22 / 11 / 2024
fuzul

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm imar planı 21 Mayıs'ta askıdan indiriliyor!

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm imar planı 21 Mayıs'ta askıdan indiriliyor!

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Öncelikli Proje Alanı Altındağ Etabı, askıya çıkarıldı. Ankara Altındağ'da yeni emsal kaç olacak? Konutlar, ticari alanlar, kamu binaları nasıl inşa edilecek? İşte detaylar...




Ankara Altındağ kentsel dönüşüm imar planı 21 Mayıs ta askıdan indiriliyor!


Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14.03.2014 gün ve 524 sayılı kararı ile onaylanan, Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Öncelikli Proje Alanı Altındağ Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilan panosunda bir ay (30 gün) süreyle askıya çıkarıldı.


22 Nisan 2014 tarihinde askıya çıkarılan imar planları, 21 Mayıs 2014 tarihine kadar ilanen askıda kalacak.



Ankara Altındağ kentsel dönüşüm imar planı 21 Mayıs ta askıdan indiriliyor!


İşte o planlar ve Altındağ'da kentsel dönüşümün şifreleri;



1/5000 ölçekli imar planı notları:


1. Genel Hükümler:


1. 5104 Sayılı "Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu" ve ilgili mevzuat hükümlerine uyulacaktır. 


1.2. Planlama Alanı; Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14.01.2005 gün ve 237 sayılı kararında 1. Etap olarak adlandırılan öncelikli proje alanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 18.02.2005 gün ve 539 sayılı kararıyla, 5272 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesi'ne göre ilan edilen kentsel dönüşüm ve gelişim alanını kapsamaktadır.


1.3. Alanın tek etap halinde uygulanmasına veya farklı uygulama etap sınırları belirlemeye Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilidir.


1.4. 5104 sayılı Kanunun 5. Maddesi uyarınca "Fiilen bir kamu hizmetinde kullanılan ve üzerinde kullanım amacına yönelik bulunan taşınmazlar hariç olmak üzere proje alan sınırları içerisinde kalan bölgede proje için ihtiyaç duyulan arazi ve arsalardan, kamu tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunanlar bedelsiz olarak belediyeye devredilir."


1.5. Bu planın kapsadığı alan Çubuk 1 Barajı Su Koruma Havzası sınırları dışındadır.


1.6. Tapulu imar parsellerinden geçen; kanal, su, elektrik, PTT, doğalgaz vb. altyapı hatları için re'sen bedelsiz irtifak hakkı tesis edilir.


1.7. Konut adaları arasında inşaat alanı transferi yapılabilir.


1.8. Sabit yeraltı tesislerinin bulunduğu alanlarda, uzman görüşü alınmadan ağaç dikilemez, yapı yapılamaz.


1.9. İhtiyaç duyulması halinde plan değişikliği yapılmaksızın 3194/18 uygulaması yolu ile parseller arası hisse transferi yapılabilir. 



2. Doğal Yapıya İlişkin Hükümler;


2.1. Planlama alanında; Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21.04.2005 tarihinde onaylanan jeolojik-jeoteknik etüd raporunun sonuç ve öneriler kısmına uyulacaktır.


2.2. UOA (Yerleşime Uygun Olmayan Alan) işaretli alanlar her türlü yapılaşma dışı tutulacak olup, plandaki kullanım kararı geçerlidir. Ancak konut kullanımına giren bu tür alanlar yapı yaklaşma sınırı olarak kullanılacak, hiçbir şekilde yapı yapılmayacaktır.


2.3. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21.04.2005 tarihinde onaylanan raporda ÖA1 ve ÖA2 (Önlemli Alan) olarak belirtilmiş alanlar, raporda belirtilen yapılaşma kriterleri ve önlemlerine uyulmak şartıyla yapılaşmaya açılabilir.


2.4. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21.04.2005 tarihinde onaylanan raporda AJE (Ayrıntılı Jeoteknik Etüd Gerektiren Alan) olarak belirtilmiş alanlarda, kitle türü ve yer seçimleri, hazırlanacak ayrıntılı jeoteknik etüd raporuna göre belirlenecektir.


