26 / 11 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne hafriyat kontrolü için tam yetki!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne hafriyat kontrolü için tam yetki!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolünde yaptırım uygulama yetkisini, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devretti, yetkililer, yeni uygulamayla, zaman kaybının da önleneceğini söylediler.





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolünde yaptırım uygulama yetkisini,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yeni uygulamayla, çevreyi kirletenler ve izinsiz kaçak hafriyat dökenlerle tek elden, daha etkin, caydırıcı ve hızlı mücadele edileceğini, zaman kaybının da önleneceğini söylediler. 

Bakanlıkça, “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda idari yaptırım uygulama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle, bu hükümlere aykırı hareket eden, kaçak hafriyat, moloz ve inşaat yıkıntı atıkları döken kişilere 46 bin 501 TL, kurum ve kuruluşlara da 139 bin 503 TL para cezası uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 14 Temmuz 2015 tarihli “olur”u ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devredilen yetki kapsamında yapılacak denetimler, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nca yürütülecek. 


-TEK ELDEN, DAHA ETKİN VE HIZLI DENETİM...

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, mevcut durumda Ankara sınırları içinde hafriyat döküm yerlerinin kontrol altına alınması, çevre kirliliğine neden olan unsurların ortadan kaldırılması için hafriyat, moloz v.s. dökümlerinin denetim ve kontrolünün Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdiler:

“Hafriyat kamyonları, zabıta ekipleri tarafından daha önce de denetleniyordu ve Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılıyordu. Çevre Bakanlığı’ndan alınan yetki devriyle, bundan sonra cezai işlemler Çevre Kanunu’na göre yapılacak. Böylelikle denetimler daha etkin ve caydırıcı olacak. Ayrıca Çevre Kanunu'na göre işlem yapılması gereken hallerde, idari yaptırım kararı vermesi için tutanaklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmekteydi. Bu da bürokrasiyi artırıyor, zaman kaybına yol açıyordu. 

Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 14.07.2015 tarihli ve 11565 sayılı ‘olur’u ile Çevre Kanunu’na göre idari yaptırım kararı verme yetkisini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devretmiştir. Böylece çevreyi kirletenler ve izinsiz kaçak hafriyat dökenlerle tek elden, daha etkin, caydırıcı ve hızlı mücadele yapılabilecek, gereksiz yazışma ve bürokrasinin, zaman kaybının da önüne geçilmiş olacaktır. Mevcut uygulamada, hafriyat atığı taşıyan araçlarda taşıma izin belgesinin bulunması ve uydu takip sisteminin takılı olması zorunludur. Araçlarda taşıma izin belgesinin bulunamaması veya eksikliklerin tespiti halinde, alınan bu yetki devri kapsamında Çevre Kanunu'na göre cezai işlem yapılabilecektir”


-NELER İSTENİYOR?-

Büyükşehir Belediyesi ekipleri de yaptıkları denetimlerde, hafriyat kamyonu sahiplerine şu uyarılarda bulunuyor:


-Büyükşehir Belediyesi’nden “Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi” alınacak. 

-Hafriyat kamyonlarının damperleri (kasaları) sarı renkli olacak.

-Hafriyat kamyonlarının her iki tarafında, “Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma Aracı” ibaresi yazılı olacak. 

-Taşıma sırasında oluşabilecek çevresel kirlenmeyi önlemek amacıyla araçların üstü, uygun malzemeyle (branda sistemiyle) kapatılacak.

-Araçların kapasitesi üzerinde yükleme yapılmayacak ve tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra trafiğe çıkılacak. 

-Hafriyat toprağı inşaat/yıkıntı atıklarının taşınması sırasında çevre kirletilmeyecek, trafiğin aksatılmaması ile can ve mal emniyeti için gerekli tedbirler, öncelikle nakil işlemlerini gerçekleştiren kişi veya firma tarafından alınacak.



Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön