23 / 12 / 2024

Anadolu Adalet Sarayı inşaatı davasında bilirkişi raporu tamamlandı!

Anadolu Adalet Sarayı inşaatı davasında bilirkişi raporu tamamlandı!

Anadolu Adalet Sarayı'nın inşaatında eksiklikler bulunduğu iddiasıyla 7 kişinin "edimin ifasına fesat karıştırma" suçunu işledikleri gerekçesiyle 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, bilirkişi raporu tamamlandı.



Mimar, inşaat, elektrik ve makine mühendisinden oluşan 4 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan ve Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan 39 sayfalık bilirkişi raporunda, davaya konu 810 kalem eksik ve kusurlu işlerin tamamlanıp tamamlanmadığının tespit edilmesi amacıyla mahkemece rapor talep edildiği anlatıldı. 


Adliyenin 239 bölgesinde inceleme yapıldığı vurgulanan raporda, mimari, ince işler ve peyzaj işleri yönünden yapılan değerlendirmede, yüklenici firmanın yapım işlerini bir noktaya kadar bitirdiği, geçici kabulün ardından adliyeye taşınmanın gerçekleşmesi sonucu elindeki malzemeleri adliyenin teknik servisine teslim ederek sahayı terk ettiği belirtildi. 


Raporda, kalan eksiklerin adliyenin teknik ekiplerince ve dışarıdan satın alınan hizmetlerle tamamlandığının anlaşıldığı bildirilerek, tamamlanmış eksik ve kusurlu işlerin ne zaman ve kim tarafından gerçekleştirildiğine dair kayıtların bulunmaması nedeniyle kesin bir değerlendirme yapılamadığı aktarıldı. 


Binada gerçekleştirilen ve "inşaat işleri" olarak adlandırılan mimari ve peyzaj konularına ait 280 kalem işten 82'sinin tamamlanmadığına işaret edilen bilirkişi raporunda, mekanik tesisatı yönünden yapılan incelemede 202 kalem eksik ve kusurlu işin 94'ünün, elektrik tesisatı yönünden de eksik olan 328 kalem işten 57'sinin tamamlanmadığının görüldüğü bilgisi verildi. 


Bilirkişi raporunda "mekanik tesisatı işleri" başlığı altındaki 108 kalem eksik ve kusurlu işin keşif tarihi itibarıyla çalışır durumda olduğunun tespit edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:


"Ancak Adalet Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı teknik ekiplerince işin ehemmiyetine binaen eksik ve kusurlu işlerin bır kısmının giderildiği ve bu konuda gerekli belgelerin ilgili teknik birimlerde olduğu tespit edildi. Burada yapılan eksik ve kusurlu imalatların bir kısmının adalet sarayı tarafından giderilmekte olduğu da zaman zaman görülmektedir. Yapılmamış olan imalatların bir çoğunda işçilik hatalı kaynaklar olduğu görülmektedir." 


X-Ray, metal kapı ve el dedektörü yönünden de 8 kalemin eksik olduğunun altı çizilen raporda, yangın sistemleri çalışmadığı için yangın algılama sistemi ile entegrasyonunun yapılamadığı anlatıldı. 


AA


Geri Dön