28 / 07 / 2024

Anadolu Grubu Gerze'ye elektrik santrali kuracak

Anadolu Grubu Gerze'ye elektrik santrali kuracak

Anadolu Grup Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Gerze'ye 1 milyar euro'luk santral yapacağız" dedi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Enerjideki yatırım planlarını açıklayan Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ana hedeflerinin, sektörün, dinamik ve güvenilir grupları arasında ön sıralarda yer almak olduğunu belirterek, "Enerji, grup içinde içecekten sonra ikinci büyük faaliyet alanı olacak. Tesislerin devreye girmesiyle, enerjinin grup cirosundaki payı, yüzde 25 civarını bulacak" dedi.

Orta vadede en az 2 bin megavat kurulu güce ulaşmayı planladıklarını bildiren Özilhan, "Nükleer enerji, Boğaziçi elektrik dağıtım ihalesi ve enerji piyasasındaki diğer ihalelerle ortaklarımız Doğuş ve Doğan Grubu ile birlikte ilgileniyoruz. Potansiyel projelerle birlikte 2 milyar euro'luk yatırım yapmayı planlıyoruz. Finansmanın yüzde 30'unu kendi özkaynaklarımızdan karşılayacağız" dedi.

Özilhan, grubun, planladığı enerji yatırımlarını ise Sinop Gerze Enerji Santrali, Gürcistan Paravani Hidroelektrik Santralı ve Giresun Aslancık Hidroelektrik Santralı olarak açıkladı.

Komşuda üretecek  Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani Nehri üzerine de bir hidroelektrik santralı kuracaklarını anlatan Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014 yılında devreye girmesini planladıkları santralin 90 megavat gücünde olacağını açıkladı. Özilhan, santralın yılda 420 milyon kilovat saat enerji üreteceğini belirterek, üretimin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti.
Giresun'daki Aslancık Hidroelektrik Santralı'nı ise Doğan ve Doğuş grupları ile birlikte kuracaklarını belirten Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güce sahip tesisin yılda 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini ifade etti.

ORTA VADE HEDEFLERİ

-Orta vadede 2 bin megavat kurulu güce ulaşmak.
-Enerji konusunda güçlü stratejik ortaklıklar kurmak.
- Komşu ülkelerde hidroelektrik santraller kurmak.
- Toptan elektrik ticaretinde fırsatları değerlendirmek.
- Boğaziçi Elektrik ihalesine katılmak.
- Nükleer enerji yatırımı yapmak.

Gerze'ye 1 milyar euro'luk santral
Grubun en önemli projesi olan Gerze Santralı 2014'te işletmeye açılacak.  Tuncay Özilhan, 1 milyar euro yatırımla kurulacak tesisin 1.200 megavat kurulu güce sahip olacağını açıkladı. Tesisi,"Süper kritik ve konvansiyonel bir termik santral" olarak tanımlayan  Özilhan,  tesisin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 4'ü olan yıllık 7.5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üreteceğini belirtti.

Tesisin inşaat aşamasında 2 bin 500, tamamlandığında ise 530 kişiye iş yaratacağını kaydeden Özilhan, işe alımlarda Sinopluların öncelikli olacağını belirtti.  Özilhan, çevre konusundaki hassasiyetini ise "Gerze'ye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem projeden hiç düşünmeden vazgeçerim" sözleriyle anlattı.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Özilhan, Sinop'a 1.5 milyar dolara termik santral kuruyor

Anadolu Grubu, enerji sektörüne 2 milyar Euro'luk yatırım yapacak. Grup, ilk olarak biri termik ikisi hidroelektrik olmak üzere 3 enerji santrali kuracak.

Grubun 2014 yılına kadar bitirmeyi planladığı 3 enerji yatırımından en büyüğünü Sinop Gerze'de temelini bu yıl sonunda atmayı düşündüğü bin 200 megavat kurulu güce sahip olacak termik santral oluşturuyor. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa edecekleri bu santralin çevreci özelliklerine dikkat çekerken "Her konuda büyük titizlik gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Gerze'ye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem; projeden hiç düşünmeden, bir anda vazgeçerim" diyerek iddialı konuştu.

