Altın & Gümüş

Analistler yatırımcılara böyle seslendi: Altında engel kalkıyor, turboları hazırlayın

Altın fiyatlarının nasıl şekilleneceği çok merak ediliyordu. Analistlere göre altın fiyatları FED tarafından verilecek faiz kararının ardından yükselecek. Altın yatırımcılarının turboları hazırlayarak altının uçuşu için hazır beklemesi gerektiği ifade edildi. Türk vatandaşları yıllardan bu yana altından vazgeçmiyorlar

Türkiye'de en fazla yatırım aracı olarak görülen değerli metallerin başında altın geliyor. Türk vatandaşları yıllardan bu yana altından vazgeçmiyorlar. Ancak altın, Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanması beklenen faiz kararları nedeniyle bir süreden bu yana düşük seyrediyordu. Bu durumun da vatandaşlara para kazandırmadığı görülüyordu. Ancak analistler, altın fiyatlarının FED kararının ardından yeniden yükselişe geçeceğini ve altın fiyatlarında ciddi yükselmeler olacağını savunuyor. 

Altın fiyatları kritik haftada yön bulmaya çalışıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasını sürdüreceği beklentileri ve ekonomik yavaşlama endişelerini fiyatlayan altın piyasası 1,5 yılın en düşük seviyelerine yakın seyretmeye devam ediyor. Yatırımcıların gözü ise bu hafta yapılacak Fed toplantısında olacak.

 

75 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞINA ÇOK CİDDİ BİR GÖZLE BAKILIYOR

Fed yetkililerinin 26-27 Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor. Fed toplantısında çıkacak neticenin dışında ayrıca ABD’nin ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hâsıla (GSYH) verileri de yakından takip edilecek. Bu veri ABD’nin durgunluğa girip girmeyeceğinin işaretini sunacak. Fed’den gelen faiz artışları doların gücünü ve ABD tahvillerinin getirisini artırdığı için altın fiyatları son haftalarda baskılanırken ekonomideki risklerin artması altının güvenli liman özelliğini tekrar ön plana çıkarabilir.

DOLARIN ALTIN ÜZERİNDE NE GİBİ BİR ETKİSİ VAR?

Dolar dün, Fed’den beklenen faiz artırımı öncesinde 20 yılın zirvesinin hemen altında işlem gördü. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi hafif gerileyerek 106 seviyelerine inse de temmuz ortasında gördüğü 20 yılın zirvesi  olan 109,29 seviyesinden fazla uzaklaşmadı. Dolar bir süredir ABD’de beklenen faiz artırımları ve küresel ekonominin yavaşlayacağı endişelerinden destek bulurken güçlü dolar altın fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Doların güçlenmesinin yanında ABD Hazine tahvillerinin de kazançlarını artırması altın fiyatlarının yükselişinin önünde engel olmayı sürdürüyor.

ALTINDAKİ TOPARLANMA BİRAZ DA OLSA YATIRIMCILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası’nın da 50 baz puanlık faiz artışına gitmesiyle birlikte altın geçen hafta Mart 2021’den bu yana en düşük seviye olan ons başına 1685 dolar seviyesini görürken ABD ekonomisine ilişkin zayıf verilerin ardından kısmen toparlandı.

Diğer yandan hem ABD ekonomisine hem de küresel ekonomiye ilişkin risklerin artması, altının güvenli liman olma özelliğini ön plana çıkartarak değerli metali destekliyor. Ekonominin durgunluk sinyali vermesi ve durgunluk olasılığının daha çok tartışılması, yatırımcıları riskli varlıklar yerine altına yönlendiriyor.

Bu gelişmelerle birlikte altın öğlen saatlerinde günlük yüzde 0,2 artışla ons başına 1724 dolardan işlem gördü. Altın vadeli işlemleri de 1722 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Kira Sertifikası Nedir? Yatırımcılar bu habere dikkat!

Ev almak isteyenlere kötü haber! Konut fiyatları ile ilgili şok gelişme!

3600 ek göstergeye dair son durum! 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak?