01 / 05 / 2024

Ankara'daki Keçiören Tandoğan Metrosu'nda imzalar atıldı!

Ankara'daki Keçiören Tandoğan Metrosu'nda imzalar atıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Keçiören-Tandoğan metro hattının 1-2 hafta içerisinde yer tesliminin yapılıp, yapım çalışmalarına başlanacağını belirtti



Keçiören-Tandoğan Metro hattının yapım sözleşmesi Bakanlık ile üstlenici Gülermak-Kolin iş ortaklığı ile imzalandı. Bakan Yıldırım, Bakanlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, Keçiören-Tandoğan metro hattının sözleşme imza töreninde yaptığı konuşmada, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının ihalelerinin de yapıldığını hatırlatarak, bu iki hattın sözleşmelerinin de üstlenici firmalarla gelecek hafta imzalanacağını bildirdi. Böylece eş zamanlı olarak 3 hattın da yapımına başlanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse, olağanüstü bir olay olmazsa 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. Yer altında bazı öngörülmeyen durumların olabileceğini, bunun farkında olduklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu yüzden de gece gündüz aralıksız çalışacağız. Yüklenicilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için elimizden gelen bütün gayreti, katkıyı göstereceğiz. Sayın Belediye Başkanımız (Melih Gökçek) ’bir an önce metroları açalım’ diyor, haklı. Ankara’nın, Ankaralıların ihtiyacı var.

Büyükşehirlerin trafik sorununu, ulaşım sorununu sadece karayoluyla, bireysel taşımacılıkla, yolları büyüterek, kavşak, alt üst geçitler yaparak, dünyada çözebilmiş bir ülke yok. Ne yapmak gerekiyor Toplu taşımaya, raylı sistemlere, varsa deniz toplu taşımaya önem vermek gerekiyor. İşte  Ankara  bu şehirlerden bir tanesi. Aslında bakanlığımızın şehir içi raylı sistemlerle ilgili bir görevi olmamakla beraber, eskiden beri söylediğimiz bir şey var, toplu taşıma altyapısı, raylı sistemler, belediyelerin boyunu aşan işler. Kolay bir iş değildir ve bunun örnekleri ortadadır. Mutlaka merkezi idarenin katkı sağlaması icap eder. Bunun için yasal düzenleme yaptık. Böylece 2012 sonunda yaptığımız değişiklikle, onay da dahil yapım işlerini bakanlığımız resmen devraldı. İzmir raylı sistemini belediyeyle yapılan bir protokolle TCDD gerçekleştirmişti. Bu kapsamlı kent raylı sisteminde Ankara’da ilk işimiz. Bunu da inşallah bir an önce yapmanın gayreti içerisindeyiz.

Sayın başkanla rollerimiz değişti. Bir önce bitsin diyenler bizdik. Şimdi de Sayın Başkan ’bir an önce bitsin’ diyor, Doğaldır Ankaralılar da bunu istiyor."

Üzerlerine aldıkları sorumluluğun ne kadar önemli, ne kadar acil olduğunu bildiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, "Ama bütün imkanları bu konuda seferber edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bütün Ankara milletvekillerinin, Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarının sanayi odasının, imalatçıların, esnafın, vatandaşların her yönüyle projenin yanında yer aldıklarını, gerekli katkıyı yapmak için canla başla çalıştıklarını belirten Yıldırım, "Projenin önemli özelliklerinden bir tanesi, diğer şehir içi raylı sistemlere entegre olacak bir proje olmasıdır. Mevcut hatla yeni yapılacak yapılacak hatlar entegre olacak ve hemen hemen Ankara’nın her yönüne toplu şekilde konforlu rahat bir seyahat imkanına kavuşmuş olacağız. Böylece Sincan, Eryaman, Ümitköy, Keçiören Ankara’nın uzak ilçeleri değil, adeta Ankara’nın şehir merkezinde birleşmiş hale gelecek. Sincan, Eryaman’da oturanlar metroyla evine, işine, trafik yoğunluğunda zaman kaybetmeden gitme imkanına kavuşacaklar" diye konuştu.

En büyük işin yüklenici ortaklığa düştüğünü belirten Yıldırım, Gülermak ve Kolin firmalarının Türkiye’de ve dünyada önemli taahhütleri yerine getirmiş iki seçkin firma olduğunu söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in duygularına katıldığını ifade eden Yıldırım, üstlenici firmalardan, işin süresinin 880 gün olasına rağmen, daha önce bitirmelerini talep etti. Ankaralıların büyük bir sabırsızlıkla, bir an önce bu projelerin bitmesini ve hizmete girmesini beklediklerini dile getiren Bakan Yıldırım, "Sayın Başbakanımızın açık ve net bir desteği var. Hızla tamamlanması için kaynak konusunda hiç bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini bize söylemiş olması ve bu konuda her türlü yasal düzenlemeyi hızlı bir şekilde tamamlamak için açık destek vermesi bizim için çok önemli bir destektir, güvencedir" dedi.

Bakan Yıldırım, daha önce programa katılacağı belirtilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Meclis’teki işlerin yoğunluğu nedeniyle aralarında olamadığını da bildirdi.

"143 MİLYON LİRA HARCADIK, GÜCÜMÜZ YETMEDİ"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de projenin bitmesiyle Ankara’nın raylı sistem hattına 44 kilometrelik yeni hatların ekleneceğini belirtti. Belediye olarak, Keçiören-Tandoğan metro hattının yapımına 143 milyon lira harcadıklarını ve güçlerinin yetmediğini ifade eden Gökçek, Başbakan Erdoğan’dan yapım işini devralmalarını istediklerini, Başbakan Erdoğan’ın da kendilerini kırmadığını ve yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının devraldığını anlattı. Metro hattının yapımının 2,5 senede bitirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Gökçek, Bakan Yıldırım’dan, söz konusu hattın daha önce bitirilmesini ve 2013 yılı sonunda hizmete girmesini talep etti.

Keçiören’in Ankara’nın en büyük ilçesi haline geldiğini dile getiren Gökçek, metro bittiğinde Keçiören’in çok iyi bir hizmete kavuşacağını ve bunun Keçiören’e nefes aldıracağını söyledi. Gökçek, Başbakan Erdoğan’ın bir an önce gerçekleştirilmesi için talimat verdiği Kızılay-Fuar alanı-Havaalanı metro hattının da proje çalışması bitirilerek yıl sonuna kadar ihalesinin yapılmasını temenni etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdür Vekili Metin Tahan da söz konusu metro hatları hakkında bilgi verdi. Üç hattın toplam uzunluğunun 44 kilometre olduğunu belirten Tahan, Keçiören-Tandoğan bölümünün ise 9,22 kilometre uzunluğunda olacağını, yapılacak ilave yatırımla 10,5 kilometreye çıkacağını ve 11 istasyon bulunacağını bildirdi. Tahan, yeni üç hattın hizmete girmesiyle birlikte Ankara’nın şehir içi raylı sistem ağının uzunluğunun 58,6 kilometreye ulaşacağını kaydetti.

Gülermak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kemal Tahir Güleryüz de modern çağın vazgeçilmez bir parçası haline gelen şehir içi raylı sistemlerin yapımının son 10 yılda hızlandığını belirterek, Türkiye’nin bu sürecinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Güleryüz, ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Gülermak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güleryüz, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve Altyapı Yatırımlar Genel Müdür Vekili Tahan, sözleşmeyi imzaladı. mza töreninden sonra Bakan Yıldırım, firma yetkililerinden yapım süresi 880 gün olan işi 780 günde bitirmelerini talep etti.

AA


Geri Dön