Toki

Anadolu'da konut talebi artıyor!

Türkiye genelinde konut ihtiyacına dönük orta ve uzun vadeli eylem planları geliştiren TOKİ, Anadolu'nun birçok bölgesinden gelen konut talebini karşılamak için yoğun mesai harcıyor. 2018'in ilk 5 ayında 21 bini aşkın konut satılırken, satışa çıkarılan konutlara 50 kata varan müracaatlar geliyor.

2018 üretimlerini Türkiye genelinde yaklaşık 500 şantiyede yürüten TOKİ'nin, üretim gücünün önemli bir bölümünün dar ve orta gelirli vatandaşlar için yapılan sosyal konut projelerinde kullandığını ifade eden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, 2018'in ilk 5 ayında 25 bin 304 konutun satıldığını belirtti. Yıl içinde toplamda 46 bin 478 konutun satış sürecini başlattıklarını söyleyen Turan, "Yıl sonu itibarıyla asgari 55 bin konut satışı öngörüyoruz" dedi.

"Üretilen konutlar açısından belli segmentlerde bir arz fazlalığı olabilir. Piyasayı tamamen bununla ölçmek yanlış olur" diyen Turan, gelir gruplarına göre talep yoğunluğuna iyi bakmak gerektiğini belirtti.

"ANADOLU ANLAMLI YATIRIMLARA CEVAP VERİYOR"

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre, Tablonun sadece olumsuz yanına bakarak piyasanın nabzının ölçülemeyeceğini ifade eden TOKİ Başkanı, "Anadolu'da ve İstanbul’da dar ve orta gelir grubundan yoğun bir talep alıyoruz, talep azalması söz konusu değil" dedi.

Turan "Piyasa anlamlı yatırımlara cevap veriyor. Konutta ürün çeşitliliği ve alan farklılaşması değerlendirilmeli. Anadolu bu anlamda konut sektörü için önü açık bir pazar. Bu nedenle sektörümüzün Anadolu'ya daha fazla yönelmesinin mümkün olduğunu ve Anadolu'nun beklentisine dönük planlarda üretilmiş konutlar için önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"50 KATI MÜRACAAT ALIYORUZ"

Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen konut talebini karşılayabilmek için yerel yönetimlerle iş birliği içinde kapsamlı konut üretim programları uyguladıklarını belirten TOKİ Başkanı Turan, Anadolu’nun birçok bölgesinden konut için yoğun talep geldiğini vurguladı. "Dar gelirli, konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımıza yönelik arz ettiğimiz konutlara 5-10, hatta 50 katı müracaat alıyoruz" açıklamasında bulunan Turan, "Özellikle büyükşehirler dışında kalan Anadolu illerinden gelen konut talebine yanıt verebilmek için yoğun bir mesai harcıyoruz" dedi.

TOKİ'den konut talebinin, üretimden çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Turan, şöyle devam etti: "İstanbul'da 605 konuta yaklaşık 17 bin, Kütahya'da bin 51 konuta 8 bin, Adana Seyhan'da 88 konuta 413, Erzurum Palandöken'de ise 114 konuta bin 827 başvuru yapıldı."

İSTİHDAM VE ARTAN KONUT TALEBİ

Konut piyasasının sadece büyükşehirlerden ibaret olmadığına dikkat çeken Turan, "Özellikle gelişmekte olan bölgelerde yeni sanayi siteleriyle istihdama ve bölgesel gelişime katkı sağlamanın hedeflendiği şehirlerde, yoğun bir konut talebiyle karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu. Aksaray'da üretimi devam eden bin 600 iş yerini kapsayan sanayi sitesinin bulunduğu bölgedeki yoğun ilgiden bahseden Turan, Aksaray'da satışı gerçekleştirilen 377 konuta 7 bin 341 başvuru yapıldığı bilgisini-paylaştı.

Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nden de bahseden Turan, bölgenin 3-4 yıl içinde 15 ila 20 bin nüfusun yaşayacağı yeni bir merkeze dönüşeceğini ve bölgede çalışan alt gelir grubundaki vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacaklarını belirtti. "Böylelikle vatandaşlarımızın hem barınma hem de iş sorunu çözülecek" diyen Turan, Kara-man'da inşa edilip satışa sunulan 54 konuta 761 kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi.

