03 / 05 / 2024

Ankara Sanayi Odası, OSB'lerde pozitif ayrımcılık istedi!

Ankara Sanayi Odası, OSB'lerde pozitif ayrımcılık istedi!

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bugüne kadar Ankara'daki Osb'lerle yerel belediyeler arasında ciddi bir mesafe olduğunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Osb'ler arasında yakın zamanda imzalanan protokollerle bu mesafenin ortadan kalktığını belirtti



Ankara Sanayi Odası (ASO) organize sanayi bölgeleri (OSB) için "pozitif ayrımcılık" istedi.

Ankara sanayisinin çözülmesi gereken sorunları üzerine değerlendirmelerde bulunan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bugüne kadar Ankara'daki Osb'lerle yerel belediyeler arasında ciddi bir mesafe olduğunu,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ile Osb'ler arasında yakın zamanda imzalanan protokollerle bu mesafenin ortadan kalktığını belirtti.

Osb'lerin en hassas ve sıkıntılı konusunun Maliye ile ilişkiler olduğunu ifade eden Özdebir, "Osb'ler alt yapıyı idame ettirmek için gerekli olan masrafları bu gelirlerden oluşturuyorlar. Osb kanununda bunlar tadat edilmiş

(sayılmış) olmasına rağmen sık sık yapılan incelemelerle bu gelirlere göz dikilmekte ve her seferinde de (firmalar) yargı da bu haklarını kazanmaktalar. Bununla ilgili yasal düzenlemelerin ülkenin önünü açacak şekilde yeniden ele alınıp netleştirilmesi lazım" diye konuştu.

-"2023 hedefleri için yeni Osb'ler kurulmalı"-

Osb'lerin sürdürülebilir bir sanayi için güzel ve denenmiş bir tecrübe olduğunu ifade eden Özdebir, Osb'nin olmadığı yerlerde tarım arazileri üzerine çarpık yapılanmalar görüldüğünü anlattı. Osb Kanunu gereği tarım arazilerine Osb kurmanın teklif dahi edilemeyeceğini belirten Özdebir, ancak tarıma elverişli olmayan arazilerde Osb oluşturulabileceğini söyledi.

2023 hedeflerine ulaşabilmek için boş alanlara yeni Osb'lerin kurulması gerektiğini kaydeden Özdebir, "Bu anlamda, bu yatırımları sanayici kendi öz varlıkları ile yapıyorsa, hazineye yük olmuyorsa, kar amacı gütmeyen, kimseye para dağıtmayan bir kuruluşun da biraz ayrıcalıklı olması lazım" dedi.

Kanunlara uygun bir sanayi arazisi üretmek için pekçok kurumdan izin alınması gerektiğini belirten Özdebir, buna karşın yerel yönetimlerin birkaç kişi bir araya gelerek bu kararı alabildiklerini kaydetti.

Bugün Osb'ler dışında faaliyet gösteren birçok işletmenin yapı ve işletme ruhsatlarının kanuna uygun olmadığına, dağınık yapılan üretimlerin birtakım ihmallerin oluşmasına sebebiyet verdiğine dikkati çeken Özdebir, "Halbuki bir Osb'nin girişi-çıkışı belli. Kapıda bir vergi memuru dursa gireni çıkanı kontrol edebilir. Bu kadar basit" dedi.

Yatırımların Osb'lere yönlendirilmesi için birtakım teşviklerin de olması gerektiğini belirten Özdebir, Osb'ler için mutlaka pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi.

Piyasa koşullarının liberalleşmesiyle elektrik, su gibi konularda Osb'lerdeki işletmelerin diğer işletmelere göre avantajlı olduğunu anlatan Özdebir, "Bunlar tamamen kendi başarıları. Devletin Osb'lere özel bir iskontosu yok" dedi.

-Kağıt üzerindeki Osb'ler-

Ankara'da merkez ve ilçelerde şu anda kağıt üzerinde 11 Osb olduğunu bildiren Özdebir, bazı yerlerde Osb yapılması için karar alınmasına rağmen hiçbir şeyin yapılmadığını, ASO olarak bu durumdan da şikayetçi olduklarını söyledi.

Şu anda faal olmayan Şereflikoçhisar ile Beypazarı'ndaki Osb'ler olduğunu anlatan Özdebir, "Koçhisar'da bildiğim kadarıyla bir tuz fabrikası var, başka da bir şey yok" dedi. Bir ilde ihtisas Osb'leri hariç yeni Osb'lerin kurulabilmesi için yüzde 75 doluluğa erişilmesi gerektiğini belirten Özdebir, Koçhisar ve Beypazarı'ndan dolayı Ankara'nın şu anda bu orana ulaşamadığını sözlerine ekledi.
Akşam


Geri Dön