30 / 04 / 2024

Bilecik'te ulaştırma ve tarım alanında yatırımlar yapılıyor!

Bilecik'te ulaştırma ve tarım alanında yatırımlar yapılıyor!

Halil İbrahim Akpınar'ın Dünya Gazetesi'ndeki yazısına göre; Kentimize yapılan yatırımlar daha çok ulaştırma, tarım ve eğitim sektörlerinde yoğunlaştı. İlimizde 2013 Yılı Yatırım Programı kapsamında kamu yatırımı olarak 464 proje ve alt projeler var..



Kentimize yapılan yatırımlar daha çok ulaştırma, tarım ve eğitim sektörlerinde yoğunlaştı. İlimizde 2013 Yılı Yatırım Programı kapsamında kamu yatırımı olarak 464 proje ve alt proje yürütülüyor. Bunların proje tutarı toplamı 1 milyar 795 milyon TL...


Önceki yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da ilimizde yapılan yatırımlar daha çok ulaştırma, tarım ve eğitim sektörlerinde yoğunlaştı. İlimizde 2013 Yılı Yatırım Programı kapsamında kamu yatırımı olarak 464 proje ve alt proje yürütülüyor. Bunların proje tutarı toplamı 1 milyar 795 milyon TL. 2013 yılı devam ederken öngörülen toplam ödenek ise 145 milyon TL. Eylül ayı itibariyle 88 milyon TL harcama yapıldı. Son bir yıl içinde Karayolları Teşkilatı tarafından ilimiz sınırları içinde 140 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Bunun üç buçuk kilometresi 2013 yılında tamamlandı. Aynca 2013 yılında devlet ve il yollarında alt geçit, üst geçit, asfalt yenileme ve yeni yol yapım gibi birçok çalışma yapıldı. 2013 yılında tamamlanması hedeflenen Ankara-istanbul Hızlı Tren yolu ilimizden geçiyor. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında ilimiz sınırları dahilinde yıllara sari olarak yapımı devam eden 17 adet viyadük, 28 adet tünel, üç adet üst geçit, 14 adet alt geçit ve 38 adet menfezden oluşan önemli sanat yapıları bu yıl tamamlandı. 


Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından son 10 yılda gerçekleştirilen baraj, gölet ve sulama kanallarıyla toplam 64 bin 240 dekar arazimiz sulamaya açıldı. Bu yıl da taşkın koruma ve sulama projelerinin yapımına devam edildi. Yıl içinde dört adet taşkın koruma tesisi tamamlandı. Toplam 568 hektar arazinin sulanmasına imkan sağlayacak iki adet sulama tesisi ve beş adet taşkın koruma tesisinin temeli atıldı. Yine 2013 yılı içinde ilimizde DSİ 33'üncü Şube Müdürlüğü hizmete açıldı. 


2007'de kurulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin rektörlük, kütüphane, derslik ve spor tesislerinin yapımı ilimizin yatırımları arasında önemli yer tutuyor. İlimizde sürekli artan yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma sorunlarının hafifletilmesi için YURT-KUR'a bağlı 500 öğrenci kapasiteli yükseköğrenim öğrenci yurdunun kasım ayı sonunda ihalesi yapılarak,  TOKİ  tarafından yapımına başlanacak, ilimizin Yenipazar ve inhisar ilçeleri sınırları içinde kalan Harmankaya Kanyonu, tabiat parkı olarak ilan edildi, harita yapımı tamamlandı ve peyzaj projesi yaptırıldı. Burada yapılacak çalışmalarla Kanyon, doğa turizminin hizmetine sunulacak, il Özel İdaresi gerek kendi bütçesinden gerekse KÖYDEŞ Projesi kapsamında kırsal alanda altyapı çalışmalarına devam ediyor. KÖYDEŞ kapsamında ilimize bu yıl 3 milyon 687 bin TL ödenek tahsis edildi. Bu ödenek ile köy yollarında birinci ve ikinci kat asfalt yapıldı ve köylerimizde içme suyu şebeke yenileme çalışmaları yapıldı. 


