03 / 05 / 2024

Anadolu Sağlık Merkezi 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptı!

Anadolu Sağlık Merkezi 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptı!

ASM CEOsu Hasan Kuş, Anadolu Sağlık Merkezi olarak ABD merkezli Johns Hopkins Medicine International ile stratejik işbirliğinin Türkiyenin bölgede sağlık merkezi haline gelmesine katkıda bulunduklarını söyledi



Anadolu Sağlık Merkezi, ABD merkezli Johns Hopkins Medicine International ile stratejik işbirliğinin Türkiyenin bölgede sağlık merkezi haline gelmesine katkıda bulunduklarını söyleyen ASM CEOsu Hasan Kuş, Bu yıl 5 bin yabancı hastayı ağırlamayı hedefliyoruz. 2007 yılından bu yana yapılan yatırımlar 200 milyon doları geçti dedi.ANADOLU Grubuna bağlı olarak faaliyet gösteren Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), yurtdışından gelen hastalarla birlikte cirosunu yüzde 40 oranında artırırken, bu yıl toplam 5 bin yabancı hasta ağırlamayı hedefliyor.

Yurtdışı ve İstanbul-Kocaeli dışından gelen hastaların ciro içindeki payının yüzde 25ten yüzde 35lere çıktığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi CEOsu Hasan Kuş, 2007de 570 olan yabancı hasta sayısı geçtiğmiz yıl 3 bin 400e kadar çıktı. Bu yıl 5 bin yabancı hastayı ağırlamayı hedefliyoruz dedi.

Tıbbi teknolojiye 60 milyon
Kuş, 2002 yılında ABDnin önde gelen sağlık merkezlerinden Johns Hopkins Medicine International ile imzaladığı strateji işbirliğini hatırlatarak, şöyle konuştu: Bu anlaşma ile Türkiyenin bölgede bir sağlık merkezi haline gelmesine katkıda bulunduk. Anadolu Vakfının birebir yaptığı yatırım 150 milyon dolar. Ancak teknolojik altyapı için yapılan yatırımlarla bu rakam 200 milyon doları aştı. Tıbbı teknoloji için 52 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı. Önümüzdeki dönemde buna 9 milyon dolarlık eklemeler yapılacak. Bu da sene sonunda sadece teknolojik yatırım 60 milyon doları geçecek.

Üçüncü yıldan itibaren ay bazında gelir-gider dengesini tutturduklarını son 8 ayda da artıya geçerek kâr etmeye başladıklarını anlatan Kuş, şunları söyledi: Cerrahi operasyonlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 oranında artış gösterdi. Biz daha karmaşık daha sofistike işler yapmayı hedefliyoruz. Onkolojiye yoğunlaşarak hem yurt içinden hem de yurtdışından hasta almayı amaçlıyoruz.

Romanya ve Bulgaristan
Ülke bazında Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Irakın yabancı hasta trafiğinde en önemli dört ülke arasında olduğunu dile getiren Kuş, Bunların dışında Rusya, Gürcistan, Kazakistan, İran ve Kosovadan da çok hasta geliyor. Yurtdışından gelenlerin yarısı onkoloji için geliyor. Yurtdışındaki rakiplerimiz Almanya, Avusturya, Moskova ve İsrail. Fiyatlarımızın ortalamada Avrupadan yüzde 35-40 daha ucuz olmasının avantajını görüyoruz. Yabancı hastanın kar marjı daha yüksek oluyor çünkü katmadeğeri daha yüksek işler için geliyorlar. Kemik iliği nakli için dünyanın her yerinden hasta alıyoruz dedi.
Kalp ve kadın sağlığının da odaklandıkları  önemli dallar arasında olduğunu belirten Dr. Kuş, ortopedi,  kardiyoloji ve kalp damar sağlığı da ağırlık verdikleri alanlardan olduğuna dikkat çekti.

Meslek yüksekokulu yerine sağlık odaklı üniversite kurulacak

ANADOLU Sağlık Merkezi (ASM) CEOsu Hasan Kuş, bu merkezde daha önce sağlık meslek  yüksek okulu, hemşirelik yüksek okulu kurma planının sağlık ağırlıklı bir üniversite kurma projesine dönüştürüldüğünü belirterek, Bölgede toplam 188 dönüm arazimiz var. Şu anda 75 dönümünü sağlık merkezi için kullanıyoruz. Bu arazide yapılacak olan üniversite projemizi de bu sene sonuna doğru resmi olarak deklare etmeyi hedefliyoruz. Amacımız sağlık odaklı bir üniversite kurmak. Burada tıp fakültesi, hemşirelik fakültesi ve sağlık yüksekokulu olacak dedi.

Hasta yakınları için 100 yataklı otel planlanıyor

GEÇTİĞİMİZ yıl mart ayında yurtdışından gelen hasta yakınları için 82 yataklı bir otel açtıklarını aktaran ASM CEOsu Hasan Kuş, şunları söyledi: Burası vakıfla birlikte, Titanic Otel tarafından işletiliyor. Otel dışarıya hizmet vermiyor. 82 yataklı otelde şu anda yer bulunmuyor. Dahası her gece çevre otellerden fazladan 25 oda almak zorunda kalıyoruz. Konaklama ihtiyacı için oteli büyüterek 100 yatağın üzerine çıkarmayı amaçlıyoruz.

Robotlu operasyon 4 bin dolar daha pahalı

TEKNOLOJİ konusunda yapılan yatırımların en büyüğünün cerrahi operasyon robotlarına yapıldığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi CEOsu Dr. Hasan Kuş, şunları söyledi: Robot bir süredir var olan bir sistem ama bunu artık daha geniş bir alanda kullanıyoruz. Özelliği şu insan elinin yapamayacağı hareketleri yapmanızı sağlıyor. Açık ameliyata göre robotlu operasyonlarda maliyeti ortalama 4 bin dolar kadar daha yüksek.

Hemşire sıkıntısı kemik iliği merkezini geciktirdi

Doktor Hasan Kuş, ASM olarak kemik iliği naklinde uzmanlaşacaklarını belirterek şunları söyledi:  Türkiyenin önde gelen kemik iliği merkezimizi ruhsatı alınmış olarak yaklaşık 1.5 yıl önce bitirdik, ama hemşire sıkıntısı nedeniyle faaliyete geçmemiz biraz gecikti. Hemşire adaylarımız şu anda eğitimde. İki ay sonra işbaşı yapacaklar. Türkiyede ciddi anlamdaz hemşire sıkıntısı çekiliyor diye konuştu.

HayriÇetinkaya/Hürriyet


Geri Dön