01 / 05 / 2024

Amortisman oranları nasıl belirlenir?

 Amortisman oranları nasıl belirlenir?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden eskimenin parasal değeri olarak ifade ediliyor. Peki, amortisman oranları nasıl belirlenir?



Amortisman oranları nasıl belirlenir?

Amortisman, geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeri olarak ifade ediliyor. Bir yıldan fazla kullanılacağı düşünülen ve herhangi bir biçimde değerden düşmesi söz konusu olan ekonomik değerlerde oluşacak değerlerin bir yıl içinde uğradıkları değer kayıplarının üretilen malların maliyet tutarlarına eklenmesi veya söz konusu kayıpların o yılın giderleri arasına yazılması amortismanının konusunu oluşturuyor. 


Arsa masrafı, amortisman hesabına dahil edilmiyor. Amortismandan kaynaklı masraf, bir sonraki seneden başlamak üzere giderler arasına aşağıdaki metodlardan birine uygun olarak yazılıyor;


İki uygulanma şekli vardır

* Sabit amortisman

* Azalan bakiyeler


Ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek yıllara yayılıyor En başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılıupr. Daha sonra ise bu miktar giderek azalıyor. Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi tutulmuyor. Mesken kira vergilerinde gerçek gider yöntemi seçilerek brüt kira geliri tutarından indirilecek tutarlar arasında amortismanlar da yer alıyor.



Mükellefler, amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor. Amortisman bedeli Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman bedeli açıklanıyor. 



Amortisman nedir nasıl hesaplanır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön