Ankara'da turizm sektörü ne durumda?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011'den beri Ankara’da doğrudan yürüttüğü bir turizm yatırımı bulunmadığını açıkladı. Bakanlık Ankara’ya geçen yıl gelen yabancı ziyaretçi sayısının 324 bin 526 olduğunu açıkladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011 yılından beri Ankara’da doğrudan yürüttüğü bir turizm yatırımı bulunmadığını açıkladı. Ankara’ya geçen yıl gelen yabancı ziyaretçi sayısının 324 bin 526 olduğunu açıklayan bakanlık, bu rakamla başkentin Avrupa başkentlerinin çok gerisinde kaldığını da ortaya koydu.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan verilen yanıtta, 2011-Eylül 2015 döneminde başkentte bakanlığın doğrudan yürüttüğü bir turizm yatırımı bulunmadığı belirtildi. Bu dönemde Ankara genelinde mahalli idarelerden veya Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığından turizm amaçlı çevre düzenlemeleri veya alt yapı uygulamalarına sağlanan mali destek 3 Milyon 765 bin TL olduğu belirtildi.
Buna göre Başkentin turizm amaçlı çevre düzenlemesi ve alt yapı amaçlı yatırımlardan aldığı pay yılda yaklaşık 750 bin TL. Cevapta ayrıca, “2015 yılında gerçek ve tüzel kişilerin elinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının tamir ve onarımı için yapılan yardım miktarı 201 bin 126 TL’dir” bilgisi verildi. Bakanlık, 2014 yılında Ankara ili sınır kapısından giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısının 324 bin 526 olduğunu, bu yılın ilk sekiz ayında ise 260 bin 499 yabancı ziyaretçinin olduğunu bildirdi.
CHP’li Nazlıka ”Bu haliyle Başkent Ankara’da turizm yatırımları yok denecek kadar azdır” değerlendirmesinde bulundu. Nazlıaka, 2014 yılında Londra’yı 17 milyon 750 bin, Paris’i 15 milyon 560 bin, Roma’yı 7 milyon 50 bin, Viyana’yı 5 milyon 66 bin, Prag’ı ise 5 milyon 23 bin yabancı turistin ziyaret ettiğine işaret etti. Nazılaka tek gece konaklayan uluslararası ziyaretçi harcamasının, Londra’da 19 milyar 77 milyon dolar, Paris’te 16 milyar 89 milyon dolar, Roma’da 5 milyar 40 milyon dolar olduğunu da vurguladı.
ANKARA’YA ÇAKMA ÖDÜL
Nazlıaka şöyle devam etti: ”Bu tablo Ankara’nın 20 yılda sürüklendiği durumun en çarpıcı örneği ve sonucudur. Bu sonuç, Ankara’ya verilerin ödüllerin “çakma” olduğu iddiasını da güçlendirmektedir. Avrupa’da pek çok başkent on milyonlarla ifade edilen turist alırken, Ankara’ya gelen turist sayısı yarım milyonu dahi bulmamaktadır. Avrupa başkentleri turizmden milyarlarca dolar kazanırken Ankara sadece bu tabloyu seyretmektedir. Çarpık kentleşme sadece gecekonduyu ifade etmez, yeşil ve sosyal donatı alanlarından yoksun, gelişi güzel inşa edilmiş yüksek katlı binaları da kapsar. Ankara ne yazık ki yeşil alanı olmayan, sosyal donatı alanlarından yoksun, sağlıklı içme ve kullanma suyu bulunmayan, hava kirliliği yaşanan, altyapı ve ulaşım sorunu başta olmak üzere, pek çok sorunu içinde barındıran çarpık bir kent haline getirilmiştir. Ankara kendine özgü mimarisini kaybetmiştir. Ankara’da ulaşım adeta bir arapsaçına dönerken, toplu taşım pahalı ve yetersizdir. Tarihi ve kültürel mirası sahipsizlik nedeniyle yok olan Ankara, bu nedenle her geçen yıl sıradan bir kent haline gelmektedir.”
Sözcü