Genel

Altyapıda 6 trilyon dolarlık fırsat!

Bank of America Merrill Lynch tarafından son yayınlanan rapora göre Çin,Rusya,Hindistan ve Brezilya gibi yükselen piyasaların hükümetleri altyapı sorununu çözmek için 6.3 trilyon dolarlık yatırım yapmaya hazır

Bank of America Merrill Lynch (BAML) tarafından son yayınlanan rapora göre Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen piyasaların hükümetleri altyapı sorununu çözmek için 6.3 trilyon dolarlık yatırım yapmaya hazır. Altyapı ihtiyacında yaşanan bu patlama, yatırımcılar açısından çok önemli fırsatlar yaratıyor.

Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Meksika gibi yükselen ekonomiler son derece parlak bir dönem yaşıyorlar.Doğal kaynaklar açısından çok zenginler. Ulusal finans yapılan güçlü durumda. Yükselen orta sınıf, iş dünyasının hızla yeşermesini sağlıyor. Fakat hepsinin ortak bir sorunu var: O da altyapı eksikliği.J.P. Morgan Yükselen Piyasalar Hisse Yönetimi Başkanı Richard Titherington'un da dediği gibi: "Demiryollarınız ve boru harlarınız olmadığı sürece, hammadde ihracatı gerçekleştiremezsiniz. Kaynaklan bulmak ucuz, oysa taşımak pahalı."Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Hindistan'da 400 milyon insan elektriğe ulaşamıyor. Brezilya, dünyanın en büyük emtia üreticilerinden birisi olmasına rağmen, dünyanın en zayıf liman sistemlerinden birine sahip. Çin'de milyonlar şehirlere akarken, enerji ve ulaşım ihtiyacı hızla artıyor .Bank of America Merrill Lynch (BAML) tarafından son yayınlanan rapora göre, yükselen piyasaların hükümetleri altyapı sorununu çözmek için 6.3 trilyon dolarlık yatınm yapmaya hazır. Bu paranın çok büyük bir bölümü su sistemlerine, enerjiye ve ulaşıma gidecek. Raporun yazarlarından Kate Moore, hükümetlerin bu parayı doğrudan kamu-özel sektör ortaklıklarına yönlendireceklerini ifade ediyor. Moore, "Hükümetler, özel şirkederin bu süreçte daha fazla rol almasını istiyorlar" diyor.Patlama, yatırımcılar açısından çok önemli fırsatlar yaratıyor.Fortune dergisi, bu gelişmelerlen altyapı yanrımcılannın görüşlerini almış. Yatırımcıların hepsi, önemli olanın sadece rekabet gücü olan değerli şirketler bulmak değil,aynı zamanda yerel hükümetlerle iyi ilişkiler içinde olan şirketlere yönelmek olduğunu ifade ediyorlar. J.P. Morgan Yükselen Piyasalar Hisse Yönetimi Başkanı Richard Titherington da, "Önemli olan bu zincirde kârm nerede olduğunu bulmak" diyor.

En hareketli ülke Brezilya

Yatırımcılara göre en hareketli ülke Brezilya. Bunun nedeni ise emtia üreticilerinin, ürünlerini nasıl taşıyacakları konusunda çaresiz olmaları. Geçtiğimiz mart ayında Brezilya hükümeti, önümüzdeki dört yıl içinde altyapı yatınmlanna 500 milyar doların üzerinde para harcamayı planladığını açıkladı. Bu paranın yarısının enerji yatırımlarına yönlendirilmesi amaçlanıyor. Bu karardan en kârlı çıkması beklenen şirket, devlete ait olan petrol şirketi Petrobras. Brezilya'nın bu karan aynı zamanda Arjantinli petrol ve doğalgaz boru hattı üreticisi Tenaris'i de son derece olumlu etkileyecek.Uzmanlara göre,Tenaris önümüzdeki beş sene boyunca kazancını her sene yüzde 18 oranında artırabilecek.

Çok uluslu şirketler yarışta

Dünyanın önde gelen çok uluslu şirketleri de bu projeler için rekabete girmiş durumda. Fakat uzmanlara göre gelişmekte olan ülkelerde başarılı olabilecek bilgi ve deneyime ait şirket sayısı oldukça sınırlı. Sterne Agee Küresel Sanayi Yaünm Araştırma Bölümü Başkanı Nicholas Heymann, Fortune dergisine yaptığı açıklamada, bu trendi en akıllı şekilde yöneten şirketlerden birinin Alman sanayi devi Siemens olduğunu ifade ediyor. Heymanın, özellikle şirketin Çin'deki farklı tüketici gruplanna yönelik çok seçenekli fiyatlama stratejisi ile diğer şirketleri geride bıraktığına dikkat çekiyor. Siemens'in Çin'deki satışları geçtiğimiz çeyrekte yüzde 35 artış kaydetti. Heymann'a göre Siemens bu sene toplam kazancının yüzde 40'ını gelişmekte olan piyasalardan elde edecek.Bank of America Merrill Lynch tarafından yapılacak tahminlere göre, Çin önümüzdeki on sene boyunca enerji şebekesine 600 milyar dolar yatırım yapacak.
Dünya