bir olan kreş sayımızı on bire çıkardık. Aydos’u planladık ama endemik bitki türünü saymamız uzun sürdüğü için şuan oradaki projemizi tamamlayamadık. Burada bir şeyi daha belirtmek istiyorum. Aydos’la Kayışdağı arasında bir çukur var o çukur Dragosun doğusundan, Heybeli adanın doğusundan rüzgâr getirir. O  rüzgar hiçbir zaman 5 natın altına inmez işte Dragos’tan Kartal’a doğru olan sahil kesimi İstanbul’un su sporları yapılacağı tek alandır. Dolayısıyla Kartal’ın değişiminde ve dönüşümünde büyük katkıları olan yatırımcı arkadaşlara biz yerel yönetim olarak size nasıl yardım edebiliriz anlayışı içindeyiz. Yerel yönetim olarak değişen ve dönüşen Kartal’da yılsonu itibariyle tam otomasyon sağlamış bir belediyeye ulaştırmaktır.” dedi. 


Kartal’ın geleceği parlak


Kartal Bölge Platformu üyelerinden DAP Yapı, ilçenin geleceğine inanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: 


“İstanbul’un şu anda yatırım değeri en yüksek bölgesi kuşkusuz Kartal. Kartal’ı ve çevresini bu denli değerli kılan etkenler var. Her şeyden önce bölgenin yanı başında Sabiha Gökçen Havalimanı var. Bu sayede dünyaya erişim çok kolay. Türkiye’nin büyük şirketlerinin yönetim yerleri Kartal ve çevresinde. İş dünyasının yanında, markalı konut projelerinin merkezi de Kartal oldu. İnsanlar Kartal’dan sadece yatırım yapmak için değil, ailesiyle birlikte yaşamak için de ev satın alıyorlar.  Bugüne kadar yapılan ve planlanan yatırımlarla beraber Kartal’da fiyatlar katlanarak artıyor. Kartal ve bu bölgede gayrimenkul alımı, rekor prim oranıyla kazançlı yatırıma dönüşüyor. Bölgedeki gelişmelere baktığımızda Kartal’ın ve çevresinin hem bugününün, hem de yakın geleceğinin parlak olduğunu söyleyebiliriz.”


Kartal, toplu ulaşımın aktarma merkezi


Platformun bir diğer üyesi DKY İnşaat ise, Kartal’daki ulaşım alt yapısının bölgenin değerine değer kattığı düşüncesinde. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “ Kartal’a ve çevresine son 10 yılda toplu ulaşım ve alt yapı konusunda büyük yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların da etkisiyle bölge kısa zamanda İstanbul’un gözde iş ve yaşam merkezi haline geldi. Kadıköy-Kartal arası metroyla 25 dakika. İnsanlar konuta yatırım yaparken ilk olarak toplu taşıma imkânlarına bakıyor. İstanbul’un her hangi bir merkezinden Kartal’a deniz yoluyla, kara yoluyla ve yer altından metro vasıtasıyla kısa zamanda ulaşmak mümkün” şeklinde konuştu.


Kartal, yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu


Platform üyelerinden EgeYapı Group’un Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, bölgeye olan yabancı yatırımcı ilgisinin her geçen gün arttığını ifade ederek, şunları söyledi: 


“Hem endüstriye açık alanı hem modern yapılaşmaya müsait meskûn mahalleri ve hem de denize kıyısı olması sebebiyle Kartal, Anadolu Yakası’nın yaşam merkezi olmaya adaydır. Türkiye’nin dünyaya açılan kapılarından biri Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan yakınlığı ile Kartal, büyüyüp gelişerek hem ikamet eden halkına hem de ekonomiye olan katma değerini her geçen gün artırarak yabancı yatırımcıların dikkatini çekmektedir.  Kartal, gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerinin gözünde bölgenin yatırım yapılabilir modern bir merkezi olma yolunda ilerliyor. Bölgede, yabancı firmalarla gerçekleştirilen iş birlikleri ülke ekonomimize katkıda bulunarak her geçen gün yabancı sermaye gruplarının ilgisini artırmaktadır.’’


Kartal’a inşa edilecek her yapının özel olması gerekiyor


Kartal Bölge Platformu üyelerinden Metsan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Satoğlu da, bölgenin mimari dokusuna vurgu yaptı. Satoğlu, “ Binlerce yıl farklı medeniyetlere merkez olmuş İstanbul’a ne yapılırsa yapılsın özel olması gerekiyor. Artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Biz de hem mimari-tasarım anlamında hem de bilinirlik anlamında Kartal’ın tüm dünyaya tanıtılmasına projelerimizle destek oluyoruz. Her geçen gün değişen ve gelişen Kartal’da önemli olan bugün güzel görünen projeler yapmak değil, burada yaşayacak insanların ihtiyaçlarını gözeterek proje tasarlamak ve bundan 50 yıl sonra bile bölgeye kalıcı eserler bırakmak gerekiyor” dedi.


Kartal, ‘Altın Çember’in başkenti olacak


Bölge platformunun bir diğer üyesi İş GYO ise, Kartal’ın “Golden Ring” olarak tabir edilen “Altın Çember”in başkenti olacağı düşüncesinde. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Altın Çember” ve Kartal ilişkisini şu sözlerle değerlendirdi: ”Marmara Bölgesi’ni ve yapılan büyük devlet yatırımlarını ‘Golden Ring’ yani ‘Altın Çember’ olarak niteliyoruz. MIPIM’de detaylarıyla aktardığımız ‘Altın Çember’de Güney Marmara’yı ve Kuzey Ege’yi de kapsayan, büyük bir alandan bahsediyoruz. Bu alanda Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı, 3. Köprü,  Çanakkale ile İzmit Körfez Geçiş Köprüleri ve İstanbul – Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı yer alıyor. Bu doğrultuda bölgede gayrimenkul sektörü için altın bir çember oluşuyor. Kartal ise bu yatırımların tam merkezinde olması nedeniyle Golden Ring’in başkenti konumunda. Kartal’a da dokunan tüm bu büyük yatırımlar sadece ulaşım kolaylığı olmaktan çıkıp önemli bir yatırım fırsatına dönüşüyor. Kartal’ın, İstanbul’un parlayan yıldızı olmasında büyük yatırımların etkisi var.”


Cityscape’de tanıtımı yapılacak


Kartal’ın tanıtımı, dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden Dubai Cityscape Fuarı’nda da yapılacak. Platform üyeleri, Kartal’ın bu yıl, küresel emlak sektörünün buluşma noktası olarak görülen fuara damga vuracağını düşünüyor. 



Kartal Belediyesi