Ankara Kalesi'nde çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı!
Büyükşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi, kayıp tarihi ortaya çıkarıyor. Hacı Bayram projesi bitmek üzere. Ankara kalesi de yüzde 50 tamam. Sıra Ulus’ta...
Büyükşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ulus'u, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarındaki özgün haline dönüştürmek için çalışmalarını sürdürüyor. Altındağ'da "Ulus Tarihi Kent Merkezi" çalışma alanının kalbinde hizmet veren dairenin başkanı Akarpınar Üstün, 2014 yılında Daire Başkanlığı kurulmadan önce, bu alandaki hizmetlerin, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğünü belirtti. Üstün, Büyükşehir'in mücavir alan sınırları genişlediği için SİT alanlarındaki sorumluluk ve yetkinin artması nedeniyle, Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin kurulduğunu anlattı.
3'ÜNCÜ ETABA GEÇİLDİ
"Ulus Tarihi Kent Merkezi"nin yaklaşık 160 bin metrekarelik alanı kapsadığını ifade eden Üstün, "Etaplar halindeki her projenin, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylı olması gerekiyor. Şu an ilk etabımız olan Hacı Bayram Projesi bitmek üzere. İkinci etabımız olan Ankara Kalesi de yüzde 50 tamamlanma seviyesine gelmek üzere. Üçüncü etapta, kısmi projesi yapılıp uygulamalara başlanan yerlerimiz var. O da Hergelen Meydanı dediğimiz ve İtfaiye Meydanı ile Ulus Zafer Anıtı'ndan Opera Köprüsü'ne kadar uzanan kısımda yer alıyor. 4. Etabımızda henüz bir işlem başlatılmadı. Roma Tiyatrosu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir arasındaki protokol projelendirildi. Koruma Kurulu'ndan da onaylatılarak başlandı. Ulus'ta yapılacak meydan düzenlemesiyle de heykelin çevresi, 1920'lerin görünümüne kavuşacak" dedi.
Sabah Ankara
Haber Anayurt Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Ankara büyükşehir Belediyesi bünyesinde kumlan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ulus'u, Curahuriyet'in kuruluş yıllarındaki özgün haline dönüştürmek için proje çalışmalarım yürütüyor.
Altındağ ilçesinde "Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel SİT Alanı" sınırlan ile "Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" çalışma alanının kalbinde hizmet veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin Başkanı Akarpınar Üstün, birimin, 2014 yılında "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillenmiş yapılar ile SİT alanlarındaki işlemleri yürütmek amacıyla kurulduğunu bildirdi.
Akarpınar Üstün, öncelikli projeleri olan "Hacı Bayram Projesi bitmek üzere, ikinci etabımız olan Ankara Kalesi de yüzde 50 tamamlanma seviyesine gelmek üzere. Üçüncü etapta, kısmi projesi yapılıp, uygulamalara başlanan yerlerimiz var. O da Hergelen Meydanı dediğimiz ve İtfaiye Meydanı ile Ulus Zafer Anıtı'ndan Opera Köprüsü'ne kadar uzanan kısımda yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi, Roma Tiyatrosu'nun ortaya çıkartılması için bir yol çizdi ve acele kamulaştırma yoluyla, buradaki uygunsuz yapılan ortadan kaldırdı. Şimdi restorasyona taşlanacak ve Antik Roma Tiyatrosu'nun varlığı, gün yüzüne çıkacak. Restorasyon, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığınca yürütülecek.
Ankara'nın meydanıyla birlikte Zafer Heykeli'nin çevresi, eski tarihi dokusunu kazanacağı için de çok ciddi bir turist kazanımı olacak. Ulus, Ulus'un olacak..." dedi.
Ulus'ta eskiden şehrin merkezi noktası olan Hergelen Meydanının, sonraki yıllarda çarpık yapılaşmayla ortadan kalktığına işaret eden Akarpınar Üstün, "Şimdi o meydan, tekrar ortaya çıkmaya başladı. Orada küçük ticari fonksiyonlan olan kaçak yapılar kaldırıldı. TİKA hin asının yıkım ihalesi yapıldı ve yıkılmaya başlandı.Tüm bu gerçekleşmelerin ardından, burası da gerçekten güzel bir meydan olacak" diye konuştu.
Anayurt