Düzenlediği basın toplantısında Özilhan santralin inşa aşamasında 2 bin 500 kişiye, işletmeye açıldıktan sonra da 500 kişiye iş sağlayacağını söyledi. Özilhan, Gerze'deki santralin bugünkü Türkiye'nin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 4'ünü karşılayacak boyutta olduğunu söyledi. Özilhan, santralde kükürt oranı düşük ithal kömür kullanılacağını belirtirken, Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy da projede sadece baca gazı arıtma tesisi için 150 milyon dolar harcanacağını söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre Anadolu Grubu ayrıca, Gürcistan'da Paravani nehri üzerine de hidroelektrik santral kuracak. 150 milyon dolara kurulacak santralden elde edilecek  enerjinin yüzde 80'i Türkiye'de değerlendirilecek. Anadolu Grubu, Giresun'da da Doğan ve Doğuş ile birlikte Aslancık Hidroelektrik santralini kuruyor.
Star

Anadolu Grubu, enerjiye 2 milyar euro yatıracak
  
Anadolu Endüstri Holding, enerjiye 2 milyar euro yatırarak ikisi Türkiye, biri Gürcistan'da 3 santral kuracak. Sinop'ta 1 milyar euroya yapılacak santralın çevreye zarar vermeyeceğini belirten Özilhan, 'En ufak bir tereddütümüz dahi olsa, projeyi durdurum' dedi

Anadolu Endüstri Holding, içeceğin ardından holdingin ikinci ana faaliyet kolunu enerji olarak belirledi. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, orta vadede en az 2.000 MW kurulu güce ulaşmayı ve 2 milyar euro yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Grubun enerji yatırımlarını anlatmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Özilhan, 'Rekabetçi ve dengeli bir portföy oluşturarak enerji sektörünün dinamik ve güvenilir grupları arasında yer almak istiyoruz. 2 milyar euroluk yatırım yapacağız, finansmanın yüzde 30'unu özkaynaklarımızdan karşılayacağız. Diğer kısmını ise uzun vadeli kredi olarak kullanacağız' dedi. İlk olarak Sinop Gerze'de kurulacak ithal kömür yakıtlı termik santralı, Gürcistan'da Paravani hidroelektrik santralı (HES) ve Giresun Aslancık HES'te kullanacaklarını söyleyen Özilhan, 1 milyar euroluk yatırım ile kurulacak Gerze santralının 1.200 MW kurulu gücü olacağını ve 2014 yılında işletmeye geçmesini öngördüklerini söyledi.

YABANCILARLA GÖRÜŞÜYORUZ
Anadolu Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy ise Gerze enerji santralı için 3-4 yabancı şirket ile görüşme halinde olduklarını söyledi. Özilhan da 'Önce Gerze'de projeyi başlatarak bir değer yaratmak istiyoruz. Gizlilik anlaşması imzaladığımız şirketler var' dedi.

İstanbul'la ilgileniyoruz
ÖZİLHAN, 'Makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde bir iki dağıtım projesine girmek isteriz. Doğuş ve Doğan'dan oluşan konsorsiyumumuz var. Bütün üyeler ilgi gösterirse konsorsiyum olarak İstanbul'un dağıtımına gireceğiz. İlgi göstermedikleri takdirde Anadolu Grubu olarak ya tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz diye düşünüyorum' dedi.  Nükleer santrallara ilişkin soru üzerine de Özilhan, şu anda Rusya ile Türkiye arasında yürütülen çalışmanın 'devletten devlete proje' gibi göründüğünü, ancak Türkiye'nin 1 değil en az 2 tane nükleer santrala ihtiyacı olduğunu söyleyerek 'En az 5 bin megavatlık bir proje mutlaka gündeme gelecektir. Bu özel sektör ve Batı teknolojisiyle yapılacaktır, ilgineceğiz' dedi.

