Anadolu Yakası'ndaki TOKİ projelerine yatırım hedefi!
Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, gayrimenkul sektöründe hedef büyütecek. Ünlü, Anadolu Yakası'ndaki TOKİ projelerine yatırım yapacaklarını açıkladı.
Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü yeni ürünleri DAHA ile varlık yönetimini kökten değiştireceklerini iddia ediyor.
Yatırım Bankacılığı ve varlık yönetim grubu Ünlü & Co, yeni hizmeti DAHA ile nitelikli bireysel yatırımcılara, kişiye özel analizlerle yani “terzi işi” yatırım danışmanlığı yapacak. Bugüne kadar kurumsal şirket ve fonlara hizmet veren Ünlü & Co, DAHA ile nitelikli bireysel yatırımcıları (1 milyon TL ve üzeri varlığı olan) da portföyüne alıyor. Bunun için 30 kişilik bir DAHA ekibi kuran şirket, ilk etapta Ankara’da bir irtibat bürosu açıyor, ekibi de genişletmeyi planlıyor. Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, varlık yönetimini kökten değiştirecekleri iddiasında. Ünlü, üç yıl içinde toplam gelirlerinin yüzde 20’sini DAHA’dan elde etmeyi planlıyor. Varlık yönetimi pazarından da yüzde 4’lük bir pay almayı hedefliyor. Mahmut Ünlü, yeni ürünlerinin yanı sıra şirket birleşme, satın alma ve piyasalara yönelik sorularımızı yanıtladı.
Nitelikli yatırımcılara sunduğunuz yeni hizmetiniz DAHA ile ne hedefliyorsunuz?
Türkiye’de 2001 öncesi kişi başı gelir 2-3 bin dolar seviyelerindeyken gelir dağılımı da bozuktu. 15 yıllık istikrarlı bir büyüme ortamından sonra kişi başı gelir 10 bin doların üzerine çıktı. İnsanların tasarruf yapabilecekleri kaynaklar oluştu. Reel faizin yüzde 30 olduğu 1990lı yıllarda parayı yönetmenin bir önemi yoktu. Şimdi ise reel faiz sıfıra yakın. Yeni yatırım ürünleri çıkıyor, yatırımcılar daha iyi getiriler istiyor. Varlık yönetimini kökten değiştirmek istiyoruz. Ürünümüzü nitelikli yatırımcılara sunuyoruz. Öncelikle onların ihtiyaçlarını öğrenip ona göre değişik ürünler sunacağız. Bu ürünler bizim de olabilir, başka kuramların da. Doğru ürün ne ise onu sunacağız. Türkiye’de yatırımların yüzde 93’ü mevduatta. Yatırımcılar mevduat dışındaki ürün ve imkanları çok tanımıyor. İnanıyoruz ki, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tasarrufların büyük kısmı yapılandırılmış ürünlere yönelecek. Bu uzun bir yol.
Bir de Youtube kanalı kurdunuz...
DAHA için her türlü işlemin yapılabileceği mobil platformlar oluşturduk. Isı haritasıyla riskleri grup-luyoruz. Ancak, fmansal okur-yazarlığı artırmak çok daha önemli. Piyasadan farklı şeyler yapmak için yola çıktık. Bunun için herkese açık Youtube kanalımız Ünlü The Club’ı kurduk. Düzenli paylaşımlarla yatırımcıları bilgilendirmek istiyoruz. Güney Kore’de 1998 Asya Krizi’nden sonra bizim bugünkü yapımıza benzer bir tasarruf yapısı vardı. Yani, tasarrufların büyük kısmı mevduattaydı. Bunların çoğu dört bankanın kontrolündeydi. Özel fonların, yatırım hizmetlerinin payı küçüktü. Birkaç kurum vardı, en büyükleri Mirae Asset yıllarca şehir şehir dolaşarak finansal okuryazarlığı artırdı. Bugün o dört bankanın payı yüzde 20’lere gerilemiş, diğer varlıklar fon yöneticileri tarafından yönetiliyor. Başka ülkelerde de böyle örnekler var. Türkiye’de de yatırımcılar mevduat dışındaki yatırım ürünlerine daha fazla ilgi gösterecektir. Tabii bunlar için 20-30 yıl gerekiyor. Bu nedenle bilgilendirmeye önem veriyoruz.
Büyük bankalarla rekabeti nasıl aşacaksınız?
