27 / 04 / 2024

Doğu Anadolu Bölgesi'nden yatırım çağrısı geldi!

Doğu Anadolu Bölgesi'nden yatırım çağrısı geldi!

Hakkari, Bitlis, Muş ve Van illerini kapsayan Doğu Anadolu Bölgesi'nden yatırım çağrısı geldi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, iş dünyasını enerji, ticaret, turizm gibi alanlarda yatırıma çağırdı



Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayan bir yatırımcı rehberi hazırladı. Bölgeye yatırımcı çekmek için hazırlanan raporda, Doğu Anadolu'nun imalata dönük emek yoğun yatırımlar, enerji, maden, tarım-hayvan-cılık, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve ulaştırma alanlarındaki potansiyelleri sıralandı. Raporda, kayak ve kış turizmi için uygun olan bölgede bu alanda tesis kurulabileceği belirtilirken, buzul turizmi açısından da Cilo Buzul Dağı'nın potansiyeline dikkat çekildi. Raporda, Van Gölü'nün neredeyse Antalya kadar kıyı şeridi uzunluğu olduğu belirtilirken, "Van Gölü kıyı şeridinin yarıya yakını plaj olmaya elverişli. Sahil boyunca henüz yapılaşma olmamış, koylar ve yeşil bitki örtüsü korunmuştur" denildi. Akdamar başta olmak üzere, bölgede yer alan pek çok kilisenin, inanç turizmi için de potansiyel taşıdığı ifade edildi.

Güneşlemede Lider

Raporda, Van'ın, güneş enerjisi radyasyon değeri bakımından Türkiye'de Karaman ve Antalya'nın ardından 3'üncü sırada olduğu belirtilirken, güneşlenme süresi bakımından ise bu iki ilin de önünde olduğu aktarıldı. Raporda, "Bölge, Enerji Bakanhğı'nın güneş enerjisi kurulu güç kapasitesi hedefinin gerçekleştirilmesinde yapılacak yatırımlar için cazibe merkezi olma ya en büyük aday" denildi.
 
Ermenistan'a sınır kapısı açılırsa ticaret patlar
DOĞU Anadolu'nun yurt dışı pazar potansiyeline de dikkat çekilen raporda, Gürcistan, Azerbaycan, Iran, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılabildiği aktarıldı. Bölgede çok sayıda sınır, kapısı olduğu belirtilirken, Kuzey Irak ve Irak'ın ciddi bir potansiyel oluşturduğu ifade edildi. Raporda, özellikle Ermenistan'a da değinilirken, bu ülkeyle sınır kapısının açılmasının bölgenin gelişimine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Raporda, "Hali hazırda Gürcistan ve Iran üzerinden  satılan Türk malları,Ermenistan'a doğrudan satılabilcek.
Akşam


Geri Dön