Çevreye zarar varsa, biz yokuz
GERZE'DEKİ termik santral projesi nedeniyle yoğun bir tanıtım çalışması yaptıklarını söyleyen Özilhan 'Türkiye'nin bu konuda çok kötü tecrübeleri var ama teknoloji hızla gelişiyor, artık şehirlerin içinde santrallar var. OYAK'ın İskenderun'daki santralı buna örnek. Zaten çevreye ve insanlara zarar vereceğine dair küçük bir ihtimaldedahi projeyi iptal ederim' dedi.
Akşam/Esin Gedik

Sinop'a zararı olacağını görürsem santralden hemen vazgeçerim  
 
Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, mevcut ve potansiyel projelerle birlikte enerjiye 2 milyar Euro tutarında yatırım yapacağını açıkladı. 
 
Holding, halen 1 termik ve 2 hidroelektrik santrali projesi üzerinde çalışıyor. Özilhan'ın şirketi, Sinop Gerze'de kömürden elektrik üretecek bir santral kuracak. Bir diğer girişim ise Türkiye sınırına 25 kilometre mesafedeki Gürcistan'ın Kura Nehri üzerinde inşa edilecek 90 megavat kapasiteli Paravani Barajı. Anadolu Holding, ortakları Aydın Doğan ve Doğuş Grubu'yla birlikte Giresun Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali inşa edecek. Santral 418 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Ortaklar, Giresun'daki proje için 2008'de üretim lisansı aldı. Paravani hidroelektrik santrali için de Gürcistan elektrik idaresiyle anlaşma imzalandı.

Enerji projelerini dün bir basın toplantısıyla açıklayan Tuncay Özilhan, stratejilerini açıklarken, "Bunun için öncelikle yüksek verimli projeleri tercih ederek gelişeceğiz ve orta vadede en az 2 bin megavat kurulu güce ulaşacağız. Enerji konusunda güçlü stratejik ortaklıklar kurma yolunda adımlar atacağız. Enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyoruz. Finansmanın yüzde 30'unu kendi özkaynaklarımızdan karşılayacağız. Diğer kısmını ise uzun vadeli kredi olarak kullanacağız." dedi.

Anadolu Grubu, 2014 yılına kadar bitirmeyi planladığı üç enerji yatırımından en büyüğü olan Sinop Gerze termik santral temelini bu yıl sonunda atmayı düşünüyor. 1 milyar dolarlık yatırımla çevreci bir termik santral kuracağını belirten Özilhan, "Gerze'ye ya da Gerzeliye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem, projeden hiç düşünmeden bir anda vazgeçeceğimizin bilinmesini isterim." dedi. Özilhan, santralin inşa aşamasında 2 bin 500 kişiye, işletmeye açıldıktan sonra 530 kişiye iş sağlayacağını ifade etti.

Gerze santrali için 2008 yılında EPDK'dan 49 yıllığına lisans alındı. Yılda ortalama 7 bin saat çalışarak 7,5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek santral, Türkiye'nin bugünkü toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacak. Kurulması planlanan santralde yıllık 2,5 milyon ton kömür yakılacak. Kömür yurtdışından ithal edilecek ve gemilerle Gerze'ye taşınacak.

Paravani santrali ise 150 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek ve 2014 yılında devreye girecek. 90 megavat kurulu güce sahip santralin bir yılda üreteceği 420 milyon kilovatsaat enerjinin yüzde 80'i Türkiye'ye satılacak. Gürcistan hükümeti ile projenin inşaat, işletme ve ticareti ile elektriğinin Türkiye dahil üçüncü ülkelere ihracat imtiyazı veren anlaşma 2007 yılında imzalandı ve 29 Nisan 2009 tarihinde de tadil edildi. Anadolu Grubu enerji sektöründe yer alma sebeplerini "Arz güvenliğindeki sıkıntılar, mevcut ülke kapasitesinin verimli olmaması, sektörün yeni liberalleşiyor olması, kanunen kamunun bundan sonra yatırım yapmayacak olması ve yatırım zamanının uygun görülmesi" olarak sıraladı. Türkiye'nin elektrik talebi son 40 yılda ortalama her yıl yüzde 8 oranında büyüdü. Türkiye'de elektrik enerjisi talebinin 2018 yılında en düşük tahminle yüzde 6,29'luk artışla 335 bin 815 gigavat, en yüksek tahminle yüzde 7,02'lik artışla 357 bin gigavat saat olacağı öngörülüyor. Türkiye'nin, yılda düşük senaryoda 4 milyar dolar, yüksek senaryoda 5 milyar dolar elektrik yatırımına ihtiyacı bulunuyor.
Zaman

