Ulaşım

Ankara YHT Garı, Eylül'de açılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "Ankara YHT Garı'nda tüm işler tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor. Eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'da inşa edilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, "Tüm işler tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor. Yeni garın eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz." dedi.


Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devam eden ve planlanan projeler sayesinde Türkiye'nin doğudan batıya, kuzeyden güneye demiryolu ağlarıyla örüldüğüne işaret ederek, Türkiye'nin YHT işletmeciliğinde dünyada 8. ülke olduğunu söyledi.


Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu hattının Marmaray ile bütünleşerek Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz ulaşımın sağlanması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Arslan, şunları kaydetti:


"Proje kapsamında yolcular şu anda Ankara'dan Pendik'e kadar gidebiliyor. Pendik-Ayrılıkçeşme hattında inşaat çalışması devam ediyor. Kazlıçeşme-Halkalı arasında yine mevcut banliyö hattında iyileştirme çalışması yapılıyor, henüz bitmedi. Orada biraz geciktik, zira yüklenicilerden kaynaklı sıkıntılar yaşadık ve sözleşmeleri feshetmek zorunda kaldık. Şu an işler hızlandı. 2018 yılında Pendik ile Ayrılıkçeşme arasındaki banliyö hattını tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. 3 hatta çıkarıyoruz. 2 hattını Marmaray'ın devamındaki metrolar kullanacak, 1 hattını anahat yüksek hızlı trenler kullanacak. Her iki yakada da 2018'de Ankara'dan kalkan bir YHT, Pendik sonrası devam ederek Haydarpaşa Garı'na gidebileceği gibi kesintisiz Marmaray'ın hattını kullanarak Avrupa Yakası'na geçebilecek."


- "Demiryolu, havayoluna tercih edilecek"

İstanbul'da söz konusu güzergah boyunca Marmaray ile entegre olan birçok raylı sistem projesi bulunduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:


"İstiyoruz ki YHT yolcusu Ankara'dan gittiği zaman Pendik'te inip Kaynarca'dan Sabiha Gökçen'e çıkabilsin. Üsküdar'da inip Ümraniye'ye, Yenikapı'da inip Levent'e, Esenler'e gidebilsin. İstanbul'daki raylı sistem bağlantılarıyla çok daha anlamlı hale gelecek o halkayı bitirmek adına olağanüstü gayretimiz var. Ancak İstanbul gibi bir şehirde şehir içi trafiğinde çalışıyoruz. Günde yaklaşık bin 100 kamyon o trafiğe giriyor. Trafikteki yoğunluğu da gözettiğimiz için çok hızlandırmak istesek de çalışmalar belirli bir dengede ilerliyor."


Arslan, proje tamamlandığında Ankara YHT Garı'ndan İstanbul'un herhangi bir yerine 3-3,5 saatte çok daha ekonomik ve konforlu şekilde geçilebileceğini, dolayısıyla demiryolunun havayoluna tercih edileceğini söyledi.


-  "2018'de İzmir-İstanbul otoyolunun tamamını bitirmeyi hedefliyoruz"

Ankara-İzmir hattının yapım aşamalarına da değinen Arslan, İzmir'in gerek demiryollarıyla gerek bölünmüş yollarla özellikle denizaşırı ülkelere gitmek açısından köprü konumunda bulunduğunu dile getirdi.


Arslan, YHT'nin İzmir'e kadar bağlanması ve İstanbul-İzmir Otoyolu'nun bir an önce bitirilmesi gibi projeleri çok önemsediklerini vurgulayarak, "Buradan olan yük hareketinin İzmir'e gelmesi ve limanlar yoluyla denizaşırı ülkelere gidebilmesi taşıma modlarının entegrasyonu açısından çok önemli. Çandarlı Deniz Limanı bu kapsamda ülkemizin en büyük deniz limanlarından biri. Altyapısını yaptık, üst yapısıyla ilgili yap-işlet-devret modeliyle yapabilmek adına çalışmalarımız sürüyor." değerlendirmesinde bulundu.


Söz konusu YHT hattının Ankara'dan Polatlı'ya kadarki kısmının hazır olduğuna dikkati çeken Arslan, Polatlı-Afyonkarahisar arasındaki çalışmaların ise yüzde 25 seviyelerine geldiğini söyledi.


Devamındaki tüm etapların ihale çalışmalarını yaptıklarını bildiren Arslan, "Hemen devamında elektromekanik kısmının da ihalelerini yapacağız. Sözleşmede bitim süreleri 2019 sonlarına gitse de amacımız 2018 sonuna kadar Ankara-İzmir arasında YHT'yi bitirmek." dedi.


- Hedef milli YHT

Arslan, Ankara'da inşa edilen YHT Garı'nda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, yeni gar kompleksinin Türkiye'nin prestijine yakışır nitelikte olduğunu ifade etti.


Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı'nda tüm işlerin tamamlandığını ve son rötuşların yapıldığını belirten Arslan, "Yeni garın Eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz." diye konuştu.


TCDD'nin 106 YHT set alım ihalesi hakkında da bilgi veren Arslan, "106 setlik YHT alımı yaparken başlangıçta aldığımız trenlerle birlikte artık Türkiye'de YHT'ye ilişkin de üretim yapabilmek, YHT'lerin yerlilik oranını yüksek seviyelere çıkarmak ve sonunda da ülkemizde milli treni YHT yapabilir hale gelmeyi planlıyoruz. Bu 106 seti etap etap planlayacağız ki sonunda yerli YHT yapabilelim. İhale çalışmalarında katılım şartları bu planlama çerçevesinde ilerliyor." ifadelerini kullandı.


AA




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'da inşa edilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, "Tüm işler tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor. Yeni garın Eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz" dedi. Arslan, proje tamamlandığında Ankara YHT Garı'ndan İstanbul'un herhangi bir yerine 3-3.5 saatte çok daha ekonomik ve konforlu şekilde geçilebileceğini söyledi...



Takvim




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Ankara YHT Garı'nda tüm işler tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor. Garın eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz." dedi. 


ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'da inşa edilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, "Tüm işler tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor. Yeni garın eylül sonunda hizmete gireceğini öngörüyoruz." dedi. Ankara- İstanbul yüksek hızlı demiryolu hattının Marmaray ile bütünleşerek Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz ulaşımın sağlanması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Aslan, "Proje kapsamında yolcular şu anda Ankara'dan Pendik'e kadar gidebiliyor. 


ANKARA'DAN AVRUPA'YA 

Pendik-Ayrılıkçeşme hattında inşaat çalışması devanı ediyor. 2018 yılında Pendik ile Ayrılıkçeşme arasındaki banliyö hattını tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. 3 hatta çıkarıyoruz. 2 hattını Marmaray'ın devamındaki metrolar kullanacak, 1 hattını ana hat yüksek hızlı trenler kullanacak. Her iki yakada da 2018'de Ankara'dan kalkan bir YHT, Pendik sonrası devam ederek Haydarpaşa Garı'na gidebileceği gibi kesintisiz Marmaray'ın hattını kullanarak Avrupa Yakası'ııa geçebilecek." 


Güneş