25 / 12 / 2024

Ankara Havagazı Fabrikası'nın yıkımı durduruldu ama tartışma bitmedi!

Ankara Havagazı Fabrikası'nın yıkımı durduruldu ama tartışma bitmedi!

"Asbest’"iddiaları ile yıkımı mahkeme tarafından yıkımı durdurulan Havagazı Fabrikası’nda tartışma sürüyor. Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz haziran ayında fabrikanın da yer aldığı arazide imar plan değişikliği yaptığı öğrenildi.



Ankara’da son bir haftadır ‘asbest’ tartışmasıyla gündeme gelen ve mahkeme kararıyla yıkımı durdurulan Maltepe’deki Havagazı Fabrikası, Başkent gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz haziran ayında, Havagazı Fabrikası’nın da yer aldığı söz konusu arazide imar plan değişikliği gerçekleştirildiği öğrenildi. Meclis’in 14 Haziran 2016 tarihindeki 1181 nolu kararında, Maltepe Pazarı, BEDAŞ’a ait GIS Trafo Merkezi, Maltepe katlı otoparkı, Konuk Evi ve eski Havagazı Fabrikasına ait bacaların yer aldığı toplam 63 bin 812 metrekarelik alanda 1 ve 2 nolu parseller 2.5 emsalle ‘kentsel servis alanı’, 34 bin 404 metrekarelik 3 nolu parsel ise 4 emsalle ‘kamusal tesis alanı’ olarak belirlendi.


BU YOĞUNLUĞU KENT KALDIRMAZ

Belediye Meclisi’nin bu kararına Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi de tepki göstermişti. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Havagazı yerleşkesinin yapılaşmaya açılmasının kentin değerlerine, ulaşımına ve altyapısına zarar vereceğini kaydederek, şöyle konuşmuştu: 

“Bilimsel planlama ilkelerine aykırı olarak bütüncül bir şekilde ele alınmayan plan kararları ile Büyükşehir Belediyesi Ankara’da ‘parça başı plan’ sistemine geçmiştir. Bu yoğunluğu kentin kaldırması mümkün değildir. yüksek yoğunluklu yapılaşma, hemen arakasında, Celal Bayar Bulvarı ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı(nı dolayısıyla, kent merkezini kilitleyecek bu plan değişiklikleri, Ankara’yı yaşanmaz hale getirecektir.”


MALTEPE PAZARI ESNAFI YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI PROTESTO ETTİ

Asbest tartışmaları tüm hızıyla devam ederken, yıkımın yapıldığı fabrikanın hemen yanında bulunan Maltepe Pazarı esnafı da dün, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin yıkımı durdurma kararına tepki gösterdi. Brandalarla kaplanan binaya yakın bir mesafede açıklama yapan esnaflar, tek isteklerinin binanın bir an önce yıkılması ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması olduğunu belirterek, şöyle konuştu:


İŞLERİMİZ DİBE VURDU

“Büyükşehir Belediyesi’nin içinde kanserojen madde olan bu fabrikayı kaldıracağına sevinmiştik. Bundan en çok etkilenecek esnaflar bizleriz. Bu haberlerin ardından pazarımıza müşteri gelmemeye başladı, etkilenen yine biz olduk. Bu fabrika burada kaldığı sürece hem bizler hem de müşterilerimiz tehdit altındadır. Bu tartışmalar pazar esnafının işlerini derinden etkilemiştir. Madem ki Mimarlar Odası bu konuda bilgiliydi de bunun buradan kaldırılması için bir çalışma yapılmadı. Belediye görevini yapmaktadır. Büyükşehir Belediyesi tüm önlemlerini almıştır. Öyle bir algı operasyonu yapıldı ki, insanlar kendini buradan çekmek zorunda kaldı.” 


MESLEK ODALARINDAN GÖKÇEK’E SUÇ DUYURUSU

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun çevrenin kasten kirletilmesi ve görevi kötüye kullanmaktan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

Öte yandan her iki oda, Büyükşehir Belediyesi’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne, Sağlık Bakanlığı, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Ankara Valiliği’ne yapının acilen karantinaya alınması için resmi yazı gönderdi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:


RAPORLAR KAMUOYUNA AÇIKLANSIN

“Yaptırılan analiz sonuçlarında rastlanılan asbest ile halk sağlığı açısından tehdit unsuru olan, 350 ton asbest olduğu Büyükşehir Belediyesi İhale şartnamelerinden anlaşılan söz konusu yapıdaki yıkım ve tahliyeler ile ilgili 25 Şubat 2017 tarihinden itibaren yapılan tüm uyarılara rağmen yapı ve yakın çevresinde asbestli yapılarda alınması zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliği önlem ve tedbirlerinin ivedilikle alınması/alınmasının sağlanması, Havagazı Fabrikası binasının asbest yönetmeliği ve iş güvenliği anlamında karantinaya alınması, ölçümlerin yapılarak kamuoyuna açıklanması ve halk sağlığı konusunda bilimsel rapor doğrultusunda bilgi verilmesi yönünde ivedilikle müdahale edilmesini kamu adına talep etmekteyiz.”


