05 / 05 / 2024

Altyapı, ulaşım çalışmaları 2020 Olimpiyatları'na kadar bitecek!

Altyapı, ulaşım çalışmaları 2020 Olimpiyatları'na kadar bitecek!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret eden eden İngiliz Spor Bakanı Hugh Robertson, "Sayın Başkan'ın 2020 Olimpiyat planlarını inceledik ve çok etkilendik" şeklinde açıklamada bulundu




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşik Krallık Spor ve Turizm Bakanı Hugh Robertson’ı Saraçhane’deki Başkanlık Makamı’nda ağırladı.


Görüşmenin ardından basın mensuplarına bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un 2020 Olimpiyatları adaylığı sürecinde ve Londra Olimpiyatları’nda Hugh Robertson’ın önemli katkı sunmuş bir heyetle İstanbul’a geldiğini söyledi.


Hugh Robertson’ın olimpiyatlar konusunda kendilerine tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “ Tabi desteklerini beklediğimizi kendilerine söyledim.  İstanbul’un olimpiyatlar için hazır olduğunu, hazırlıkların geçen yıllardan çok daha farklı olduğunu, 2020’ye kadar alt yapı başta olmak üzere, ulaşım dahil birçok konuyu bitirmiş olacağımızı ifade ettim. Kendisiyle görüşmemiz sırasında artık olimpiyatlarda İstanbul zamanı dedik” şeklinde konuştu.


İstanbul’un 2020 Olimpiyatlarına hazır olduğunu Hugh Robertson’a ilettiğini ifade eden Başkan Topbaş, “ Şuanda İstanbul halkı, yerel yönetici olarak bizler olimpiyat komitemiz Sayın Başbakanımızın desteğiyle hazırız. Başarılı bir Londra olimpiyatı izlediğimizi açılış seremonisinde orada olduğumuzu ifade ettim. Kendi deneyimlerini bize aktardılar. Bu süreçte bize katkı sunacaklarına inanıyorum” dedi.


Birleşik Krallık Spor ve Turizm Bakanı Hugh Robertson’da İstanbul’un 2020 Olimpiyat adaylığı için İstanbul’un yaptığı hazırlıklarla ilgili olarak Başkan Topbaş’ın kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Başkan Topbaş’ın toplu taşımadan kentsel dönüşüme kadar her alanda heyecan verici yatırımlar yaptığını ifade eden Hugh Robertson, “2020 Olimpiyat planlarını inceledik ve çok etkilendik. Çünkü bu planlarda İstanbul’un Avrupa ve Asya’nın en iyi yönlerini bir araya getiren ve bunun arkasında muhteşem bir tarihi barındıran bir kent olduğunu gördük. Bunun da olimpiyatlar içinde gerçekten uygun bir ortam olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydan Planı’nı Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün yargıya götürmesi ile ilgili olarak da Başkan Topbaş, “Bir şey üretmek yerine engellemek için yargıya, Anayasa Mahkemesine götürüyorlar. Önümüzdeki engeller bu şekilde oluşturulmaktadır. Her birini tek tek aşıyoruz. Zaman kaybından başka bir şey olmuyor” şeklinde konuştu. 


Başkan Topbaş “Türkiye'de yeni limanlar oluşturulmaktadır. Burasıda kent içinde ve yerleşim alanı içerisinde kaldığı için düzenleme düşünülmektedir. Yani kentin özellikle Asya yakasında turizm ağırlıklı olmak üzere önemli katkı sunacak ve ekonomik girdileri sağlayacak ve istihdam oluşturulacak bir alan çalışmasıyapıldı. Burada yapılan koruma amaçlı imar planlarında yüzde 74'ü yeşil alan olmak üzere fonksiyonlar verildi. Yüzde 26'sı ticaret ve turizm gibi bölgeye önemli bir katkı sunacak” dedi.


Haydarpaşa projesinin İstanbul'a önemli bir değer katacağına değinen  BaşkanTopbaş “Burada yapılan itirazları Meclis'imiz değerlendirdi. Meclisimiz bu itirazları uygun görmediği için ret etti. İtirazlarda eğer samimiyet olsa, farklı şeyler çıkabilir ama siz bunu sadece engelleme adına öne geçme adına yaparsanız, bunlar tabii ki itibar görmez. Çünkü Meclis'te uzun süre üzerinde çalışılan bir plan. Üzerinde çok kez incelemeler yapılmış bir plan. Birçok uzman ve akademisyenin de katkısı olmuş olan bir çalışma bu. Bu değerlendirme yapıldı. Tabii demokratik bir ülkedeyiz, yargı yolu açık'' dedi.


Mahkeme sonucunun planların iptali yönünde olması üzerine nasıl hareket edileceği hakkındaki soruya ise Başkan Topbaş “Meclisin kararıyla ilgili yargı süreci başlatırlarsa o yargının vereceği karardır. O kararı yargının ne vereceğini, önden kestirmek mümkün değil. Biz yolumuza devam ediyoruz. Zaten bunu plan yapma yetkisini, Bakanlık bize plan vermişti. Çalışmalar yaptık, Meclisimizden geçti. Ulaştırma Bakanlığımızın buradaki tasarrufu, bu plan doğrultusunda olacak. Buna göre bir değerlendirme yapılacaktır” şeklinde cevap verdi.


Bir gazetecinin ekmeğe yapılan zamla ilgili sorusuna Başkan Topbaş şu yanıtı verdi.


“Fırıncılar Odası, zammın zorunlu olduğunu ve maliyet girdilerinden yüksek olduğundan zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Şu anda Halk Ekmek olarak bir zam önümüzdeki günlerde görünmüyor.  İlerde farklılık çıkarsa onu değerlendirmek lazım. Şu anda halk ekmeğin önünde bir zam görünmüyor.'' 

İBB


Geri Dön