Özilhan: Zarar vereceğinden şüphe edersem, Gerze'ye santral kurmam

Anadolu Grubu Sinop'ta 1.5 milyar dolarlık yatırımla kömürlü termik santral kuruyor. Sadece baca gazı arıtması için 150 milyon dolar ayıran Grubun Başkanı Özilhan, 'Çevre ve insanlara en ufak zarar vereceğinden şüphelenirsem yatırımdan vazgeçerim' diyor

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Sinop'un Gerze ilçesinde yapacakları ithal kömürlü termik santraldan `İçinde Gerze'ye, çevreye ve insanlara en ufak zarar vereceğine ilişkin bir şüphe doğması durumunda yatırımdan anında vazgeçme' sözü verdi. Özilhan, gazetecilere grubun enerji sektöründeki yatırımlarını anlatmak için düzenlediği toplantıda 1.5 milyar dolara mal olacak santralın en son teknolojiye sahip çevreci bir yatırım olacağını söyledi.

Başkan Özilhan sadece baca gazının arıtma sistemine 150 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı. Bir gazetecinin `Yatağan, Afşin Elbistan ve Kemerköy olmak üzere Türkiye'de termik santrallar hep çevre kirlenmesini ve doğa katliamını akıllara getirir. Bu algıyı nasıl ortadan kaldıracaksınız?' sorusuna şu yanıtı verdi:

`Teknoloji eskiydi'
"Türkiye'nin termik santrallarla ilgili kötü tecrübeleri var. Bundan önce devlet eliyle yapılan bu tür yatırımlar hakikaten çevreye zarar vermişti. Bu tesisler çok eski teknolojiyle kurulmuştu. Ancak zaman geçti, teknoloji çok gelişti. Bugün ülkemizde yüksek kalori değerli, düşük kükür oranlı ithal kömürle çalışan termik santralların da çok iyi örnekleri var. Bunlardan birisi de İskenderun'da Oyak ile yabancı ortaklarının sahip olduğu İsken'dir. Orada en ufak bir çevre kirliliği göremezsiniz. O santral 10 yıl öncesinin teknolojisyle kuruldu. Bizimki daha yeni teknolojiye sahip olacak. Almanya'da Ruhr havzasında şehirlerin içinde bu santralları görebilirsiniz. Zaten yatırım bedelinin yüksek olmasının nedeni çevreyeduyarlılığımız ve bu konuyla ilgili tesis kurmak istememizdir."

Halk İskenderun'a gitti
Özilhan, iki ay önce santral konusunda Sinop Valiliği'nde düzenlenen bir toplantıya katılmış. Gerze kaymakamının, il ve ilçedeki bürokratların, sivil toplum temsilcilerinin de katıldığı bu toplantıda "Hep beraber İskenderun'a, Almanya'ya benzer tesislerin bulunduğu yerlere gidelim. Misafirimiz olun. Oradaki bürokratlara, halka sorun. Kirlilik var mı, sıkıntı var mı?" soralım' demiş.

O davet çerçevesinde Gerze halkından bir grup önceki gün Mersin'e gitmiş. Ardından da dün İskenderun'a geçilip İsken'in çevreye etkileri hakkında oradaki halktan bilgi alınmış.

Anadolu Grubu Gerze'deki santralın temelini yıl sonunda atacak. 2014 yılı içinde de işletmeye geçilmesi planlanıyor. 1200  megavat kurulu güçteki santral yılda 7.5 milyar kilovat saat yani Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 4'ü kadar elektrik enerjisi üretecek.

