29 / 12 / 2024

Ankara'da turizme ciddi yatırımlar yapılıyor!

Ankara'da turizme ciddi yatırımlar yapılıyor!

Kültürlerin harmanlandığı Türkiye Cumhuriyetinin Başkenti Ankara, 2023 yılına ticaretin ve sanayinin yanı sıra, kongre ve sağlık turizminin de başkenti olarak girmeye hazırlanıyor. 



Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Ankara, 2023 yılma ticaretin ve sanayinin yanı sıra, kongre ve sağlık turizminin başkenti olarak da girmeye hazırlanıyor. Hastaneleri, tıp merkezleri ile tüm Türkiye’ye sağlık alanında hizmet veren Ankara’nın, şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla 15 bin yatak kapasitesine ulaşması bekleniyor. Ankara’da turizmi canlandırıp, Ankara’nın değerlerini ortaya çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı birçok projeyi hayata geçiriyor.

Polatlı Turizm Alt Yapı Geliştirme ve Arkeopark Projesi bunlardan biri. Kültür ve Turizm Bakanlığından Para Dergisi’ne yapılan açıklamaya göre projenin amacı, Orta Anadolu’yu Ankara’dan dünyaya açacak yeni bir kültür ve turizm destinasyon merkezi oluşturmak şeklinde özetleniyor. PolatlI’nın turizm potansiyelini ortaya çıkartarak ekonomik ve sosyal gelişimini sağlamayı amaçlayan proje, aynı zamanda Ankara’nın bir turizm şehri olarak anılmasını da içeriyor. Burada 124 tümülüs, 10 höyük, 2 kale düz yerleşimi, 135 sit noktası bulunuyor. Avrupa Birliği’nden 23.5 milyon euro bütçeli bir proje olması planlanıyor.

KIZILCAHAMAM-ÇAMLIDERE JEOPARK PROJESİ

Bir diğer proje ise Kızılcahamam ve Çamlıdere Jeopark Projesi. Ankara’nın doğa bakımından en zengin iki ilçesi olan, kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam ve Çamlıdere’de büyük jeoturizm potansiyeli bulunuyor. Bu projeyle Kızılcahamam ve Çamlıdere’deki potansiyelin harekete geçirilmesi hedefleniyor. Jeopark Ankara’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 23 ayrı duraktan oluşan proje gelecekte genişleyebilecek ve çok daha geniş alanları kapsayacak.

Diğer bir proje ise Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Güdül ilçelerinde hayata geçirilecek İpekyol Projesi.

ULUSLARARASI FUAR MERKEZİ

Ankara turizminin gelişmesine katkı sağlayacak potansiyel alanlardan birini de kuşkusuz kongre turizmi oluşturuyor. Ankara, çevre illerle birlikte düşünüldüğünde kongre turizmine oldukça elverişli bir altyapıya sahip bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre  Ankara  toplam 67 bin 194 kişilik kongre kapasitesine sahip. Turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde 35 bin 395 kişi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarında 28 bin 239 kişilik salon kapasitesi var. İnşaatı devam eden salonların kapasitesi ise 3 bin 560 kişi. Toplam 5 bin kişilik salon kapasiteli Congresium’da yılda ortalama 18 kongre düzenleniyor. Ankara’da düzenlenen kongrelerin ortalama yüzde 40’ını uluslararası kongreler oluştururken, sektörel olarak incelendiğinde ise tıp, sosyal bilimler ve mühendislik alanlarında yapılan kongreler toplamın yüzde 53’ünü teşkil ediyor.

Ankara, uluslararası bir fuar alanına kavuşmaya hazırlanıyor. Ankara’nın ekonomik gelişimi açısından büyük önem taşıyan Akyurt Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Merkezi, Esenboğa Havalimanı yoluna 850 metre mesafede, Esenboğa ve Çankırı yolları arasında olacak. 168 bin metrekare arsa üzerine yapılacak Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Merkezi’nin toplam 50 bin metrekare kapalı sergileme alanından oluşması öngörülüyor. Fuar alanlarının bulundukları şehirler ve hatta ülkeler için çok önemli olduğunu ifade eden iş dünyası temsilcileri, uluslararası fuarlar düzenleyen şehirlerin fuarlarla birlikte kalkındığını, turist ağırladığını, bunun yanında diğer sektörlerin de hareketlendiğini belirtiyor. Öyle ki birçok iş dünyası yetkilisi, fuar alanının yapılıp hizmete açılmasının Ankara’nın ekonomik tarihinde bir dönüm noktası olacağı görüşünde.

