Ankara'da kaçak hafriyat dökene ağır cezalar geliyor!
Yaptırım yetkisinin Büyükşehir'e devredilmesiyle hükümlere aykırı hareket eden, kaçak hafriyat, moloz ve inşaat yıkıntı atıkları döken kişilere 46 bin 501, kurum ve kuruluşlara ise 139 bin 503 TL para cezası uygulanacak.
Başkent'in en önemli sorunlarının basında asfil gelen yıkıntı, inşaat ve hafriyat toprağının kontrolünde yaptırım yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlıgı'nın 14.07.2015 tarih ve 11565 sayılı 'olur'u ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Bakanlıkça, "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" hükümleri doğrultusunda idari yaptınm uygulama yetkisinin Büyükşehir'e devredilmesiyle bu hükümlere aykırı hareket eden, kaçak hafriyat, moloz ve inşaat yıkıntı atıkları döken kişilere 46 bin 501, kurum ve kuruluşlara ise 139 bin 503 TL para cezası uygulanacak. Denetimler, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlıgı'nca yürütülecek. Büyükşehir Zabıtası, şimdiye İcadar hafriyat kamyonlan denetleniyordu ve Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılıyordu. Çevre Bakanlıgı'ndan alınan yetki devriyle, bundan sonra cezai işlemler Çevre Kanunu'na göre yapılacak.
"ZABITA ATIK KONUSUNDA BİLİNÇLİ DEĞİL"
Çevre Sorunlan Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoglu, Çevre ve Şehircilik Î1 Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerde yetersiz kalması nedeniyle, yerel yönetimlerin atık yönetimine dahil olmasının olumlu olduğunu söylüyor. Ancak Bozoglu, önemli bir uyanda da bulunuyor: "Çevre ve Şehircilik il Müdürlügü'nde 20 kişi ya var ya yok. Belediyenin yetki alması önemli, ama zabıta, katı atık konusunda bilinçli değil. İl Müdürlüğü yetkilileri iyi kötü bu konuda bilinçli. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan inşaat atıklarında asbest denilen kanserojen madde bulunuyor.
Bu abklann gelişigüzel toplanması kötü sonuçlar doğurur." Bozoglu, belediye bünyesinde bağımsız bir atık toplama biriminin kurulması gerektiğini belirterek, bu birim tarafından hem ilgili zabıtanın bilgilendirilmesini hem de atıklar kaldırılmadan önce onlarla ilgili analizlerin yapılması gerektiğini vurguluyor.
Yerel yönetimlerin atik yönetiminde rol alÇevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkıntı, inşaat ve hafriyat atıklarının yönetiminde ceza kesme yetkisini Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi kaçak hafriyat, moloz ve inşaat yıkıntı atıkları döken kişilere 46 bin 501, kurum ve kuruluşlara ise 139 bin 503 TL para cezası kesebilecek.
HAFRİYAT TAŞIYAN ARAÇLARDAN NELER İSTENİYOR?
Büyüksehir Belediyesinden "Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma izin Belgesi" alınacak.
Hafriyat kamyonlarının damperleri (kasaları) sarı renkli olacak.
Hafriyat kamyonlannm her iki tarafında, "Hafriyat: Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma Aracı"-ibaresi yazılı olacak.
Tasıma sırasında oluşabilecek çevresel kirlenmeyi önlemek amacıyla araçların üstü, uygun malmasını önemsediklerini belirten ÇESAM Başkanı Baran Bozoglu, "Ancak kafamızda soru işaretleri oluşuyor. Bu yaptırım yetkisi neden sadece Büyükşehir'e verildi? İlçe belediyelerinin de zabıtası var. Onlar da yerel ölçekte kendi ilçelerinde oluşabilecek hafriyat, yıkıntı gibi zemeyle (branda sistemiyle) kapatılacak.
Araçların kapasitesi üzerinde yükleme yapılmayacak ve tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra traŞğe çıkılacak.
Hafriyat toprağı insaat/yıkıntı atıklarının tasınmâsfSİırasında çevre kirletilmeyecek, traSğin aksatılmaması ile can ve mal emniyeti için gerekli . tedbirler, öncelikle nakil işlemlerini gerçekleştiren kişi veya Şrma tarafından alınacak.
olaylarda anında müdahale edebilirdi. Belediyelerin 5 yılda bir yapılan seçimlerle başa gelen yöneticiler tarafından yönetildiğini düşününce, uygulamada adam kayırma, ceza kesilmemesi, göz yumma gibi durumların ortaya çıkacağını da talimin etmek zor değil." diye konuşuyor.
Daha önce hafriyat kamyonlarını denetleyen zabıta, Kabahatlar Kanunu'na göre cüzi bir ceza uyguluyordu. Bundan zonra zabıta, ağır para cezaları uygulayabilecek.
Zaman