2.5. Kentsel tasarım projeleri, peyzaj projeleri, arazi tesviye projeleri, mimari projeler ve altyapı projelerinde önerilen her türlü yapılaşmada "Bayındırlık Bakanlığı Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uyulacaktır.


3. Kentsel Alan Kullanımı:


3.1. Konut Gelişme Alanı:


3.1.1. Planlama alanındaki tüm konut alanlarında yaklaşık toplam 18.000 konutta, yaklaşık 72.000 nüfus yer alacaktır. 

3.1.2. Toplam konut sayısı ve nüfus aşılmamak koşuluyla, konut kullanımına ayrılan alanlarda değişik adet, ebat, yükseklik ve nitelikte konut yer alabilir. Bu konutların hangi koşullarda yer alacağı; 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ve bu plana dayalı olarak hazırlanacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı'nca uygun görülecek kentsel tasarım projesinde belirlenecektir.

3.1.3. "T" ile gösterilen konut adalarında eğimden faydalanarak günlük ihtiyaca yönelik minimarketler oluşturulabilir.


3.2. Ticaret Alanları: 


Ticaret alanları ofis, ticaret ve konut kullanımlarının birlikte yer alacağı alanlardır. Bu alanlarda yer alacak kullanımların oranları, nitelikleri ve yapılaşma koşulları 1/1000 ölçekli uygulama imar planında veya bu plana dayalı olarak hazırlanacak ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca uygun görülecek kentsel tasarım projesinde belirlenecektir. 


3.3. Kentsel Servis Alanları: 

Kentsel servis alanlarında; özel ve kamu kurum ve kuruluşları, ticaret ve iş merkezleri, turizm tesisleri, eğitim ve sağlık tesisleri, sosyal ve kültürel tesisler, eğlence ve dinlenme tesisleri yer alabilir. Bu alanlarda yer alacak kullanımların oranları, nitelikleri ve yapılaşma koşulları 1/1000 ölçekli uygulama imar planında veya bu plana dayalı olarak hazırlanacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı'nca uygun görülecek kentsel tasarım projesinde belirlenecektir.


4. Kentsel Sosyal Altyapı:


Ünite Merkezleri;


4.1. Bu alanlarda; bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere ünite ticaret merkezi, sosyo-kültürel tesisler, eğitim ve sağlık alanları, idari ve dini tesisler, pazar yeri, spor alanı, belediye hizmet alanı vb. sosyal ve teknik altyapı alanları yer alacaktır.


4.2. Ünite ticaret merkezlerinde günlük ihtiyaca yönelik ticari kullanımlar yer alabilir.


4.3. İdari tesis alanlarında; resmi kurumlar, resmi banka gibi kuruluşlara ait hizmet binaları, muhtarlık binası vb. tesisler yer alabilir.


4.4. Belediye hizmet alanlarında; belediyeye ait danışma ve hizmet birimleri, itfaiye, açık-kapalı pazar yeri, su deposu, trafo, reglaj istasyonu vb. kullanımlar yer alabilir.


4.5. Ünite merkezlerinde yer alacak kullanımların büyüklükleri ve yapılaşma koşulları, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında veya bu plana dayalı olarak hazırlanacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı'nca uygun görülecek kentsel tasarım projesinde belirlenecektir.


5. Kentsel Teknik Altyapı


5.1. Yapı yaklaşma mesafeleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenecektir.



1/1000 ölçekli imar planı notları:


Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Öncelikli Proje Alanı Altındağ Etabı Uygulama İmar Planı Plan Notları


1. 5104 Sayılı "Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu" ve ilgili mevzuat hükümlerine uyulacaktır. 


2. Parselasyon planı yapımı aşamasında öncelikli proje alanı uygulama imar planı etapları ayrı ayrı uygulamaya alınabileceği gibi komşu etaplar ile birlikte de uygulamaya alınabilir.