Santral çalışmalarını fiilen başlatabilmek için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun sonuçları bekleniyor. İnşaat sırasında 2 bin 500 kişiye istihdam yaratılacak. Santralın üretime geçmesiyle birlikte yine yöre halkı öncelikli olmak üzere en az 500 kişi istihdam edilecek. Öncelikle Gerze ve Sinop'taki mühendis, teknisyen ve işçiler tercih edilecek. Bölgeden ayrılmış ancak dönmek isteyenlere de iş verilecek.

Bilgilendirme ofisi kurdu
Grubun enerji sektörü koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, Gerze'deki santralda baca gazı arıtma tesisinin getirdiği ek maliyetin 150 milyon dolar olduğunu söyledi. Aksoy, çevreye ilişkin standartların ve duyarlılığın bulunmadığı dönemde yapılan termik santralları bugünkülerle kıyaslamanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Ancak bu yatırımlar ön yargı yerleştirmiş. Gerze'de bu konuda halkı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Sinop'ta önce nükleer enerjiyle bu karşıtlık başlamış. Esnafı tek tek ziyaret ettim. Üç berbere gittim, saçımı yıkattım, iki imamla, yedi bakkalla konuştum. Birey bazında kimse karşı değil. Ama feodal yapı nedeniyle etkilenme oluyor. Bilgilendirme ofisi kurduk ve yörenin önemli kuruluşlarda çalışmış bir mühendisini bünyemize kattık. İki aydır bilgilendirme yapıyor. Çok mesafe aldık." (Radikal)

Enerjiye toplam 3 milyar dolarlık yatırım
Enerji, Anadolu Grubu için orta vadede içecekten sonraki ikinci sektör olacak. Planlanan yatırım tutarı orta vadede 3 milyar dolar. Gerze'deki santralın yanı sıra Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani Nehri üzerinde 150 milyon dolarlık yatırımla 2014'te devreye girmesi planlanan bir hidroelektrik santralı kurulacak. Üretimin yüzde 80'i Türkiye'ye satılacak. ÇED raporu ve Gürcistan Ekonomi Bakanlığı'ndan inşaat ruhsatı alındı. Kısa bir süre sonra temel atılacak.

Enerjideki diğer yatırım da Giresun'da, Doğan ve Doğuş Grubu ile yapılacak Aslancık Hidroelektrik santralı. Giresun'daki Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planlanan santral 200 milyon dolara çıkacak ve 418 milyon kilovat saat elektrik üretecek. Bunların yanı sıra yeni projeler de gündeme gelebilecek. Üç-dört yabancı grupla stratejik ortaklık konusunu görüşen Anadolu nükleer enerjiyle de ilgileniyor.
Radikal

Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Enerjiye 2 milyar Euro yatırıp, 2 bin megavat kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz. 1 milyar Euro'yla en büyük yatırımlarımız-dan olacak Gerze termik santralının bacasına 112 milyon Euro harcayacağız. Çevreye zararını görürsem, yatırımdan vazgeçerim" dedi.


ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, içecekten sonraki en büyük faaliyet alanı olarak belirledikleri enerjiye önümüzdeki dönemde 2 milyar Euro'luk yatırım yapacaklarını açıkladı. Özilhan, bunun 1 milyar Euro'luk bölümünün Sinop Gerze'de kurmayı planladıkları termik santrala harcanacağını belirterek, "Baca gazının çevreye en zararsız hale getirilmesi için 112 milyon Euro harcayacağız. Yapacağımız santralın Gerze, Sinop ve bölgede en küçük çevre olumsuzluğuna yol açacağını gördüğümüz, anladığımız an yatırımdan vazgeçeriz" dedi.

