03 / 05 / 2024

Ankara'da TOKİ ile konut modeli Lefkoşa'ya örnek oldu!

Ankara'da TOKİ ile konut modeli Lefkoşa'ya örnek oldu!

LTB Başkanı Bulutoğluları, Melih Gökçekin Ankaraya çağdaş belediyecilik anlayışını benimsettiğini, "ondan kopya almaya çalıştığını" ifade ederek, TOKİ modeli ile halka konut yaptığını, Gökçekin her konuda kendilerine yardımcı olduğunu anlattı



Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışın Avrupadaki temasları sayesinde, Lefkoşadaki yabancı büyükelçilerin kendilerine karşı tavırlarında olumlu değişiklikler olduğunu ifade ederek, "Egemen beyin Avrupada yaptığı çalışmaların gayet başarılı olduğuna inanıyorum, çünkü bize gelen her elçi Egemen beyin ismini telaffuz ediyor. Demek ki bir yerlerde büyük çalışmalar oluyor. Bu çalışmaların meyvelerini de biz Türkler toplamaya başladık" dedi.

Kıbrısta 1958de kurulan ve uluslararası tanınırlığı olan, Kıbrıs Türklerinin kendi kendini yönettikleri ilk kurum olma özelliğini taşıyan Lefkoşa Türk Belediyesi, Türkiye dışında siyasi tanınmışlığı olmayan KKTCnin dünyaca tanınan bir kurumu.

LTB Başkanı Bulutoğluları,  LTBnin 1958de İngiliz döneminde kurulduğunu, 1960da kurulan ortak Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasında da yer aldığını ve tanınmışlığının buradan geldiğini söyledi. Makariosun 1953de BMde yaptığı bir konuşmada "Kıbrısta azınlıklar var; Ermeniler, Türkler, Maronitler, bunun gibi azınlıklar var. Ama genelde Rumlar yaşar" yönünde ifadeler kullandığını, Türk dişişlerinden bir yetkilinin de Makariosa "Kıbrısta 1950-51 yılı lig şampiyonu kimdir" diye sorduğunu ve şampiyonun, bir Türk takımı olan Çetinkaya olduğunun ortaya çıktığını anlatan Bulutoğluları, Kıbrıs Türklerinin adada çoğunluk olduğunun 1953lerde BMde de ortaya çıktığını kaydetti. Bulutoğluları, "1960da yapılan anlaşma ile Lefkoşa Türk Belediyesinin kimliği ortadadır. Bu kimlik doğrultusunda LTB uluslararası konumunu korumaktadır" dedi.

LTBnin, uluslararası bir çok kuruluşa; Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler, (ICLEI), Avrupa Sivrisinek Kontrol Birliği (EMCA), İslam Başkentleri ve Kentleri Organizasyonu (OICC), Avrupa Kentler Birliği (EUROCITES), Avrupa-Akdeniz Şehirler Ağı (EUROMED), Avrupa Kültür Kentleri ve Bölgeleri Birliği, Dünya Belediyeler Birliğine üye olunduğunu kaydeden Bulutoğluları, uluslararası temaslarının olduğunu, Kıbrıs Rum kesimindeki tüm yabancı büyükelçilerin belediyeyi sürekli ziyaret ederek, siyasi durum hakkında bilgi aldığını, ortak etkinlikler de düzenlendiklerini anlattı.

"Tanınmışlık kimliğimizi dünyada koruyoruz. Bu yüzden, LTB KKTCdeki 28 belediye içinde tek tanınmış kimliği olan belediyedir. Bu belediye sayesinde dünyaya bir kapımız açıktır" diyen Bulutoğluları, LTBnin, Rumların da tanımak zorunda olduğu bir kurum olduğunu, Lefkoşa Rum Belediyesi ile Haspolat Arıtma Tesisi gibi ortak proje yürüttüklerini kaydetti. Bulutoğluları, 2012 yazında bitmesi planlanan bu proje sayesinde günde 30 bin metreküp su arıtılacağını ve bu suyun tarıma elverişli olacağını, Rumlarla imzalanan bu projenin de uluslararası tanınmışlık sayesinde olduğunu belirtti.

Rumlara her zaman dostluk elini uzattıklarını ifade eden LTB Başkanı Bulutoğluları, "Rumlar da bizim elimizi tuttuğu vakit Kıbrısda çözüm olacağına inanıyorum. Ama, bu barış elimizi uzattığımız vakit kaçıyorlar. Türk tarafı olarak hep yapıcı davranıyoruz. Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti ve bizim de çözmek istediğimiz bir mesele, 40- 50 yıl oldu. Bir 50 yıl daha bekleyecek halimiz yoktur. Bu sürenin bir noktaya gelmesi lazım" dedi.

EGEMEN BAĞIŞ'IN ÇALIŞMALARI

Tüm temaslarında her zaman barış mesajı verdiklerini dile getiren Bulutoğluları, son dönemlerde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışın Avrupada yaptığı çalışmalar sonucu, kendisiyle görüşmeye gelen büyükelçilerde büyük değişikler olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Yani Türk tezleri, doğruluk, haklılık paylarımız ortaya çıkmaya başlamıştır ve elçiler tarafından bunlar da dile getirilmeye başlanmıştır. Geçmiş dönemlerde bana gelen elçilere baktığımda her zaman Rumların tarafı olduğunu, işte, bir cumhuriyet var, o cumhuriyete bağlanın, birlikte gidin bu sözleri söylerlerdi ama son dönemlerde inanın bir farklılık var. Bize bakış açıları çok değişmiş. Egemen beyin Avrupada yaptığı çalışmaların gayet başarılı olduğuna inanıyorum, çünkü bize gelen her elçi Egemen beyin ismini telaffuz ediyor. Demek ki bir yerlerde büyük çalışmalar oluyor. Bu çalışmaların meyvelerini de biz Türkler toplamaya başladık."

KARDEŞ BELEDİYELER

Türkiyede,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi, Tokat Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye olduklarını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşla da kardeş belediye protokolü imzalayacaklarını kaydeden Bulutoğluları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçekin Ankaraya çağdaş belediyecilik anlayışını benimsettiğini, "ondan kopya almaya çalıştığını" ifade ederek, kalıcı eserler vermeye çalıştığını,  TOKİ  modeli ile halka konut yaptığını, Gökçekin her konuda kendilerine yardımcı olduğunu anlattı. Uluslararası çalışmalarının da devam ettiğini, Rumlarla yaptıkları ortak proje kapsamında 2007de Agahan Mimarlık ödülü ile bu yıl da Lefkoşa ara bölgeyle ilgili bir çalışmadan dolayı Hollandadan "Kültürel Mirası Koruma Ödülü" aldıklarını kaydeden Bulutoğluları, "Tanınmışlığın verdiği rahatlıkla KKTC halkını dünya devletleri ile iç içe getirmeye alışıyoruz" dedi.

BÜYÜKELÇİLİĞİN KATKILARI

Türkiyenin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyetinin KKTC belediyelerine yaptığı yardımlardan çok memnun olduklarını vurgulayan Bulutoğluları, Büyükelçi Halil İbrahim Akçanın, halka hizmet daha erken gittiği için belediyecilik anlayışına çok önem verdiğini, önemli bir kaynağın, belediyelerin yatırım kaynağı olarak, geçen yıl ve bu yıl bütçede yer aldığını anlattı. Yaptıkları her işte Yardım Heyetinin katkısı olduğunun altını çizen Bulutoğluları, Yardım Heyetinin katkıları olmadan rahat hizmet yapamayacaklarını, bu katkıların artmasından yana olduklarını söyledi.

AA


Geri Dön