GASTRONOMİ ZİRVESİ

Ankara turizmini canlandıracak, marka değerini artıracak birçok organizasyon planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ankara ve çevre ilçelerinde “I. Uluslararası Ankara’nın Manevi Değerleri” konulu inanç turizmi sempozyumu yapılacak. Henüz kesinleşmemekle birlikte sempozyumun bu yıl Eylül-Ekim gibi yapılması planlanıyor. İnanç turizminin Ankara’daki önemini vurgulamak için bu sempozyum büyük önem taşıyor. 22-25 Mart 2018 tarihleri arasında ATO Congresium binasında Travel Expo Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi gerçekleştirilecek. 26-29 Nisan 2018 tarihleri arasında ise “Gelenekten Geleceğe Kültürel Miraslarımız” konulu toplantı Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

SAĞLIK TURİZMİ

Başkent Ankara’yı 2023’e taşıyacak proje alanlarından biri de sağlık ve termal turizm. Ankara, sağlık, medikal, termal, yaşlı ve engelli sağlık turizminde büyük bir potansiyele sahip. Ankara, hekim ve hizmet kalitesi, sağlık personeli sayısı, yatak kapasitesi anlamında sağlık alanında lider bir şehir konumunda. Nitekim Ankara’ya yurtdışmdan hatırı sayılır ölçüde yabancı hasta geliyor. İlçelerdeki jeotermal kaynakların da harekete geçirilmesiyle Ankara’nın sağlık turizminde büyük bir atılım yapacağı ifade ediliyor.

Ankara, 14 ilçesi ile termal turizmde öne çıkmaya aday. Bu ilçeler Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Haymana, Kızılcahamam, Kahramankazan, Pursaklar, Sincan, Gölbaşı, Yenimahalle, Polatlı ve Etimesgut.

Ankara’nın termal turizm konaklama kapasitesi ise 62 tesis, 2 bin 756 yataktan oluşuyor. İşletme belgeli konaklama tesisleri 20 adet, belediye belgeli konaklama tesisleri 41 adet, yatırım belgeli konaklama tesisleri 1 adet.

Bu arada Ankara’nın Jeotermal Potansiyeli Projesi yapılmış, kitap ve haritası çıkarılmış bulunuyor.

114 TREKKİNG ROTASI BELİRLENDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Ankara’yı 2023’e hazırlayacak projelerden biri de “Trek-king Projesi”. Ankara’nın kuzeyindeki ilçelerden Çamlıdere’de 17, Çubuk’ta 16, Güdül’de 11, Beypazarı, Kızılcahamam ve Nallıhan ilçelerinde de 70 rota olmak üzere toplam 114 trekking rotası belirlendi. Söz konusu trekking rotalarının kitabı, haritası, web sitesi, mobil uygulaması hazırlanmış durumda. İlçelerin turizm değerlerine de yer verilen bu kitabın, doğasever ve gezginlere bir rehber niteliğinde olması amaçlanıyor. Bakanlıktan verilen bilgiye göre bu proje tüm Ankara’yı kapsayacak şekilde genişletilip devam ettirilecek.

Bu arada Ankara’nın Çubuk ve Güdül ilçelerinde ekoturizm çalışmaları devam ediyor. Çubuk’ta “Yaşayan Köyler Projesi”, Güdül Tahtacıörencik Köyü’nde ekoturizm çalışmaları yapılıyor.

4 MEVSİM TURİZM

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada Ankara’nın turizm çeşitliği açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğu vurgulanarak, ancak bugüne kadar yeterince bu turizm çeşitliğinden yararlanılamadığı kaydedildi. Ankara’nın her ilçesinde farklı turizm çeşitleri ile 4 mevsim turizm çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Bakanlık, Ankara’da potansiyeli olan turizm çeşitlerini şöyle sıraladı:

“Kültür, inanç, sağlık, kongre, kamp-karavan, doğa ve yayla, kış ile kırsal-eko turizmi çeşitleri.”

