27 / 04 / 2024

Ankara Sincan'daki kültür ve kongre merkezi inşaatının yüzde 60'ı tamam!

Ankara Sincan'daki kültür ve kongre merkezi inşaatının yüzde 60'ı tamam!

Ankara Sincan'daki kültür ve kongre merkezinin ihalesi 2018'de yapılmış ve 47 milyon TL bedelle bir firmaya verilmişti. Peki kültür merkezinin inşaatında son durum ne? Kültür merkezi ne zaman tamamlanacak?



Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde  Ankara  Sincan'daki Kültür ve Kongre Merkezi'nin inşaat çalışmalarını kaleme aldı.

İşte Vahap Munyar'ın 'Müteahhit fiyatı çok kırmıştı ama kongre merkezimiz 2022’de açılır' başlıklı yazısı...

Yıl 2018… Ankara’nın Sincan İlçesi Belediyesi iddialı büyüklükte planladığı Kültür ve Kongre Merkezi’nin inşası için ihale açtı.

60 milyon liralık üst bedel sınırıyla açılan ihale eksiltme usulüyle gerçekleşti. Kültür ve Kongre Merkezi’nin yapımını üstlenen müteahhit bedeli 47 milyon liraya kadar indirdi.

Ankara Sincan daki kültür ve kongre merkezi inşaatının yüzde 60 ı tamam!

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, müteahhitlik şirketinin sahibini çağırdı, durumu iyice irdeledi:

- 60 milyon liralık yapım bedeli belirlenen Kültür ve Kongre Merkezimizi 47 milyon liraya yapabileceğiniz iddiasıyla ihaleyi kazandınız. Eğer, sırf ihaleyi kazanmak için bu kadar indirimi göze aldıysanız ve inşaatı bitiremeyecek gibiyseniz yol yakınken vazgeçin.

Ercan, o günlerde yaşanan kur atağına işaret etti:

- Bakın kur saldırısı yaşıyoruz. Döviz kuruyla birlikte inşaat malzemelerinin fiyatları da artabilir. Eğer inşaatı bitirmekte zorlanacaksanız cezai madde uygulamadan ihaleyi iptal edebiliriz. İnşaatın sürüncemede kalmasını istemeyiz.

Müteahhitlik şirketinin sahibi Sincan Belediye Başkanı Ercan’ı dinledikten sonra şu yanıtı verdi:

- Tasfiye ettiğim bazı işlerim oldu. O işler için aldığım malzemeler var. Dolayısıyla Sincan Kültür ve Kongre Merkezi’ni ihalede sunduğumuz 47 milyon liralık bedelle tamamlayacağımıza inanıyorum.

Murat Ercan’la geçenlerde görüntülü platformda buluştuk. Yaptıkları işleri anlatırken Kültür ve Kongre Merkezi’yle ilgili iddiasını da ortaya koydu:

- Ankara’da öne çıkacak bir Kültür ve Kongre Merkezi yapıyoruz. 2560 kişilik konferans salonumuz, uluslararası olanlar dahil büyük organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek. Projenin bulunduğu alanda 45 dönümlük yeni kent meydanımız olacak.

Ankara Sincan daki kültür ve kongre merkezi inşaatının yüzde 60 ı tamam!

Kültür ve Kongre Merkezi’nin maliyetini sordum, ihale öyküsünü anlatıp, ekledi:

- Müteahhit şu ana kadar bedelle ilgili artırım talebinde bulunmadı. Zaten vermemiz de söz konusu değil. Yalnız süre uzatımı talep etti. COVID-19 sürecini dikkate alarak süre uzatımını yaptık.

İnşaatın ne kadarının tamamlandığını merak ettim, yanıtladı:

- Kaba inşaatın yüzde 60’ı tamamlanmış durumda. Selçuklu mimarisiyle inşa edilen Kültür ve Kongre Merkezimizi 2022’de hizmete açabileceğimizi öngörüyoruz.

Ardından bir başka projeye geçti:

- Ayrıca bir de “Çok Amaçlı Salon ve Kültür Merkezi” yapıyoruz. 21 bin metrekare kapalı alana sahip bu projede sona yaklaştık.

Salonun özelliğine dikkat çekti:

- Bu projede 3 bin metrekarelik kolonsuz salonumuz var. Özellikle fuar organizatörleri bu salonumuzu görünce şaşırıyor.

Sonra kütüphane atağına işaret etti:

- Sincan, kütüphane açısından pek parlak durumda değildi. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak kütüphaneler açtık. Şu anda 7 kütüphanemiz, toplam 100 bin kitabımız var.

Kütüphane atağının vatandaşa yansımasına değindi:

- 2017 yılında ilçemizde 6 bin 479 olan kütüphane üyesi sayısı bu yıl 60 bin 68’e yükseldi. 550 bin nüfuslu Sincan’da nüfusun yaklaşık yüzde 11’i kütüphaneye üye oldu. Bu oran ile Türkiye ortalamasını açmış durumdayız.

Bu noktada şu mesajı verdi:

- Hedefimiz Sincan’ın marka değerini yükseltmek.

Belediyenin projeleri tamamlandıkça Sincan, Ankara’da öne çıkacak gibi görünüyor…

Yeni AKM'nin açılış tarihi belli oldu! 

Kartal Yalı Yunus ve Topselvi Kültür Merkezi Projesi için düğmeye basıldı!


Geri Dön