Genel

Anafarta Sahil Yolu ihaleye veriliyor!

Gelibolu Yarımadası"nda 'Anzak Yolu' olarak da adlandırılan, uzun yıllardır projeyi hazırlayan ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamayan 'Anafarta Sahil Yolu'nun ihalesi 20 Ocak tarihinde gerçekleşt

Gelibolu Yarımadası"nda 'Anzak Yolu' olarak da adlandırılan, uzun yıllardır projeyi hazırlayan ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamayan 'Anafarta Sahil Yolu'nun ihalesi 20 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek. Yol önümüzdeki yaz aylarında tamamlanacak. çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anafartalar Sahil Yolu"nun tamamlanması için çevre ve Orman Bakanlığı ile çanakkale İl Özel İdaresi arasında bir protokol imzalandığını ve bu kapsamda çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yolun yapım işi için ihale düzenlendiğini söyledi.

Yol yapım çalışmaları için çevre ve Orman Bakanlığınca, çanakkale İl Özel İdaresi"ne geçen yıl 360 bin, bu yıl da 1 milyon 450 bin TL bütçe gönderildiğini belirten Eldemir, artık yolun yapımında herhangi bir duraksamanın olmayacağını ancak yolun asfalt kaplanması için hava şartlarının iyi olması gerektiğini ifade etti.

Eldemir, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu yolla ilgili sorun, proje müellifi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arasındaki problemden kaynaklanıyordu. Proje müellifi "bu işin fenni mesuliyeti benim üzerimde. Dolayısıyla projenin bu şekilde olması gerekir" diye iddiası vardı. Kurulun da "bu kadar yüksek duvar yapamazsın, bu araziyi bozamazsın" şeklinde itirazı vardı. Bakanlık olarak devreye girdik, orta yolu bulduk. Bir mesuliyet varsa bize ait dedik ve sorunu çözdük. Yol, 3-4 yıl süren bir tartışma sürecinden geçti.

Denizin kara ile birleştiği yere istinat duvarı yapılacak. Belirli noktalarda deniz dalgaları, karayı oyuyor. Bu suretle yapılacak yola, tehdit arz ediyor. Bu sebeple oyulma hadisesinin önlenmesi için istinat duvarı yapılacak. Yol projesinin herhangi bir tarihi kalıntıya zarar vermesi söz konusu değildir. Kurul ile proje müellifi arasındaki anlaşamamazlık, duvar yüksekliği ile alakalıdır. Duvar yüksekliğinin azaltılması suretiyle anlaşmazlık giderildi. Proje müellifi yine ARUP adlı İngiliz şirketi. Projenin son hali yine aynı müellife yaptırıldı. Gerekli düzeltmeler ise idaremizce gerçekleştirildi.' Anzak Törenleri"nin yağışların yoğun görüldüğü ilkbahar aylarında yapıldığını, bu nedenle yolun bu tarihe kadar bitirilemeyeceğini ve yağışlı havalarda asfaltın dökülemeyeceğini anlatan Eldemir, ancak yol için alt yapı olarak ifade edilen yol geçişleri, su kanalları, istinat duvarlarının yapımına başlanacağını ve yaz aylarında tamamlanacağını belirtti.

-YÖRE HALKINA YÖNELİK REVİZYON çALIşžMALARI-
Eldemir, Gelibolu Yarımadası"ndaki Uzun Devreli Gelişme Planı"nın 2007 yılında onaylandığını ve uygulanmaya başlandığını da hatırlattı. Uzun Devreli Gelişme Planı ile ilgili bölgedeki yöre halkı açısından ciddi sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Eldemir, şunları söyledi: 'Koruma ilkeleri çerçevesi içerisinde yöre halkı geçim için pek çok faaliyetleri yapamıyor, geçim sıkıntısı çektiği görülüyor. Bunu çözmek için Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında bir revizyon çalışması yapıldı bölgede. Bakanlık olarak bu çalışmayı gözden geçirerek, uygulamaya koyacağız. Hali hazır uygulamalar sebebiyle halkın ekonomik faaliyetleriyle ilgili sorunları var. Vatandaş tarlasını sulayacak, elektrik hattını çekemiyor, boru döşeyemiyor, ahır yapamıyor, budadığı zeytinlerin dalını yakamıyor, binasını tamir edemiyor. Uzun Devreli Gelişme Planı tamamlandığında, halkın yaşamış olduğu sıkıntılara çözüm bulunmuş olunacak.'

Bazı şeylerin yasaklamakla korunmasının mümkün olmadığını ifade eden Eldemir, 'Dünyanın en katı yasak kurallarını koysanız bir alana, gönüllü olarak koruduğunuz gibi korumanız mümkün değil. Onun için bizim maksadımız burada, alanı halka sevdirmek, onların alandan kaynaklanan sıkıntılarını gidermek, ekonomik durumlarını yükseltmek suretiyle bu alanın kendileri için bir yaşam kaynağı olduğunu halkımızın görmesi lazım ki bizden iyi kendileri yerinde korusun' diye konuştu.

-ALAN KILAVUZLUĞU UYGULAMASI-
Eldemir, Gelibolu Yarımadası"na gelen ziyaretçilerin, bir alan kılavuzunun yönetiminde bölgeye mahsus araçlarla gezdirme projesinin bölge halkı tarafından yanlış algılandığını ifade etti. Proje, tanınmadan çanakkale"den olumsuz yönde eleştiri aldığını bildiren Eldemir, 'Bu proje gerçekleştirilirse, çanakkale ve Gelibolu bundan ciddi manada ekonomik yarar görecektir' dedi.

Eldemir, Gelibolu Yarımadası"nda 360 alan kılavuzunun bulunduğunu ama bu işi fiilen yapanların sayısının bu rakamın altında olduğunu söyledi. Alan Kılavuzluğu Yönetmeliği"ni değiştirdiklerini anlatan Eldemir, eskiden işi olanın da Alan Kılavuzluğu belgesi aldığını, bu uygulamay kaldırdıklarını bildirdi. Korunan alan içinde yaşayan insanlara yeni açılacak Alan Kılavuzluğu Kursu"na girmekte öncelik tanıyacaklarını belirten Eldemir, eğer bu korunan alan bölgesinden talep olmazsa komşu köylerde veya yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlara imkan tanıyacaklarını söyledi.

Gelibolu Yarımadası"nda alan kılavuzu ihtiyacı olduğunu, özellikle Kabatepe Similasyon Merkezi tamamlandığında gelen ziyaretçi sayısının 3-5"e katlanacağını dile getiren Eldemir, 'Bu merkez Türkiye"nin dünyaya açılan penceresi olacak. çok iddialı bir proje. Alana en büyük katkılarımızdan biri de bu olacak' dedi.
A.A