Bankaların asli hedefi mevduat toplamak ve kredi vermek. Kaynak toplama hedefleri olmasa tasarrufların yüzde 93’ü hâlâ mevduatta olmazdı. Bizim birinci farklılığımız mevduat toplamak gibi bir amacımız olmaması. Ancak, yatırımcımız mevduat yatırımı yapmak istiyorsa da en iyisini bulur yaparız bankalar nezdinde. Yatırımcıya sadece kendi ürünlerimizi sunmayacağız. Müşterimiz için en iyisi hangisiyle onu getiririz. Sabit getirdi fonlarımız, ÖST fonumuz, bölgesel ve hisse fonlarımız var. Gayrimenkul yatırım fonu kuruyoruz. Ayrıca, yapılandırılmış borçlanma araçları çıkarıyoruz. Yani, müşterinin ihtiyacı ve o dönemde ilgi çeken ürün ne ise onunla ilgili ürün oluşturabiliyoruz.
“ZORLUKLAR VAR TABİİ...BU YILIN İNİŞLİ ÇIKIŞLI AMA 2016’DAN DAHA İYİ OLMASINI BEKLİYORUZ”
Gayrimenkul yatırım fonunda nereye yatırım planlıyorsunuz?
İstanbul Anadolu Yakası’ndaki TOKİ projelerine yatırım yapacağız. Bu konutların satışından elde edilen nemaları sunacağız. Daha sonra kira getirdi gibi tematik fonlar oluşturmayı planlıyoruz.
İran'a yönelik yatırım planlarınız vardı. Fon kurdunuz. Getirisi ne oldu?
İran’da şirket birleşme ve satın almayla ilgili danışmanlık işimiz devam ediyor. Üzerinde çalıştığımız bir işlem var. Bölgesel Fırsatlar Fonu, İran piyasasına yatırım yapıyor. Yılbaşından itibaren bu fonumuzun getirisi euro bazında yüzde 7,73 seviyesinde. Bir de İran’da aracı kurum yatırımı planlıyorduk ama Trump sonrası bölgeye yönelik politikalar değişecek mi bilmiyoruz. İran’da mayısta seçim var. Bunların sonuçlarını görmek için yerel yatırım ayağını öteledik.
Geçen yıl darbe girişimi ve seçimler nedeniyle çok çalkantılıydı. Bu yıl da referandum var. Ayrıca, jeopolitik riskler sürüyor. Doğrudan yatırımlar açısından nasıl bir yıl bekliyorsunuz?
Son üç yıl içinde dört seçim, bir darbe girişimi oldu.
Şimdi de referandum olacak. İşler için bunları beklersek, hiç iş yapmıyor olurduk. Tabii politik açıdan referandum önemli. Ama işler açısından hayat devam ediyor. 2016 kötü bir yıldı. Ama sekiz aylık bir yılmış gibi değerlendiriyorum. O açıdan aslında 2015 yılından çok da farklı değildi. 2015 yılında 17 milyar dolara yakın bir direkt sermaye yatırımı geldi. Geçen yıl bütün olaylara rağmen 12 milyar dolar oldu. Sekiz aylık bir yıl olarak baktığımızda aslında 2015 seviyeleri gibiydi. Bu yıl Korozo Ambalaj’m Actera Group ile gerçekleştirdiği ortaklığın danışmanlığını biz yaptık. BBVA, Garanti Bankası’nda kalan hissesini aldı. Bu yıl referandum sonrası, politik açıdan erken seçim gibi bir gelişme olmazsa doğrudan yabancı yatırımlarda 2015 yılını yakalar, hatta onu geçebiliriz diye düşünüyorum. Çünkü, birçok yatırım ötelendi. Bunlar yapılacaktır.
Portföy yatırımları açısından nasıl bir tablo var?
Türkiye son bir buçuk-iki yıldır diğer gelişmekte olan ülkelere göre hem politik sebepler hem kurdaki belirsizlik nedeniyle geride kalmıştı. BIST yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülkeler içinde en fazla yükselen borsa. Ralli sürüyor. Referandum sonrasında da politik belirsizlikler ortaya çıkmazsa bu seviyeler korunur ve daha da yukarı girebilir. Tahvil tarafında ise son dönemde likitide kontrolünün artırılması, faiz bantlarının yukarı çekilmesiyle devalüasyonda da bir yavaşlama olduğu için sabit getirilere giriş sağlanmış oldu. Cari açığın finansmanı konusunda geçen seneye göre daha fazla sermaye hareketleriyle finansman sağlamış olacağız.
Yıl sonu enflasyon, büyüme, cari açık ve dolar beklentiniz nedir?
Zorluklar var tabii. Çevremizde jeopolitik gelişmeler devam ediyor. Suriye’deki durum ne olacak? Rusya, ABD ve Avrupa ile ilişkiler etkileyici olacak. Ayrıca, iç dinamikleri de takip ediyoruz. İnişli çıkışlı ama 2016’dan daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Bu yıl sonu enflasyonun yüzde 9,5, büyümenin ise yüzde 2,6 olmasını öngörüyoruz. Cari açığın GSYH’ye oranının ise yüzde 5,2 olacağını tahmin ediyoruz. Dolar kuru beklentimiz ise 3,85 TL.
Fortune