13 / 11 / 2024

Ankara'da tarihi filtre istasyonu yıkıldı!

Ankara'da tarihi filtre istasyonu yıkıldı!

Cumhuriyetin ilk yıllarında başkent Ankara'nın su gereksinimini karşılamak için kurulan ve Endüstriyel Miras listesine alınması gündemde olan tarihi filtre istasyonu yıkıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi yıkıma tepkili...





Halk arasında Su Süzgeci Binası diye bilinen, adres tariflerinde kullanılan tarihi alana bir vakıf üniversitesine ait hastane yapılması planlanıyor. 


Dışkapı'da 1936 yılında açılan büyük törenlerle açılan Su Süzgeci Binası, aynı yıllarda inşa edilen Çubuk 1 Barajı'nın suyunu filtrelemek için uzun yıllar  Ankara  halkına hizmet verdi. Ankara'nın sembol mekanlarından Gençlik Parkı'ndaki havuzları da besleyen süzgeç binası, çevresindeki yapılarla birlikte 1930'lu yılların "kübik" diye tarif edilen modern mimari özelliklerini gösteriyordu. Yeşil alan içindeki bina uzun yıllar Ankara halkının misafirini karşılamak için verdiği adreslerden biri olmuştu. 


'KORUNSUN' DEDİLER, YIKILDI 


Su Süzgeci yerleşkesi, eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un mütevelli heyeti başkanlığını yürüttüğü Turgut Ozal Üniversitesi'ne tahsis edildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise, ' binanın "Endüstrivel Miras" olarak korunması için Mayıs ayında Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'na başvurdu. Kurulun yanıtı beklenirken, tarihi binanın yıkımının başladığı haberini geldi. Mimarlar Odası Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, süzgeçin kimin kararıyla yıkıldığının belli olmadığını söyledi. 


Candan, süzgeçin yüzde sekseninin yerle bir olduğunu ifade etti. Üniversite hastanesi yapılmak istenen alanda inşaat firmasının yıkım çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Candan, Koruma Kurulu'na yaptıkları başvuru sonuçlanmadan gizlice yıkım yapıldığını iddia etti. 


DANIŞIKLI DÖVÜŞ MÜ? 

Koruma Kurulu'nun yaptıkları başvuruya 4 ay boyunca yanıt vermemesini de eleştiren Candan, bu durumu "Danışıklı dövüş" diye değerlendirdi. Benzer yapıların dünyanın birçok yerinde müze, sergi ve kültür merkezi olarak değerlendiridiğine dikkat çeken Candan, "Bilimsel bilgiden yoksun yaklaşım bunu nasıl değerlendireceğini bilmiyor" dedi. Olayın ideolojik bir yönü olduğunu savunan Candan, Cumhuriyet dönemine ait mimari yapıların tek tek yıkılarak yok edildiğinin altını çizdi. 



Evrensel


Geri Dön