Ulaşım

Ankara YHT Garı Haziran'da açılıyor!

Ankara'nın 'uzay üssü' görünümlü Yüksek Hızlı Tren Garı'nda inşaat çalışmaları hızla devam ederken, açılışın haziran ayında yapılması planlanıyor. Yeni garı kullanan yolcu sayısının ilk aşamada günde 20 bin yolcuya hizmet etmesi planlanıyor.

Ankara'nın 'uzay üssü' görünümlü Yüksek Hızlı Tren Garı'nda inşaat çalışmaları hızla devam ederken, açılışın haziran ayında yapılması planlanıyor. Yeni garı kullanan yolcu sayısının ilk aşamada günde 20 bin, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas ve Bilecik-Bursa hızlı tren hatlarının tamamlanmasıyla birlikte günde 50 bine çıkması bekleniyor.


TCDD ile ihaleyi kazanan Limak-Kolin-Cengiz Ortak Girişim Grubu arasında sözleşme imzalanmasının ve Ankara-İstanbul YHT seferlerinin başlamasının ardından garda inşaat çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Demiryollarında yap-işlet-devret modelinin ilk kez uygulanacağı Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı ihalesi 28 Ağustos 2012'de yapılmış ve ihalede tek teklifi 19 yıl 7 ay işletme süresiyle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu vermişti. Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Garın iki katında 5 yıldızlı otel, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak. Ankara YHT Garı, haziran ayında tamamlanacak.


İlk etapta 20 bin yolcu

Halen İstanbul, Konya ve Eskişehir varışlı hızlı treni ile çok sayıda ana hat treninin kalkış noktası olan Ankara'da inşa edilen yeni tren garının, ilk aşamada günde 20 bin yolcuya hizmet vermesi planlanıyor. Ankara-İzmir, Ankara-Sivas ve Bilecik-Bursa hızlı tren hatlarının tamamlanması ile birlikte yeni hızlı tren garını kullanan yolcu sayısının günde 50 bine çıkması bekleniyor. Günde 250'nin üzerinde hızlı tren, yolcu treni, banliyö treni ve yük trenine ev sahipliği yapacak Yeni Ankara Garı'nın anklaşman sistemleri ve trafik kontrol merkezi TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştiriliyor.


Mevcut garla eşgüdümlü olacak

Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak. Ankara YHT Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe İstasyonu'ndan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.


Dünya