27 / 04 / 2024

Amazon, ikinci genel müdürlük kampüsünü neden Washington'da yapıyor?

Amazon, ikinci genel müdürlük kampüsünü neden Washington'da yapıyor?

Dünyadaki en değerli beş şirketten biri olan Amazon, 2017 yılında 2'nci genel müdürlük kampüsü için yer arayışında olduğunu duyurdu. Uzun süren değerlendirmeler ardından kampüs için Washington seçildi. Peki Amazon, ikinci genel müdürlük kampüsünü neden Washington'da yapıyor?



Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz, bugünkü köşesinde Amazon'un yatırımlarını kaleme aldı.

İşte Ussal Şahbaz'ın 'Amazon, genel müdürlüğünün yerini nasıl seçti?' başlıklı yazısı...

Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülke cömertçe sunulan teşviklerle uluslararası yatırımları cezbetmek için çabalıyor. Bu teşvikler, çoğu zaman alınmayan vergiler, bazen de nakit destek ya da bedava arazi tahsisi şeklinde olabiliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan G7 toplantısında dünya çapında asgari kurumlar vergisi üzerinde anlaşılmasının ardından böyle teşvikler sunmak eskisi kadar kolay olmayacak. Zaten esas sorulması gerekli olan soru küresel şirketlerin katma değerli yatırımlarını çekmek amacıyla bu teşviklerin ne kadar etkili olduğu. Acaba atılan taş vurulan kuşa değiyor mu?

Dünyadaki en değerli beş şirketten biri olan Amazon, 2017 yılında 2'nci genel müdürlük kampüsü için yer arayışında olduğunu duyurdu. Amazon’un sahibi Jeff Bezos, şirketi için sürekli ilave vergi getiren Seattle’da mahku olmayı istemiyordu. Zaten Amazon 20 senede Seattle’daki birinci sınıf ofis alanının beşte birini kullanıyordu ve genişleyecek alan, çalıştıracak eleman kalmamıştı.                

Amazon, ikinci genel müdürlük kampüsünü neden Washington da yapıyor?      

Bezos, ABD ve Kanada’daki şehirlerin yönetimlerine, bu şehirlere 5 milyar dolar yatırım ve 50 bin istihdam getirirse kendisine ne kadar teşvik sağlayacakları sorusunu yöneltti. 238 şehir bu yarışa girdi. Milyonlarca dolarlık vergi teşviklerini kapsayan resmi başvuruların yanı sıra hemşehri dernekleri de yöresel ürünlerini gönderdi ve devreye girdi: Arizona Eyaleti’nde bir şehir Bezos’a kocaman bir kaktüs verdi.  Arizona Eyaleti’nin verdiği kaktüs şu an Seattle’da bir müzede sergileniyor. Georgia eyaletinde bir şehir de adını Amazon şeklinde değiştirme teklifini sundu.
                     
Amazon’un aylarca devam eden ve şehirlerin ulaşım altyapısını, yetenek havuzunu, büyük şirketlere olumlu yaklaşımını ve teşviklerini göz önünde bulunduran analizlerinin sonucunda ilk 20 aday açıklandı. Bu yirmi adayla bir bir yeni pazarlıklar gerçekleştirildi, daha çok teşvik alındı. Sonunda yine derin değerlendirmeler sonucunda Amazon ekibi Bezos’a en sağlam seçeneklerin Chicago, Philadelphia ve Raleigh olduğunu belirtti. Bezos ise New York ve Washington'ı seçti.

Amazon, ikinci genel müdürlük kampüsünü neden Washington da yapıyor?
                 
Jeff Bezos’un memleketi haricinde arada sırada gittiği iki konutu daha bulunuyor. Ne tesadüf ki bu konutların ikisi yeni genel müdürlük için seçimi yapılan New York ve Washington’da (3'üncüsü Amazon’un geçtiğimiz ay film stüdyosu aldığı Los Angeles’ta) bulunuyor. Yani aslında 238 şehir tarafından katılım gösterilen güzellik yarışması yalnızca Amazon’a daha çok teşvik sağlamak amacıyla düzenlendi. Bu arada, kararın duyurulmasının ardından New York’un Twitter solcusu senatörü Occasio-Cortes liderliğinde “Biz çok teşvik vermişiz” diye ayaklanınca, Amazon buradan da ayrıldı. İkinci genel müdürlük kampüsünün başkent Washington'da hayata geçirilmesine karar verildi. 

Amazon gibi şirketler yatırımlarını yöneticilerinin ve çalışanlarının yaşamak istedikleri esas alarak kararlaştırıyor. 

Jeff Bezos: Kurumlar vergisi artışını destekliyoruz!

Elon Musk'ın California Bay Area malikanesi satışa çıkarıldı!


Geri Dön