3. Planlama alanında Etimesgut, Güvercinlik ve Esenboğa Havalimanlarına ait hava mania planı kriterlerine uyulacaktır.


4. Doğal Yapıya İlişkin Hükümler:


4.1. Planlama alanında; Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21.04.2005 tarihinde onaylanan jeolojik-jeoteknik etüd raporunun sonuç ve öneriler kısmına ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2006 gün ve 1287 sayılı yazısına uyulacaktır. 


4.2.1. Plan üzerinde UOA (Yerleşime Uygun Olmayan Alan) işaretli alanlar her türlü yapılaşma dışı tutulacak olup, plandaki kullanım kararı geçerlidir. Ancak konut kullanımına giren bu tür alanlar yapı yaklaşma sınırları dışında tutulacak, hiçbir şekilde konut yapısı yapılmayacaktır. 


4.2.2. Ancak, bu alanlarda projenin ulaşım şeması, altyapı ve peyzaj projelerinin gerektirdiği, yaya ve trafik yolları, kanal, su tesisleri ve peyzaj ögeleri v.b. tesislerin gerçekleştirilebilmesi için hazırlanacak ayrıntılı jeoteknik etüd raporu Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylanmadan uygulama yapılamaz.


4.3. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21.04.2005 tarihinde onaylanan raporda ÖA1 ve ÖA2 (Önemli Alan) olarak belirtilmiş alanlar, raporda belirtilen yapılaşma kriterleri ve önlemlerine uyulmak şartıyla yapılaşmaya açılabilir. 


4.4. Plan üzerinde AJE (Ayrıntılı Jeoteknik Etüd Gerektiren Alan) işaretli alanlarda, kitle türü ve yer seçimleri; hazırlanacak ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylanacak ayrıntılı  jeoteknik etüd raporuna göre belirlenecektir. Bu alanlarda, afetin türüne bağlı olarak, ayrıntılı jeoteknik etüd raporları hazırlanmadıkça konut, yol, elektrik, doğalgaz ve su isale hattı v.b. yapılamaz.


4.5. Kentsel tasarım projeleri, peyzaj projeleri, arazi tesviye projeleri, mimari projeler ve altyapı projelerinde önerilen her türlü yapılaşmada "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uyulacaktır.


5. Yollar ve Otoparklar: 


5.1. Yaya yolları gerektiğinde yangın, çöp vb. kullanışlar ve binalara otopark giriş çıkışı amacıyla kullanılabilir.


5.2. Özel otopark gereksinimi yürürlükteki Otopark Yönetmeliği doğrultusunda ada/parsel içerisinde karşılanacaktır.


5.3. Ticaret parsellerinde otoparklar, vaziyet planına dayalı olarak parsel içinde kalmak kaydıyla ön cephede çözülebilir.


6. Teknik Altyapı:


6.1. Proje alanı içerisindeki mevcut enerji nakil hatları yer altına alınacaktır.


6.2. TEDAŞ Enerji Dağıtım Merkezi, Telekom Santral Alanı, trafo, doğalgaz regülatör istasyonları gibi teknik altyapı alanlarında ilgili idarelerin projelerindeki yapılaşma koşullarına uyulacaktır.


6.3. Planda gösterilen kentsel altyapı alanları dışında, gereksinim duyulması halinde, reglaj istasyonu, trafo, su deposu vb. kullanımlar yapı yaklaşma mesafeleri yollara ve yapılara 5 m.'den az olmamak koşuluyla yapı adaları, park, rekreasyon vb. kullanımlar içinde yapılabilir. Bu yapıların yerini kabule belediye yetkilidir.


