05 / 05 / 2024

Ankara'nın OSTİM-2 projesi bakanlıktan onay bekliyor!

Ankara'nın OSTİM-2 projesi bakanlıktan onay bekliyor!

Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan OSTİM'e yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta Yenimahalle ve Kazan ilçeleri sınırları içinde hayata geçirilmesi planlanan OSTİM- 2 projesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay bekliyor.



Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan OSTİM'e yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta Yenimahalle ve Kazan ilçeleri sınırları içinde hayata geçirilmesi planlanan OSTİM- 2 projesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan çıkacak onayı bekliyor. 


Ankaralı sanayiciler iznin bir an önce çıkıp tesislerin kurulmasını isterken bölgede yaşayan halkın konut isteği bakanlığın önünü tıkıyor. Türkiye'nin 2023 vizyonunda önemli bir yere sahip olan Savunma, Havacılık, Uzay, Ulaştırma, Sağlık ve Enerji sanayilerinin kümeleneceği OSTİM-2 için 250 dev firma 2 milyon 500 bin metrekare alan için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na resmi başvuruda bulundu.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi 1/25000'lik planda sanayi ve lojistik alanı olarak gösterilen 505 hektarlık alana kurulacak OSTİM-2'ye onay çıkması durumunda 5 yıl içinde 2 milyar 95 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor. Seçilen alan OSTİM, Esenboğa Havalimanı ve Yüksek Hızlı Tren hattına yakın olması nedeniyle sanayiciler için büyük önem taşıyor. 


30 BİN KİŞİ İSTİH DAM EDİLECEK 

Sanayiciler mevcut bölgeye OSTİM-2'nin kurulması için izin verilmesi durumunda kurulacak fabrikalarla en az 30 bin kişinin iş sahibi olacağını ifade ediyor. Yüzde 99'u yurtdışı ile çalışan firmalardan oluşacak OSTİM-2'nin ülke ihracatına yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağı ifade ediliyor. 


OSTİM YETMİY OR 

OSTİM'in mevcut halinin Savunma, Havacılık, Uzay, Ulaştırma, Sağlık ve Enerji gibi sektörlerin gelişmesi açısından yetersiz olduğunu ifade eden sanayiciler, "OSTİM'de yürüyen kümelenme çalışmaları içindeki firmalar, yapılan çalışmalar neticesinde gelişmekte ve hem daha farklı fiziki altyapıya hem de rekabetlerini artırabilmek için farklı hizmetlere ihtiyaç duymaktadırlar. Mevcut OSTİM yapılanması içinde gelişen ve büyüyen firmaların üretimlerini devam ettirebilmesi mümkün olamamaktadır. Ayrıca fiziki şartlar uluslararası arenada var olabilecek şartları taşımamaktadır. Firmalar hem fiziki altyapısı uygun, yeterince büyük hem de prestijli üretim alanlarına ihtiyaç duymaktadır" dedi. 


TÜRKİYE'NİN KADERİ DEĞİŞEBİLİR

OSTİM -2'nin onaylanmasının ardından Yerli Rüzgâr Türbini projesi, Yerli Taşıt Sistemleri ve Milli Metro projesi, Milli Motor Projesi, Yerli ve Milli Otomobil Projesi, İnsansız Hava Aracı Projesi (Zeplin) gibi projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.



Sabah


Geri Dön