5 AYDA 25 BİN 304 KONUT SATILDI

Turan, son 2 yıldır TOKİ’nin konut üretimlerinin yüzde 95'inin Anadolu şehirlerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl 51 bin konutun Anadolu'da hayata geçirildiğini söyledi. 2018 üretimlerinin farklı şehirlerde artarak devam ettiğini ifade eden Turan, "Bu yıl 45 ila 50 bin konutu Anadolu'da satışa sunmayı hedefliyoruz. Mayıs ayı da dâhil olmak üzere toplamda 25 bin 304 adet konutumuzun satışını gerçekleştirdik. Bu rakamın aylara göre dağılımına bakacak olursak; 2018'in Ocak ayında 7 bin 304, Şubat'ta 3 bin 583, Mart'ta 4 bin 762, Nisan'da 5 bin 496 ve Mayıs'ta 4 bin 159 konut satıldı" dedi.

"BİRİKİMLER KONUT AMAÇLI KULLANILIYOR"

Bankaların konut faizinde indirime gitmesinin konut satışlarına olumlu etki ettiğini söyleyen Turan, "İdare olarak biz de yüzde 20 indirim kampanyamızdan, ilgili bankalardan kredi çekip yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için faizleri yüzde 0,98'e indirilmesini sağladık" dedi.

Nisan-Mayıs aylarında gerçekleştirilen yüzde 20 indirim kampanyasından yararlanan vatandaşların yüzde 64'ünün borcunu yastık altı diye tabir edilen kişisel tasarruflarıyla kapattığını vurgulayan Turan, "Bu durum, sektörde kriz var söylemlerine bir cevap niteliğindedir. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen milletimizin, ülkemizin ekonomisine ve geleceğine duyduğu güvenin önemli bir kanıtıdır. Ayrıca birikimlerin konut amaçlı kullanılması da sektörümüze duyulan güven ve ilginin göstergesidir" diye konuştu.

İndirim kampanyası kapsamında 817 milyon 303 TL borç bakiyesinin kapatıldığını ifade eden Turan, ilgili kamu bankalarının 274 milyon TL tutarında kredi kullandırdığını söyledi.

KONUT ÜRETİMİ VE GÖÇ

Her yıl üretilen konutların yüzde 9 ila 10'unu inşa eden TOKİ'nin sosyal konutta nitelikli projelerle öncü yatırımlarının süreceğini söyleyen Turan, üretimde ağırlığı Anadolu'ya verdiklerini belirterek, "Anadolu'da yaptığımız üretimler göç hareketlerini, büyük şehirlere yığılmayı önleyecek ve geri dönüşleri teşvik edecek nitelikte tasarlanıyor" diye konuştu.

Vatandaşları konut sahibi yaparken göç sorununa çözüm getirdiklerini dile getiren Turan, şunları aktardı: "Vatandaşlarımızı kendi şehirlerinde ev sahibi yaparak göçü de doğal yolla engelliyoruz. İnsanın şehirle en önemli bağı, orada ev sahibi olmasıdır. Şehirlerimizde insanlarımızın en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacı karşılanırsa göçün önüne geçilir. Planlı konut üretimiyle gelişimini sağladığımız şehirlerimizde yeni yaşam alanları oluşturarak göçü önleyebiliriz."

Ayrıca konut inşa ederken kentlerdeki nüfusun durumunu ve TÜİK verilerini de önemsediklerini ifade eden Turan, şehirlerin mevcut ve gelecekteki nüfusunu dikkate alarak planlama yaptıklarını, böylece ileride oluşacak konut ihtiyacının karşılanması konusunda önemli bir adım attıklarını kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUTLARINA TALEP ARTIYOR

60 şehirde toplam 58 milyon metrekare alanda 193 kentsel dönüşüm projesinin yürütüldüğünü aktaran Turan, dönüşüm çalışmalarının önemli bir bölümünün bu yıl tamamlanacağını söyleyerek, "Alanları, bölgede yaşayanların yaşam kalitesini artıracak şekilde iyileştirirken, güvenli konut ihtiyacına yanıt verecek bir anlayışla hareket ediyoruz. Üretimde yatay mimariyi esas alan, yöresel mimari normlara dikkat eden ve mümkün olan her yerde mahalle konseptini uygulayan İdaremiz, son 4 yılda ürettiği konutların yüzde 84'ünü zemin+6 kat ve altında olacak şekilde üretiyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm alanlarında yepyeni yerleşimler ortaya çıkıyor ve bu konutlara talep artıyor" dedi.