7. Konut Alanları:


7.1. Proje alanında 18000 konutta yaklaşık 72000 kişilik nüfus bulunacaktır.


7.2. Toplam inşaat alanı %10 azaltılmak şartıyla konut adedi arttırılabilir. 


7.3. Konut alanlarında plan üzerinde gösterilen yapılaşma koşullarına uyulacaktır.


7.4. Konut alanlarında gösterilen kitleler şematiktir. Konut alanlarında, planda adalar üzerinde belirtilen maksimum konut sayısı ve maksimum inşaat alanı aşılmamak koşuluyla, değişik adet, büyüklük, yükseklik ve nitelikte konut yer alabilir.


7.5. Konut alanlarında yapılacak kitlelere ilişkin İmar Yönetmeliği ile belirlenen ön ve yan bahçe tesviye koşulları aranmayacaktır. Tesviye koşulları kazı-dolgu ve teraslamalar mimari proje ile belirlenecektir. Bunu kabule İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı yetkilidir.


7.6. Bina girişleri genişliği en fazla 5.00 m. olan giriş köprüleri ile sağlanabilir. Binalara giriş sağlanması amacıyla yapı yaklaşma sınırları dışında yoldan başlatılarak rampa, köprü veya platformlar düzenlenebilir. Parsellerin +_0.00 kotunun alındığı yola bakan cephelerinde otopark yapmak amacıyla yol seviyesinde dolgu ve tesviye yapılabilir.


7.7. Kitle cephe genişlikleri yönetmelikteki ölçü kayıtlarına bağlı kalmaksızın düzenlenebilir. Bunu kabule İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkilidir.


7.8. Parsel içerisinde birden fazla kitle yapılması halinde iki kitle arası mesafe kentsel tasarım projesi ile belirlenecektir. Binaların birbirine bakan cephelerinde pencere bulunmaması halinde binalar arasındaki mesafeyi kabule İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkilidir. Bu mesafe 6.00 m.'den az olamaz.


7.9. Kentsel tasarım projesinde ihtiyaç duyulması halinde, proje için önerilen toplam 18.000 konut sayısı aşılmamak ve plan bütünündeki inşaat alanı sabit kalmak koşuluyla konut ve bölgesel ticaret merkezi adaları arasında konut ve inşaat alanı transferi yapılabilir.


7.10. Konut adalarında kentsel tasarım projesinde belirlenecek şekilde kreş, spor merkezi; lokal, toplantı odası, yönetim birimleri, günlük ihtiyaca cevap verecek mamullerin satış üniteleri için yer ayrılabilir.


7.11. Konut alanlarında uygulama ada bazında yapılacaktır. Kentsel tasarım projesinde önerilecek farklı kullanım türleri ve yapı tipleri gözetilerek uygulamaya yönelik olarak ifraz yapılabilir. 


7.12. 'T' ile gösterilen konut adalarında eğimden faydalanarak günlük ihtiyaçlara yönelik; özel mülkiyete konu olmaksızın ortak mülkiyette kalmak, cephe aldığı yola bakan kısmı açık, üstü yeşil alan yapılmak, 1 (Bir) katı aşmamak üzere yaklaşık 80-120 m2 arasında minimarketler oluşturulabilir.


8. +0.00 Kotunun Belirlenmesi:


Yapılar yoldan, tabii zemin ortalamasından veya ada içerisinde kentsel tasarım projesine göre oluşturulacak servis yollarından kotlandırılabilir. Adalara ait kentsel tasarım projelerinde kütle giriş kotları olarak belirlenecek kotlara uyulur. Mimari projede önerilecek kütlelerin giriş kotları +0.00 kotu olarak kabul edilebilir bu amaçla yapılacak arazi düzenlemelerini (kazı ve dolgu) kabule Belediye yetkilidir.


9. Kentsel Çalışma Alanları:


Bölgesel Ticaret Merkezleri:


9.1. Bölgesel ticaret merkezlerinde maksimum inşaat emsali E:4.00, maksimum bina yüksekliği Hmax: Serbesttir. Bu alanlarda bölgenin ihtiyacına yönelik ticari kullanımlar yer alacaktır. Bölgesel ticaret merkezlerinde konut kullanımının yer alıp alamayacağı proje için önerilen toplam 18.000 konut sayısı aşılmamak koşuluyla kentsel tasarım projesinde değerlendirilebilir.