Ön sıralarda olacak
Tuncay Özilhan, sadece Gerze'de yapacakları termik santralın 1200 megavatla Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayabilecek noktaya geleceğini vurgulayarak, şunları anlattı: "Gerçekleştireceğimiz 2 milyar Euro'luk yatırımla, orta vadede en az 2 bin megavat kurulu elektrik gücüne ulaşmak istiyoruz. Grubumuzun içecekten sonraki en büyük faaliyet alanının enerji olmasını planlıyoruz. Şu anda 5 milyar dolar olan grup ciromuzun içinde önümüzdeki dönemde enerjinin payı yüzde 25'e çıkabilecek. Enerjide finansman ihtiyaçlarımızın yüzde 30'unu kendi öz kaynaklarımızdan, kalanını uzun vadeli krediyle karşılayacağız."
Sanayinin kalbi elektrik
Sinop'un devlet tarafından enerji havzası olarak belirlendiğinin altını çizen Tuncay Özilhan, şöyle konuştu: "Bence sanayinin beyni teknolojisi ise kalbi de enerjidir. Gerze'ye her ikisini de içeren mükemmel bir tesis yapacağız. 49 yıllık lisansımızı Kasım 2008'de aldık. ÇED raporunun tamamlanmasının ardından temeli bu yıl sonunda atmayı planlıyoruz. 2014 yılı içinde de işletmeye geçmeyi öngörüyoruz. Gerze Enerji Santralı (GES), ithal kömür yakıtlı, süper kritik ve konvansiyonel bir termik santral olacak."
2 bin 500 kişiye iş
Gerze'deki 4 bin hanede 10 bin nüfusun yaşadığını anımsatan Tuncay Özilhan, şunları dile getirdi: "Santralın inşaatı sırasında ortaya çıkacak 2 bin 500 kişilik istihdam ihtiyacı, Gerze halkının ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunacak. Santral üretime geçince de çoğu yöreden, 500 kişiye istihdam yaratacağız. Kömürü Rusya'dan alıp, kendi limanızımdan santrala yönlendireceğiz. Soğutma için deniz suyu kullanılacak. Su, dipten püskürtme-köpürtme yöntemiyle en fazla 2 derece sıcaklık artışı sağlayacak şekilde denize döndürülecek."
Düşünmeden vazgeçerim
Gerze'e yapacakları kömüre dayalı termik santralın çağdaş, çevreci, insan ve toplum merkezli olacağını sıklıkla vurgulayan Özilhan, şunları söyledi: "Her konuda titizlik gösteriyoruz. Bacadan çıkacak gazın çevreye etkisini mevcut teknolojik koşullarla en dibe çekiyoruz. Ancak, Gerze'ye ya da Gerzeli'ye bir zarar olacağını bilir yada da görürsem, projeden hiç düşünmeden, anında vazgeçerim."

İskenderun'a gidin `zararsız termik santral'ı inceleyin

TUNCAY Özilhan, sorular üzerine, "Türkiye'nin termik santralde çok kötü tecrübeleri var. Bu tecrübeler maalesef devlet eliyle yapılmış. Termik santraller, çevreye dikkat etmeyen zihniyetle kurulmuş. Dünyada termik santral teknolojileri çok hızlı gelişi-yor. İskenderun'da Oyak'ın sahip olduğu termik santralde en ufak çevre kirlenmesi göremezsiniz. Almanya'da şehirlerin içinde  termik santraller var. Vatandaşın duyumlarıyla bugünkü teknoloji çok farklı" dedi. Anadolu
Holding Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy da, Gerze'den İskenderun'a bu amaçla bir tur düzenlediklerini söyledi.

Gürcistan'a santral kuracak elektriği Türkiye'ye satacak

ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani nehri üzerine bir hidroelektrik santral (HES) kuracaklarını bildirdi. Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014 yılında devreye girmesini planladıkları santralın 90 megavat  gücünde olacağını, yılda 420 milyon kilovat saat enerji üretileceğini, üretimin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti.

Dağıtım ihalelerine girmeyi planlıyoruz

TUNCAY Özilhan, dağıtım ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki soruya, "Esasında dağıtımla ilgileniyoruz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması işleri kolaylaştırır" karşılığını verdi. Özilhan, "İstanbul'da girecek misiniz?" sorusu üzerine, "Doğuş ve Doğan'dan oluşan konsorsiyumumuz var. Üyeler ilgi göstermezse, tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz" dedi.

