Ankara'daki Gençlik Parkı Pazar günü açılıyor!
Başkentin önemli rekreasyon alanlarından olan Gençlik Parkı, Ankara Büyükşehir Belediyesince 1 yıldır sürdürülen yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Pazar günü yeniden açılacak
Ankara Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, Gençlik Parkı, tiyatroları, gezi alanları, çay bahçeleri, yeşil alanlarıyla tüm Ankaralıların keyifle zaman geçirecekleri bir aile parkı olarak hizmet verecek. Çalışmalar kapsamında yeşil dokusu korunarak, ek yeşillendirme yapılan parkta, havuzun ıslahı da gerçekleştirildi. Havuzun çevre düzenleme çalışması yapıldı ve bu kapsamda etrafı boydan boya çalı türü bitkilerle ve çiçeklerle süslendi. Parka, ayrıca bir Cumhuriyet Anıtı dikilmesi planlanıyor.
Ulus, Metro, Gençlik Merkezi, 19 Mayıs Stadyumu karşısı, Gar ve Nikah Salonu Kapısı olmak üzere 6 giriş kapısı olan parkta, eski bando binası ve Ulus girişindeki karakol binası da restore edildi. Gar binası karşısındaki meydanın altına 113 araç kapasiteli kapalı otopark yapıldı, lunaparkta da bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Parkta, güneşten korunma amacıyla membran çardak kullanıldı. Ulus tarafındaki kapı Selçuklu tarzında ve modernize edilmiş bir giriş kapısına dönüştürüldü. Yeni projede kayıkla gezinti yer almadığı için geçmişteki uygulama sürdürülmeyecek. Ferhat Göçer'in konser vereceği açılış töreni 30 Ağustos Pazar günü saat 17.00'de yapılacak.
NİKAH SALONU KORUNDU
Parkta, nikah salonunun bulunduğu küçük adanın, köprüleriyle beraber korunarak, Ankara'nın çok eski ve özel bir nikah salonu olarak kalmasının sağlandığı belirtildi. Toplam 42 bin metrekarelik havuzun içi boşaltılarak temizlendi ve yalıtım çalışması yapıldı. Büyük havuzun etrafındaki yerleşimle ilgili düzenlemeler yapıldı, bu bölüm oturma gruplarına da yer verilen peyzaj düzenlemesini tabi tutuldu. Büyük havuzdaki köprülerin tadilatında eski görünümlerinin korunmasına özen gösterildi. Parkın, metro istasyonu tarafından girişte değişik hediyelik eşya satış ve turizm tanıtım üniteleriyle zenginleştirildi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 350 kişi kapasiteli yeni bir kültür merkezi inşa edilen park içinde 2 farklı açık otopark bulunuyor. Parkta kurulan 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip gençlik merkezinde, gitar, org, bağlama kursları, masa tenisi, mini golf olanağının yanı sıra sinema salonu ve kafeterya yer alıyor. Engellilere yönelik oyun parkı düzenlemesi de yapılan parkın bir çok alanında çocuklara yönelik oyun merkezleri bulunuyor.
DÜNDEN BUGÜNE GENÇLİK PARKI
Ankara'nın simgelerinden biri olan Gençlik Parkı, 1943 yılından bu yana başkentlilerin uğrak yerleri arasındaydı. 1936 yılında, İncesu Deresi'nin taşkın, bataklık bir alanı olan park, toplam 275 bin metrekare arazi üzerinde kuruldu. Şehrin ihtiyacını karşılamak üzere buranın park olarak hazırlanmasına ve tasarlayıcısının ise Fransız Theo Leveau olmasına karar verildi. TBMM tarafından Gençlik Parkı'nın inşası için 600 bin Lira tahsis edildi. O yıllarda nüfusu 122 bin 270 olan ve çevresi boş otluk araziyle çevrili, susuzluk çeken Ankara için park önemli bir proje oldu.1939 yılında parkın yapımına başlandı ve Ağustos 1941'de de havuza deneme amaçlı havuza su verildi. Gençlik Parkı, 19 Mayıs 1943'de dönemin üst düzey yöneticilerini katıldığı bir törenle açıldı. Gençlik Parkı kısa sürede başkentlilerin uğrak yerlerinde biri oldu.
Hafta sonu etkinlikleri, memur ailelerinin gazino ve piknik keyfi, giderek yeşeren büyük havuzlu parkın etrafında sürmeye başladı. Ankara hatırası fotoğraflarının çoğunun fonunda Gençlik Parkı yer almaya başladı. Parktaki büyük havuzundan sandalla gezinti dışında, yüzme ve diğer sportif etkinlikler için de yararlanılabileceği düşünüldü. 30 Ağustos 1944 tarihinde havuzda yüzme, kürek ve yelken yarışmaları yapıldı. Ankara gibi susuz, kurak bir kentte böylesine büyük bir havuz ve ağaçlık alan başkentlilerin vazgeçilmez mekanı oldu. Gençlik Parkı, 1940 ve 1950'li yılların en gösterişli rekreasyon alanı olarak benimsendi; yerleşim ve iş çevreleri giderek Ulus'tan Kızılay ve Yenişehir'e doğru taşınmaya başladı. Gençlik Parkı ile değişen Ulus, artık ikinci değişimini yaşamaya başlar, 1970'li yılların ardından eski çekiciliğini yitirdi. Kent merkezindeki değişimin etkisi Gençlik Parkı üzerinde de kendini gösterdi.
Parkın konuk ettiği kitlenin niteliği her geçen yıl biraz daha değişti ve başkentliler kentteki başka alanlara yönelmeye başladı. Parktaki kültürel değişim eğlence alanlarında kendini gösterdi, gazinolar değişti. Gençlik Parkı, zamanla farklı bir görünüm kazandı ve yetkililerin tanımıyla "suç oranı yüksek bir mekan" haline geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesince başlatılan çalışma sonunda Gençlik Parkı yeniden düzenlendi.
AA