Anadolu'da otel yatırımlarında büyük sıçrama!
TUROB : "Ocak-Ağustos 2014 döneminde Türkiye genelinde 49 ayrı şehirde yeni yatırım için teşvik alınırken, inşa edilmesi planlanan otel sayısı 205'e, yatak sayısı ise 53 bin 758'e yükseldi"
İstanbul ve Antalya otel yatırımları için cazibesini sürdürürken, otel yatırımlarında Anadolu illerinin hızlı yükselişinin dikkati çektiği bildirildi.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nden (TUROB) yapılan açıklamada, bu yıl toplam tutarı 3 milyar 354 milyon lirayı bulan 205 yatırım teşvik belgesinin 121'inin İstanbul, Antalya ve Muğla dışındaki illerde yapılacak oteller yatırımları için alındığı kaydedildi.
Son yıllarda turizmde çeşitlendirme çalışmalarına paralel Anadolu illerindeki otel yatırımlarında başlayan artışın hızlanarak sürdüğü belirtilerek, TUROB'un Ekonomi Bakanlığının Ağustos 2014 dönemine ait "Yatırım Teşvik Belgeleri" verilerinden hareketle hazırladığı raporun, otel yatırımlarının Türkiye genelinde yayıldığını ortaya koyduğu aktarıldı.
Açıklamada, rapora göre, Ocak-Ağustos 2014 döneminde Türkiye genelinde 49 ayrı şehirde yeni yatırım için teşvik alınırken, inşa edilmesi planlanan otel sayısının 205'e, yatak sayısının ise 53 bin 758'e yükseldiği, bu tesisler için 3 milyar 354 milyon lira yatırım yapılacağı, yatırımlar tamamlandığında 12 bin 539 kişiye yeni istihdam sağlanacağı aktarıldı.
- Mersin yükselişte, başkente ilgi az
Raporda, İstanbul ve Antalya'nın otel yatırımlarında hala en gözde 2 şehir olarak öne çıktığı belirtilen açıklamada, turizmin bir diğer önemli merkezi Muğla'nın üçüncü sırada yer aldığı, Ocak-Ağustos 2014 döneminde 205 teşvik belgesinden 40 teşvik belgesiyle İstanbul ilk sırada yer alırken, 32 belgeyle Antalya'nın ikinci, 14 belgeyle Muğla'nın üçüncü sırada yer aldığı ifade edildi.
Kalan 121 belgenin ise Türkiye genelinde diğer illere yayıldığı belirtilen açıklamada, bu iller arasında en dikkat çeken şehrin Mersin olduğu, bu ilde ilk 8 aylık dönemde toplam yatak sayısı 2 bin 609 olan 12 otel yatırımının devreye alındığı, İzmir’de 9 tesis daha planlanırken, Bursa'da 7, Konya ve Balıkesir'de 6'şar, Trabzon'da 5 otel yatırımı teşvik belgesi alındığı, başkent Ankara'ya ise 8 aylık dönemde ilginin az olduğu, toplam 120 yatak sayısı için 1 başvurunun yapıldığı aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Yatırımların Anadolu'da yoğunlaşmasını turizmin çeşitlendirilmesi yolunda çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Teşvik belgelerine bağlanan otel yatırımlarında bir yavaşlama var. Ülkemizde otel yatırımı yapılacak şehir sayısı 49'a çıktı. Her ne kadar yatırım yoğunluğu Antalya ve İstanbul'da olsa da, Anadolu şehirlerinde yavaş da olsa yatırımlarda artış gözlemliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
AA