Anahtar Proje kentsel dönüşüm sürecinde A’dan Z’ye hizmet veriyor!
Kentsel dönüşüm sürecindeki tıkanıklıklara çözüm getirme amacı ile kurulan Anahtar Proje, dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılması planlanan binalarda A'dan Z'ye hizmet sunma anlayışı ile yola çıktı.
Kentsel dönüşümde müteahhit firmalarla vatandaşlar arasındaki sorunları gidermek için kurulan Anahtar Proje Kentsel Dönüşüm Hizmetleri ve Gayrimenkul Geliştirme Şirketi’nin kuruluma amacı ve faaliyetleri, bugün düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı/Kurucusu Arif Murat Kökbudak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında, kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan sorunlarda Anahtar Proje’nin misyonuyla ilgili bilgiler paylaşıldı.
Arif Murat Kökbudak, dönüşümde sürecin herhangi bir basit nedenle tıkanabildiğini ve bir çok mağduriyet yaşandığını belirterek, binalardaki kat malikleri ve yüklenici firmalar arasındaki köprüyü oluşturup, yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırdıklarını ve dönüşümün önünü açtıklarını söyledi.
Kentsel dönüşümde beklenti her yıl artacak
Kentsel dönüşümün 2013 rakamlarıyla ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yaptığı açıklamaları hatırlatan Arif Murat Kökbudak, 6306 sayılı kanun kapsamında Bakanlar Kurulu'nca ilan edilen riskli alan sayısının 106, tespit edilen bağımsız birim sayısının 69.288, ilan edilen alanlardaki riskli bağımsız birim sayısının 377.167, tasfiye edilen bağımsız birim sayısının 250.746, dönüşüm uygulaması yapılan toplam alan büyüklüğünün 6.931,20, barınma yardımı yapılan hak sahibi sayısının 14.396, dönüşüm uygulamasına tabi tutulan toplam nüfusun 1.492.826, konut ve işyeri olarak yenilenen birim sayısının 3.348, sağlanan kira yardımı desteğinin 64.242.101, ve sağlanan kredinin 95.162.112, TL olduğunu vurguladı. Bu yıl ve gelecek yıllarda beklentinin çok daha yüksek olacağını söyleyen Kökbudak, süreçle birlikte Anahtar Proje gibi profesyonel kurumlara ihtiyaç doğacağının altını çizdi.
Anahtar Proje’nin, Tiba Mimarlık-Ayten Babaoğlu, SOM Gayrimenkul Değerleme, AGK Hukuk Bürosu-Av.Ali Güvenç Kiraz, EE İstanbul ve Proje Beyaz gibi çözüm ortakları olduğunu belirten Kökbudak, “Bu firmaların hepsi kendi alanlarında çok önemli markalar. Dolayısıyla bu güveni kat maliklerine ve müteahhit firmalara orantılı bir şekilde verip onların da desteği ile daha hızlı yürüyebiliyoruz. Müteahhit firmalara ayrıca çözüm ortağımız ile birlikte dairelerini yabancılara satma şansını da vermiş oluyoruz. Anahtar Proje olarak şimdiye kadar 20'ye yakın kentsel dönüşüm projesinde aracılık hizmeti verdik” dedi.
Kentsel dönüşümde hukuki sözleşmelerin yapılması, idari şartların hazırlanması, gayrimenkulün değerlendirilmesi, mimarisinin çizilmesi ve projenin denetlenmesi konularında büyük eksikler olduğunu vurgulayan Arif Murat Kökbudak, Anahtar Proje’nin bu eksiklikleri giderdiğini söyledi.
Anahtar Proje’nin çözüm ortaklarından AGK Hukuk’un sahibi Ali Güvenç Kiraz’ın da katıldığı basın toplantısında, kentsel dönüşümün hukuki boyutuyla ilgili bilgiler de paylaşıldı. Sürecin genel anlamda yavaş ilerlediğini söyleyen Kiraz, “Kentsel dönüşüm, ekonomik gücü yüksek bölgelerde daha hızlı devam ediyor. Bazı bürokratik tıkanmalar yaşanabiliyor. Örneğin 2/3 kuralı, yasada doğru tanımlanmadığı için ciddi sorunlara neden oluyor. Arsa payı düzeltim davaları çok fazla. Kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için Anahtar Proje gibi profesyonel firmalara büyük ölçüde ihtiyaç olacaktır” dedi.
Beş metrekare yüzünden kırk yıllık dostluklar bitiyor
Kentsel dönüşüm sürecinin sanıldığı gibi kolay olmadığını ve uzmanlık gerektiğini anlatan Arif Murat Kökbudak, “Kentsel dönüşümde beş metrekare yüzünden kırk yıllık dostlukların bittiğine şahit oluyoruz. Bunun yanı sıra süreçle birlikte apartman toplantılarında gruplaşmaların başladığını da görüyoruz. Müteahhitle yönetici arasındaki bir takım ilişkiler, yönetici ile kat malikleri arasında problemler, dükkân sahipleriyle daire sahipleri arasındaki kavga derken süreç içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yapılan apartmanlar olduğu kadar problemlerden dolayı yıkılıp yapılamayan binalar da var. Sektörde çok ciddi problemler yaşanıyor ve bu süreci iyi yönetebilecek yapılara ihtiyaç oluyor” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm sürecinde inşaat firmalarının kendi işlerini yapmaktan çok binalardaki apartman toplantılarına katıldığını ve tüm enerjilerini insanları ikna etmek için harcadığını vurgulayan Kökbudak, “Kat malikleri de teknik ve idari şartnamelerle, hukuki sözleşmelerle uğraştıkları için sürece hâkim olamıyor. Malikler arasında kavgalar bile çıkabiliyor. Biz iki taraf arasında köprü oluşturup tıkanıklıkları kolay bir şekilde aşıyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm ada bazlı olmalı
Belediyelerle de işbirliği içine gireceklerinin altını çizen, İzmir’de Karşıyaka, İstanbul’da da Beylikdüzü Belediyeleri ile görüştüklerini; Ataşehir, Kadıköy, Şişli, Maltepe ve Kartal Belediyeleri ile de görüşeceklerini vurgulayan Kökbudak, “Kentsel dönüşüm bir binanın yıkılıp yeniden yapılmasından ziyade, bir adanın yıkılıp, komple oraya yeni bir sosyal yaşam verilmesine deniyor. Bu zihniyetle hareket eden belediyelerle işbirliği içerisine girmeye hazırlanıyoruz. Şu an Bağdat Caddesi’nde özellikle Kadıköy tarafında yaklaşık 500 tane şantiye var. Burada binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Anahtar Proje olarak biz bunun ada bazlı olması taraftarıyız. Kentsel dönüşüme uygun ve ada bazlı iş yapmak isteyen müteahhitlerle çalışıyoruz” dedi.
Anahtar Proje’nin söz konusu binaları iskan ruhsatı alınıncaya kadar her ay denetlediğini belirten Kökbudak, “Verdiğimiz hizmet kapsamında; AGK Hukuk Bürosu işin hukuki kısmını takip ediyor, TİBA Mimarlık, mimari çizimleri ve ilgili teknik şartnameleri yapıyor, Viyana merkezli EE İstanbul firması projelerin denetim hizmetini veriyor, SOM Değerleme, binaların şerefiye haklarını ortaya net bir şekilde çıkarıyor, Proje Beyaz, müteahhitlere kalan dairelerin değerlendirilmesinde özellikle yurtdışından gelen yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyor. Anahtar Proje de bütün bu süreçlerin çok geniş ve profesyonel bir kadro ile baştan sona yönetimini sağlıyor” şeklinde konuştu.