Aslancık'ı Doğan ve Doğuş'la 200 milyon dolara yapacak

TUNCAY Özilhan, yakın dönemde gündemlerinde bulunan üçüncü projenin Giresun Aslancık Hidroelektrik Santralı olduğunu bildirdi. Bu projede Doğan Holding ve Doğuş Holding'le ortaklıkları bulunduğunu vurgulayan Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planladıkları santralın toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini, 200 milyon dolara mal olacağını ifade etti.

Somut adımları atınca yabancılarla görüşürüz

TUNCAY Özilhan, enerjide yabancı gruplarla ortaklık öngördüklerini belirterek, "Şu anda 3-4 yabancı grup bizimle ortaklık istiyor. Biz enerji projelerimizde somut adımlar atmaya başlayınca bu görüşmeleri gündeme getirmeyi planlıyoruz" dedi.

150 milyon dolara liman yapacak, yılda 300 milyon dolarlık kömür ithal edecek

ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Gerze'de kuracakları termik santral için 150 milyon dolara bir de liman yapacaklarını belirterek, şunları dile getirdi: "6 bin 400-6 bin 500 kilokalorilik kömür kullanacağız. Bunu da ithal edeceğiz. Yıllık kömür ithalatımız 250-300 milyon doları bulacak. Kömür gemilerle gelecek. Limandan doğrudan kapalı hatlarla santrala yönelecek. Hiçbir şekilde kömür tozu ortaya çıkmayacak."

Yenilenebilir kaynak biranın köpüğü gibi

ANADOLU Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, Türkiye'nin düşük senaryoda yılda 4 milyar dolarlık, yüksek senaryoda 5 milyar dolarlık elektrik yatırımına ihtiyacı olduğuna işaret ederek, "2030'a kadar sektörün 100 milyar dolara ihtiyacı var" dedi. Türkiye'de kömür kullanımının düşük kalori nedeniyle dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkati çeken Aksoy, "Bir ülkenin elektrik sektörü de sadece yenilenebilir kaynaklara  bağlanamaz. Bu kaynak biranın köpüğü gibidir" diye konuştu. Gerze'yle ilgili şu izlenimleri anlattı: "Sinop, nükleerde aşıyı almış, ardından kömürlere karşı bir direnç... Esnafı ziyaret ettim. 3 berbere gittim, 2 imamla, bakkalla sohbet ettim. Eksik bilgilendirme yapılıyor. Bilgilendirme ofisi kurduk." Hürriyet

"Gerze'ye termik yapacağız zararı olursa anında bırakırım"

Anadolu Endüstri Holding Başkanı Özilhan, enerjide 2 milyar euroluk yatırım planını açıkladı. Yatırımın 1 milyar eurosunun yapılacağı Gerze'deki termik santral konusunda "İnsanlara en ufak zararını görürsek projeyi durdururuz" dedi
Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, grubun içecekten sonra en büyük ikinci faaliyet alanı olmasını hedefledikleri enerjiye 2 milyar euroluk yatırım planladıklarını bildirdi. Planın en önemli ayağını oluşturan bin 200 megavat kurulu gücü bulunan Sinop Gerze'deki termik santralin 1 milyar euroya mal olacağını kaydeden Özilhan, "Gerze'ye, Sinop'a, insana en ufak bir zararı olacağını görürsek biz bu projeyi durdururuz'' dedi. Özilhan, Anadolu Grubu'nun enerji yatırımlarına ilişkin dün bir basın toplantısı düzenledi. Enerjide orta vadede en az 2 bin megavat kurulu güce ulaşacaklarını belirten Özilhan, sektörde güçlü stratejik ortaklıklar kurarak adımlar atacaklarını dile getirdi. Özilhan, "Enerjide mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyoruz. Finansmanın yüzde 30'unu kendi özkaynaklarımızdan kalanını uzun vadeli krediyle karşılayacağız" dedi.