ANKARA'YA İKİ ŞEHİR HASTANESİ

Hastaneleri, tıp merkezleri ile tüm Türkiye’ye sağlık alanında hizmet veren Ankara’nın, şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla 15 bin yatak kapasitesine ulaşması bekleniyor. Dünyada tek seferde inşa edilen en büyük hastane olan, 1 milyon 312 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin, mayıs ayından itibaren üç aşamalı olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin sağlık alanındaki en büyük kamu-özel işbirliği projesi olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi kampu-sünün ekim ayma kadar bitirilmesi öngörülüyor. Hastane Projesi’ni üstlenen CCN Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Murat Bayar’m yaptığı açıklamalara göre kampus içerisinde bir merkezi hastane olmak üzere 8 branş hastanesi hizmet verecek. İlk etapta kar-diyovasküler ve nöroloji bölümleri hizmete girecek, onkoloji ve kadın doğum ile çocuk hastaneleri bunları takip edecek. Bu arada 1.4 milyon metrekare arsa üzerinde kurulacak Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin de bu yılın sonunda açılması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Ahmet De-mircan, şehir hastanelerinden hizmet alacak vatandaşların ek bir ödeme ile karşılaşmayacaklarını, şehir hastaneleri ile devlet hastanelerinin aynı statüde hizmet vereceğini açıklamıştı. Türkiye’nin sağlıkta daha başarılı noktalara geleceğini vurgulayan Demircan, yapılacak yasalarla Türkiye’nin sağlık turizminde de önünün açılacağını dile getirmişti. Şehir hastanelerinin 25 yılın sonunda tamamen devlete geçeceğini belirterek,

“Biz leasing sistemiyle hastane yapıyoruz. Hastanenin nasıl olacağına biz karar veriyoruz. Hastanedeki sağlık hizmetlerini biz yerine getiriyoruz. Onların bize sadece hastaneyi çalışır vaziyette sürekli tutmaları yükümlülüğü var. 25 yılın sonunda da hastaneyi her şeyiyle çalışır vaziyette bize teslim edecekler" demişti.

SAĞLIĞIN MERKEZİ

Ankara'ya 15 yılda 90 milyar TL yatırım yapıldığını belirten Başbakan Binali Yüdırım geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Başka Ankara yok, Türkiye'nin baş şehri, geleceği” ifadelerini kullanmıştı. Başkentlerin, gelen misafirler için bir vitrin, bir ayna olduğunu vurgulayan Yıldırım, Ankara’nın yolu, kentsel dönüşümüyle muazzam, modern, Türkiye’ye yakışan bir baş şehir olduğunu belirtmişti. Ankara'nın şehirciliğinin iyi olduğunu dile getiren Yıldırım, “Sorunları var mı? Tabii ki var ama mühim olan 'sorun var' deyip sızlanmak değil, sorunları torunlara bırakmak değil, sorunların üzerine kararlılıkla gitmek. Bizim yaptığımız bu. 15 yıldır sorunların üzerine gidiyoruz, çözüm üretiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Ulaşım ve lojistik başta olmak üzere Ankara'nın son 10 yılda birkaç alanda ön plana çıkmaya başladığım dile getiren Yıldırım, Ankara'nın sağlığın da merkezi olduğunu vurgulamıştı. “Lafla değil, 'sağlık olsun' demekle de sağlık olmuyor” diyen Başbakan Yıldırım, “Sadece iki tane şehir hastanesi, 7 bin 500'den fazla yatağı var. Tek başına bunların yatırımı 3 milyar TL’nin üzerinde. Bunları da yakında hizmete alacağız. Bir tanesi hemen hemen bitti, diğeri de bu sene içinde bitmiş olacak” diye konuştu.

Ankara’nın aynı zamanda eğitimin de başkenti olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Ankara’da şu anda 6'sı devlet, 10'u vakıf, 16 üniversite bulunduğunu, sırada bekleyen 3-5 tane daha üniversite talebi olduğunu dile getirdi.


Geri Dön