Çalışmalarımız devam edecek 2014 yılında da başta ulaştırma, tarım, eğitim ve altyapı sektörlerinde çalışmalarımız devam edecek. UlaşSon yıllarda Bilecik'te çok önemli yatırımlar yapıldı. Özellikle ulaşım alanında yapılan yatırımlar, ilimizin çevre illerle ve büyük kentlerle sosyal ve ekonomik ilişkilerinin hızla gelişmesine ivme kazandırdı. 

tırma sektöründe öncelikle Bozüyük-Söğüt Yolu, Söğüthisar Yolu, Vezirhan-Gölpazan Yolu, Yenipazar Gölpazan Yolu ve Bilecik-Yenişehir Yolu'nun yapım ve iyileştirme çalışmaları üzerinde durulacak. DSİ tarafından 2014 yılında da' 1000 günde 1000 Gölet (Göl-Su) Projesi' kapsamında ilimizin çeşitli yerlerinde sulama amaçlı göletlerin yapımına devam edilecek. İlimiz merkezinde bir devlet hastanesinin yapımı planlanıyor. Tarihi eserlerimizin restorasyon çalışmalarına devam edilecek, eğitim kurumlarınızın ek derslik ihtiyacı giderilmeye çalışılacak. 

Kültür turizminde yüksek potansiyelimiz mevcut İlimiz, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yeri olması ve önemli şahsiyetlerin türbelerini bulundurması sayesinde, kültür turizminde yüksek potansiyele sahip. Bunun dışında topraklarının yansından fazlasının ormanla kaplı ve engebeli bir yapıya sahip olması, doğa turizmi için çok uygun bir zemin ve av turizmine de potansiyel oluşturuyor. 


Bilecik, mevcut turizm potansiyeli ve arzına rağmen turizm pazarından yeterince pay alamıyor. Zengin tarih ve kültür varlıklarının korunması, turizme yönelik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. 

Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Ertuğrul Gazi ve manevi kurucusu olan Şeyh Edebali'nin türbeleri Bilecik'te bulunuyor. Şeyh Edebali ve Dursun Fakih türbeleri Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçi alıyor. Her yıl eylül ayının ikinci haftasında Söğüt ilçemiz, Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri nedeniyle çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Bilecik'teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllan ile II. Abdülhamit döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, kilise, kaya mezar, imaret gibi yapılar oluşturuyor. Kurtuluş Savaşı'nın çetin mücadelelerinde Türk milletinin makus talihinin yenildiğinin anısı olan Metristepe Zafer Abidesi, Bozüyük ilçe sınırlarımız içinde bulunuyor. Pazaryeri ilçemizin Kınık Köyü'nde 100 yılı aşkın bir süredir aile işletmeciliği şeklinde devam eden çömlekçilik yaygınlaşarak gelişmiş. Köy halkının temel geçim kaynağını oluşturuyor. Söğüt ilçemizde bir Etnografya Müzesi ile il merkezinde bunun bir şubesi olarak Bilecik Müzesi bulunuyor. 


Ankara-istanbul Hızlı Tren Projesi kalkınmamızı doğrudan etkileyecek Son yıllarda Bilecikte çok önemli yatınmlar yapıldı. Özellikle ulaşım alanında yapılan yatırımlar, ilimizin çevre illerle ve büyük kentlerle sosyal ve ekonomik ilişkilerinin hızla gelişmesine ivme kazandırdı. BozüyükBilecik-Mekece Arası bölünmüş yolun yapılmış olması ve yakında hizmete açılacak Ankara-istanbul Hızlı Tren Projesi ulaşım sektöründe yapılan ve ilimizin kalkınmasını doğrudan etkileyecek en önemli yatırımlar. DSİ tarafından yapılan baraj, gölet ve sulama kanallarıyla da ilimizin tarımsal üretim ve istihdamını artırdı. Organize sanayi bölgeleriyle sanayi altyapısı oluşturuldu. 


KÖYDEŞ Projesi ile köylerimizin yol ve içme suyu sorunu ortadan kalktı, ilimiz, sürekli büyüyen üniversitesiyle de sosyal gelişimini hızlandırdı. Son yıllarda gerçekleştirilen bu yatırım ve hizmetlerle ilimiz, her yönüyle çok daha hızlı gelişecektir. Bu hızlı gelişme özel sektör ve kamu sektöründe yeni yatınm ve hizmetlerin gerçekleşmesini sağlayacaktır. 


Halil İbrahim Akpınar-Bilecik Valisi/Dünya Gazetesi


Geri Dön