KURULU GÜCÜN YÜZDE 3
Grubun enerjide atacağı en büyük adım Sinop Gerze Termik Santralı olacak. Bunun dışında Gürcistan'da Paravani ve Giresun Aslancık Hidroelektrik Santral yatırımları hayata geçirilecek diğer yatırımlar. Özilhan, enerji alanında şu aşamada bile kendilerine ortaklık teklifleri geldiğini, projeyi başlatarak bir değer yaratmak istedikleri Gerze Enerji Santrali için 3-4 yabancı grupla görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Özilhan, Gerze projesinin 1 milyar euroluk bir yatırım olacağını belirtirken ÇED raporunun gelmesinin ardından hedeflerinin yıl sonunda temel atıp 2014'te işletmeye açmak olduğunu söyledi. Özilhan'ın verdiği bilgilere göre santral bin 200 megavat kurulu güce (Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 3'ü) sahip, ithal kömür yakıtlı, süper kritik (termikte en verimli ve en az atık çıkaran teknoloji) ve konvansiyonel bir termik santral olacak. Santral, bittiğinde yılda 7 bin saatlik faaliyetle 7.5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Özilhan, proje için 150 milyon dolarlık yatırımla bir liman yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Her konuda büyük titizlik gösterdiklerini ve göstermeyi sürdüreceklerini ifade eden Özilhan, "Gerze ya da Gerzeli'ye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem projeden, hiç düşünmeden, bir anda vazgeçeceğimizin bilinmesini isterim. Santral çalışmalarını fiilen başlatmak için ÇED raporunu bekliyoruz. Santralin inşası sırasında yaratacağımız 2 bin 500 kişilik istihdam, kuşkusuz Gerze halkının ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunacak'' diye konuştu.


'İstanbul'un dağıtımıyla ilgiliyiz'

Özilhan enerjide dağıtımla da ilgilerinin devam ettiğini söyledi. "Dağıtımda makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde 1-2 dağıtım projesine girmek isteriz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması birtakım işleri kolaylaştırır'' diyen Tuncay Özilhan, "İstanbul'da girecek misiniz?" sorusuna da "ortaklarımızla gireceğimizi tahmin ediyorum" yanıtı verdi. İstanbul'da dağıtıma konsorsiyumla gireceklerini eğer ortakların ilgi göstermemesi durumunda başka ortakla girebileceklerini söyledi. Özilhan, "Grup olarak 'Yatağan'a girer misiniz' diye sorarsanız girmeyiz'' diye konuştu. Özilhan, ortaklıklara ilişkin bir soru üzerine "Şu aşamada bile gelen ortaklık teklifleri var. Ama önce Gerze'de projeyi başlatarak bir değer yaratmak istiyoruz. Yabancı ortakla konuşurken bir değer hazır olsun. Gerze projesi için 3-4 yabancı grupla bu şekilde birtakım görüşmelerimiz var. Zaten belirli dönemde değerler yaratıldıktan sonra, Anadolu Grubu'nun temel politikaları ortaklıklarla işi yürütmek'' dedi. Enerji Koordintörü Aksoy da ortaklık teklifleri fazla olduğu için artık yatırım bankacılığı aracılığıyla görüşmeleri yürütmeye başladıklarını söyledi. Aksoy, ortaklıkta domine eden tarafın kesinlikle kendileri olacağını söyledi.

Diğer iki proje hidroelektrik

Grubun diğer iki projesi ise Gürcistan ve Giresun'da... Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani nehri üzerine de bir hidroelektrik santrali (HES) kuracaklarını anlatan Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014'te devreye girmesini planladıkları santralin 90 megavat gücünde olacağını, yılda 420 milyon kilovat saat enerji üretileceğini söyledi. Özilhan bu santralin üretiminin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti. Giresun'da Aslancık HES olduğunu belirten Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planladıkları santralin toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini ifade etti.

Sinop'ta eksik bilgilendirme bulunuyor

Anadolu Grup Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, Sinop'ta santrallere ilişkin tepkileri şöyle özetledi: "Sinop öncelikle nükleerde aşıyı almış, ardından kömürlere karşı bir direnç... Neredeyse santral deyince telefon santraline karşı bir duruş var. Tek tek esnafı ziyaret ettim. Eksik bilgilendirme yapılıyor. Biz de bilgilendirme ofisi kurduk. Doğru bilgilendirmeyle ciddi bir kırılma gözlemlemekteyiz."
Sabah

 


 

 


Geri Dön