Dış Piyasalar

Amerika'da konut fiyatlarında senenin en küçük artışı yaşandı!

ABD'de müstakil konut fiyatları haziran ayında bir önceki aya göre düştü. Konut arzını artırması ile haziranda fiyatlar senelik bazda yaklaşık bir senenin en küçük artışını yaşadığı kaydedildi.

Federal Konut Finansmanı Ajansı (FHFA) yaptığı açıklama kapsamında, konut fiyatlarının mayıs ayında değişmemesinin ardından aylık bazda yüzde 0,1 düştüğünü belirtti. Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 5,9'luk artışın ardından haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 5,1'lik artışla Temmuz 2023'ten bu yana en düşük yıllık artış kaydedildi. Senelik, konut fiyatlarındaki artış daha önce mayıs ayında yüzde 5.7 olarak ifade edilmişti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Fiyatlar ikinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,9 artarken, 2023'ün ikinci çeyreği ile bu yılın 2. çeyreği arasında da yüzde 5,7 arttı. Buna göre, FHFA'nın araştırma ve istatistik bölümü müdür yardımcısı Anju Vajja, “ABD konut fiyatları çeyrek dönemlik büyümede art arda üçüncü yavaşlamayı gördü” derken, "Haziran sonu itibariyle değer kazanma hızının yavaşlaması, muhtemelen daha yüksek satılık ev stoku ve yüksek mortgage oranlarından kaynaklandı" diye kaydedildi.

Yeni konut arzı en son 2008 başlarında görülen seviyelere yükseldiği için konut fiyat enflasyonunun önümüzdeki aylarda daha da ılımlı olması beklendiği kaydedildi.  ABD'de mevcut konut stoku da yaklaşık son dört senenin en yüksek seviyesine kadar ulaştığı belirtildi.

"Bununla beraber, işgücü piyasasında önemli bir bozulma olmadığı sürece konut fiyatlarında doğrudan bir düşüş beklenmemektedir" değerlendirmesini yapan FHFA, Fed'in önümüzdeki ay faiz indirim döngüsüne başlaması, düşük ipotekli konut kredilerinin talebi artırarak konut stok fazlasının bir kısmını emmesi gerektiğini ifade etti. 

Dokuz nüfus sayımı bölgesinin tamamı haziran ayında senelik konut fiyat artışları kaydederken, Orta Atlantik, Doğu Kuzey Merkez, New England ve Doğu Güney bölgelerinde büyük artışlar görüldü. Batı Güney Merkez bölgesindeki fiyatlar ise yüzde 2,7'lik artış ile geride kaldığı kaydedildi.

ABD'de ikinci el konut satışları temmuzda ayında yükseldi

ABD'de mortgage faizleri ve başvuruları düşüş yaşadı!

ABD'de konut başlangıçları temmuz ayında beklentilerin gerisinde seyretti

Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Borsa kaybettirdi, döviz ve altın kazandırdı!