02 / 05 / 2024

Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı!

Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı!

Atatürk’ün resmi görüşmelerini yürüttüğü, Cumhuriyet baloları ile ünlü Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. 



1927’de hizmete açıldığında Atatürk’ün “Doğudan batıya açılan pencere” olarak nitelediği tarihi  Ankara  Palas, dün yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. 

Milliyet Gazetesi'nden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Atatürk’ün, ölümüne kadar resmi görüşmelerini yürüttüğü, Cumhuriyet balolarıyla ünlü Ankara Palas ve üzerinde bulunduğu arazi, Dışişleri Bakanlığı’nın işletmesinden alınarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi’ne verildi.

1983’ten beri devlet konukevi olarak kullanılan bina, bundan böyle Milli Saraylar İdaresi’nin görev ve hizmetleri kapsamında kullanılacak. Odalarında pek çok kral, kraliçe, cumhurbaşkanları ağırlamış olan Ankara Palas’ın salonlarında Atatürk, ünlü Cumhuriyet Baloları’nı düzenletmişti. Cumhuriyet’in ilk dönemi mimarisinin tipik örneklerinden biri olan Ankara Palas, 1983 yılından beri Dışişleri Bakanlığı’na bağlı devlet konukevi olarak hizmet veriyordu.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçiş ile birlikte kurulan; saray, müze, köşk, kasır ve fabrikalarla bunlara bağlı taşınır-taşınmaz kültür varlıklarının bağlandığı Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi’nin kuruluş kararnamesinde 1.5 ay sonra değişikliğe gidildi. Kararnameye göre, Milli Saraylar İdaresi’nin merkezi İstanbul olacak.


Geri Dön