Ticaret Alanları: 


9.2. Ticaret alanlarında maksimum inşaat emsali E:1.00, maksimum bina yüksekliği Hmax: Serbesttir. Bu alanlarda günlük ihtiyaca yönelik ticari kullanımlar yer alabilir. Konut kullanımı yer alamaz.


Kentsel Servis Alanları: 


9.3. E:1.00, Hmax:Serbest, Min. Parsel Büyüklüğü 5000 m2'dir. Kentsel servis alanlarında; özel ve kamu kurum ve kuruluşları, ticaret ve iş merkezleri, turizm tesisleri, eğitim ve sağlık tesisleri, sosyal ve kültürel tesisler, eğlence ve dinlenme tesisleri ile Resmi Gazete'nin 26.05.1991 gün ve 20882 nolu sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun 12.05.1991 gün ve 91/1551 sayılı "Çevre Kirliliğine Yol Açan İşletmelerin Faaliyet Kolları İtibariyle Gruplandırılması Hakkında Kararı"nda belirtilen gruplardan 3, 4 ve 5. gruplarda yer alan dumansız, kokusuz, atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan imalathaneler, mamul veya işlenmiş malzemeden eşya üretenler, montaj tamir, paketleme ve ambalajlama yapanlar, patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen tesisler ile yüksek teknolojiye dayalı faaliyette bulunan işletmeler yer alabilir.


10. Açık ve Yeşil Alanlar: 


Park Alanları: 


10.1. Park alanları içerisinde çocuk oyun alanları, havuzlar, pergolalar ve genel wc vb. tesisler yapılabilir.



Park ve rekreasyon Alanları: 


10.2. DOP'dan karşılanabilir. Bu alanlarda E:0.10, Hmax:Serbest olup, peyzaj projesine göre yapılacak yapıları kabule Belediye yetkilidir.


10.3. Park alanında kentsel tasarım ve peyzaj projesine göre trafo, cafe, büfe vb. kullanımlar yer alabilir. 



11. Kentsel Sosyal Altyapı:


11.1. Bu alanlarda; bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere günlük ihtiyaca yönelik alışveriş üniteleri, sosyo-kültürel tesisler, idari tesisler, spor alanı, belediye hizmet alanı vb. sosyal ve teknik altyapı alanları yer alacaktır. 


11.2. İdari tesis alanlarında; resmi kurumlar, resmi banka gibi kuruluşlara ait hizmet binaları, muhtarlık binası vb. tesisler yer alabilir.


11.3. Belediye hizmet alanlarında; belediyeye ait danışma ve hizmet birimleri yer alabilir.


11.4. Ünite merkezlerinde yer alacak kullanımların nitelikleri, büyüklükleri ve yapılaşma koşulları kentsel tasarım projesinde belirlenecektir.


İbadet Alanları: 


11.5. İbadet yeri alanları içerisinde yapılacak yapılar özel olarak projelendirilecek olup, belediyece uygun görülmeden inşaat ruhsatı verilemez.


Eğitim Alanları:


11.6. Anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim alanlarında maksimum bina yüksekliği Hmax:Serbest olup, bu alanlarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce belirlenecek yapılaşma koşullarına uyulacaktır.


11.7. Eğitim tesisi alanında; İl Milli Eğitim Müdürlüğü görüşü doğrultusunda bölgede ihtiyaç duyulan İmam Hatip Lisesi, yurt, Meslek Lisesi vb. kullanımlar yer alabilir. Bu alanlarda maksimum bina yüksekliği Hmax:Serbest olup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce belirlenecek yapılaşma koşullarına uyulacaktır.


11.8. Meslek lisesi alanında E:1.00, Hmax:Serbest olup +0.00 kotu altı emsal haricidir.


12. Planda belirtilmeyen hususlarda Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu  Yönetmeliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri geçerlidir.


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm imar planları için tıklayın


Geri Dön