ETİKE: KİMSENİN HABERİ OLMAYACAKTI

Öte yandan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Erkin Etike, yıkım süreci sonucunda çevreye bir miktar asbest yayılımı olduğunu açıklayarak, şunları söyledi:

“Bu, bizim raporumuzda saptandı. Bunu raporla da saptadıktan sonra artık hiçbir şüphemiz kalmadı ve hemen Ankara İdare Mahkemesi’ne gittik. Meslek odaları burada kamu tarafından, anayasa ve yasalar tarafından kendilerine verilmiş görevleri yaptılar. Biz eğer bu başvuruyu yapmış olmasaydık, o yıkım tıpkı mahallelerdeki binalar nasıl yıkılıyorsa o şekilde yapılacaktı. Bütün asbest etrafa yayılacaktı ve hiç kimsenin de bundan haberi olmayacaktı.” 

Etike, yıkımın tekrar başlaması durumunda, teknik gerekliliklere uyularak dünya standartlarında gerçekleştirilirse bir sağlık sorunu doğmayacağını ileri sürerek, yıkım işleminin tamamen iptal edilmesi halinde de söz konusu bölgenin bir tehlike kaynağı olarak görülemeyeceğini iddia etti.


GÖKÇEK TAHLİL YAPAN FİRMAYI SUÇLADI: AMAÇ PANİK YARATMAK FİRMA AKREDİTE DEĞİLDİ

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek, yıkımına başlanan Maltepe Havagazı Fabrikası’ndan çevreye asbest yayıldığı iddialarına ilişkin, “Yapılan tahlillerin doğru olmadığı kanaati yüksek. Amacın, panik meydana getirmek olduğu söyleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mimarlar Odası’nın asbest tahlilleri yaptırdığı firmanın temsilcisi ile ilgili çok önemli bir bilgi aldığını öne süren Gökçek, firma temsilcisinin Büyükşehir Belediyesi’nden ihaleyi alan firmadan, 3 gün süreyle ısrarla ‘Asbestle söküm uzmanı’ olarak işin kendisine verilmesini istediğini iddia etti. Firmanın işi vermemesi üzerine, Mimarlar Odası’na giderek, rapor hazırlatıldığını ifade eden Gökçek, raporun verildiği tarihte söz konusu firmanın akredite olmadığı bilgisini de paylaştı. Firma temsilcisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Gökçek, bu olaydan dolayı Mimarlar Odası, bazı milletvekilleri ve firma temsilcisinin hesap vereceğini kaydetti.


YIKIM EKİBİ KONUŞTU: “ÖLÇÜM YAPTIK ASBEST YOK”

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin yaptığı yazılı açıklamada ise, havagazı fabrikasındaki yıkım ekibinin başındaki isim olarak tabir edilen Uzman Mühendis Rahmi Baysal’ın bölgede ölçüm yaptırdığı ve asbest yayılımı olmadığının tespit edildiği savunuldu. Baysal, TMMOB tarafından yaptırıldığı ifade edilen ölçümün hangi firmaya yaptırıldığının ve raporlarının açıklanmasını isteyerek ölçüm yapan firmaların yeterlilik ve ön yeterlilik almış olması gerektiğini dile getirdi. Söz konusu alanın havagazı fabrikası olmadığını, “kentteki ilk elektrik üretim tesisini besleyen buhar kazanların bulunduğu yer” olduğunu vurgulayan Baysal, “Havagazı olarak kamuoyu yanlış bilgilendirildi. Kasıtlı olabilir bu. Biz buradaki buhar kazanlarının asbestlerini temizleyeceğiz” ifadelerini kullandı.


ASBEST ŞİKAYETİNE UYUŞTURUCU CEVABI

HAVAGAZI Fabrikası’nda devam eden yıkım esnasında, üstü açık bir şekilde asbestli malzeme taşıdığını iddia ettiği bir TIR’ın fotoğraflarını Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet ettiğini açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şikayetine verilen cevabı kamuoyu ile paylaştı. Candan, asbest şikayetine BİMER’den “Uyuşturucu İle Mücadele Şube Müdürlüğümüzü ilgilendiren herhangi bir konu bulunmamaktadır” şeklinde bir cevap verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Şikayet dilekçemize gelen cevap gerçekten bir skandal. BİMER’in ve sistemin çöktüğünü gösteriyor. Konuyu anlamayan, anlayanın da yanlış anladığı bir süreçte ağlanacak halimize gülecek cevaplar veriliyor. Asbesti uyuşturucu madde olarak görüp, ne olduğunu nasıl bir tehlikede olduğumuzu araştırma gereği bile duymayan devlet kadroları, adeta Ankara halkını ölüme mahkum ediyor. Onlar da bu zehiri soluyor.”


Hürriyet 


Geri Dön