Turan, kentsel dönüşüm kapsamında Trabzon Pelitli'de inşa edilen 41 konuta yapılan 893 başvuruyu buna örnek gösterdi.

DİYARBAKIR'DA 808 KONUTA 9 BİN BAŞVURU

TOKİ'nin, Doğu ve Güneydoğu'da terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla başlattığı konut üretimi hız kesmeden sürüyor. Her iki bölgede bugüne kadar 176 bin 329 konutun inşasına başlanırken, bu konutların 137 bin 94’ü tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Şırnak, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır'da 2017'nin Nisan ayında üretimine başlanan yaklaşık 25 bin konutun 1,5 yıl içinde aşamalı olarak teslim edileceği bilgisini veren TOKİ Başkanı, ilk aşamada Şırnak ve Diyarbakır'da yapımı tamamlanan bin 31 konutun vatandaşlara teslim edildiğini söyledi.

150 BİN KİŞİ YENİ EVLERİNDE OTURACAK

Doğu ve Güneydoğu'da konutlara yoğun talep olduğunu söyleyen Turan, Diyarbakır'da satışa sunulan 808 konuta 9 bin 327 başvuru yapıldığını ifade etti. Turan, tamamlanma aşamasındaki 5 bin 267 konutun yüzde 25'inin haziran sonunda sahiplerine teslim edileceğini aktardı. Turan, 25 bin konutun tamamlanmasıyla, her iki bölgede yaklaşık 150 bin kişinin yeni evlerinde oturacağını kaydetti.

GAZİANTEP KUZEYŞEHİR'DE 749 KONUTA 14 BİN 378 BAŞVURU

8,5 milyon metrekare alan üzerinde geliştirilen, modern ve gelenekselin sentezlendiği Gaziantep Kuzeyşehir projesindeki 749 konutun satışa çıktığı ilk gün bin 656 talep aldıklarını söyleyen Turan, konutlara toplamda 14 bin 378 kişinin başvurduğunu belirtti. Turan, bugüne kadar proje kapsamında 2 bin 795 konutun ve ihtiyaç duyulan sosyal donatı tesislerinin inşasına başlandığını hatırlattı.

MİNİMUM MALİYET

"Amacımız hiç konut sahibi olmamış vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak" diyen Turan, sosyal konut projelerinde vatandaşların eve yerleştikten sonra kira öder gibi ev sahibi olduklarını, TOKİ'nin gördüğü ilgide, sunulan bu avantajın etkili olduğunu belirtti. Turan, "Anadolu'nun farklı yerlerinde projelere göre farklılık gösteren konut fiyatları 67 bin TL'den, taksitleri ise 269 TL'den başlıyor, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız 180 ile 240 aylık vadelerle kira öder gibi kendi evinin sahibi oluyor" diye konuştu.

TOKİ'nin, konuta erişmekte zorlanan vatandaşlara minimum maliyetle konut yapan tek kuruluş olduğunu söyleyen Turan, toplumun dezavantajlı kesimlerine yüksek bir hassasiyetle hizmet verdiklerini, engelli vatandaşlar, şehit aileleri ve maluller ile emeklilere yönelik konut üretimlerinin devam edeceği bilgisini verdi.

HER YIL 65 BİN KONUT

İdare'nin, ülke genelinde konut ihtiyacının en fazla olduğu alanlarda orta ve uzun vadeli konut programları uyguladığını aktaran Turan, bugüne kadar 81 ilde toplam 833 bin 807 konut ürettiklerini ve her yıl 60 ila 65 bin sosyal konut inşa etmeye devam edeceklerini söyledi. Turan, 2023'te 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşıldığında, yaklaşık 5 milyon kişinin TOKİ'nin güvenli çatısı altında olacağını kaydetti.

8 BİN 327 KONUT AÇIK SATIŞTA

Turan, "Milletimize iyilik üreten bir kurum olarak 2018'de de vatandaşlarımızın beklentilerine cevap vermeye devam ediyoruz. Büyük yatırımların etkisiyle aktif bir süreç yaşayan sektörümüzde, alt ve orta gelir grubundakilere dönük yaklaşık 850 bine yaklaşan konut üretimi sektöre öncülük ediyor. Son 4 yıldır üretilen konutların yüzde 95'i, 2017 yılında yapılanların ise yüzde 98'i alt ve orta gelir grubu için yapılan sosyal konutlardır. Şu anda 38 ilde 8 bin 327 konutumuz açık satıştadır" dedi.