Kent Haberleri

Ankara'ya 4 yeni jeotermal kaynak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Buna benzer 91 sondaj için yaptığımız ihalelerle 1 milyar lira gelir elde ettik. Gelir bir yana ama aynı zamanda 1 milyar dolarlık da doğal gaz ithalatının önüne geçmiş oluyoruz" dedi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, jeotermal kaynaklara ilişkin 91 sondaj için yapılan ihalelerle 1 milyar lira gelir elde edildiğini, bunun aynı zamanda 1 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilmesi anlamına geldiğini belirtti. Yıldız, Türkiye'nin jeotermal kaynaklı santrallerinin kurulu gücünün de 430 megavata ulaşacağını bildirdi.


Taner Yıldız, MTA’nın Ankara’da Sincan-Yenikayı, Çamlıdere-Tatlak, Ayaş-Bayat ve Kızılcahamam-Gümele kuyularının üretimi açılması dolayısıyla Sincan Yenikayı jeotermal sondajında yapılan açılış töreninde yaptığı konuşmada, üretime geçecek kuyuların yerli ve yenilenebilir kaynakların artırılması ve ithalata olan bağımlılığın azaltılması açısından çok önemli olduğunu söyledi.


Dünyadaki genel olumsuzlukların yanı sıra Türkiye'nin enerji maliyetini etkileyen bir başka olumsuzluk daha bulunduğuna değinen Yıldız, bunun enerji kaynaklarının dövizle alınıp lira ile satılmasından kaynaklandığını dile getirdi. Yıldız, şöyle konuştu:


"Biz buna bankacılıkta 'açık pozisyon' diyoruz. Bugün Avrupa Birliği, herhangi bir ülke dövizle alıp, dövizle satmaktadır ama Türkiye döviz ile alıp lira ile satmaktadır. O yüzden bu tören çok manidar ve önemlidir. Bizim 1 milyar lira civarında şu ana kadar buna benzer 91 sondaj ile yaptığımız ihalelerle gelir elde ettik. Bunun yarısını bulunduğu şehrin il özel idaresine verdik. Bu şu demektir, Ankara'nın İl Özel İdaresi, burası ile alakalı eğer bizim çevreye verdiğimiz zarar varsa ki onları biz telafi ediyoruz ve bunlarla ilgili fonunu da vermiş oluyoruz. Bu çok doğru bir sistem. Aydın'a geçen yıl 52 milyon lira para ödemişiz. Ankara İl Özel İdaresine benzer paralar ödüyoruz. 1 milyar liralık 91 sondajın ihale edilmesiyle elde edilen gelir bir yana ama aynı zamanda 1 milyar dolarlık da doğal gaz ithalatının önüne geçmiş oluyoruz"


 Çevrecilere de mesajlar gönderen Yıldız, "İyi niyetlerle yola çıkmış olan bazı arkadaşlarımız var, o manipülatif hatta spekülatif olanları hariç tutarak söylüyorum. Şu anda her yaptığımız yerli yatırım, bunun ithalatı azaltmakla alakalı çok ciddi olumlu bir yanı var" dedi.


AK Parti hükümetleri zamanında MTA'nın son 10 yıllık bütçesini, 10 kat arttırdıklarına dikkati çeken Yıldız, böylece 10 yıl önce 8 milyar ton civarındaki kömür rezervine 6 milyar ton daha eklediklerini söyledi.


Bugün 14 milyar ton civarında değerlendirilmeye esas yerli kömür bulunduğunu anlatan Yıldız, kömürün tespit edilmesinin, ağacın, ormanın kesilmemesi anlamına geldiğini belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:


"O açıdan bizim yaptığımız çalışmaların, hem çevreyle hem enerjiyle yer üstü ve yeraltı kaynaklarıyla mütenasip olduğunun bilinmesinin doğru olacağı kanaatindeyim. Yeni devredilen sahalarla beraber, 16 Eylül'de bu sahanın ihalesi yapılacak ve 430 megavatlık bir santral elde etmiş olacağız. Şu ana kadar 163 megavatlık santralimiz var jeotermalden. Manisa Alaşehir'de bulduğumuz 283 derecelik buhar, dünyanın en yüksek ısı derecesine sahip jeotermal kaynaklarından birisini oluşturuyor.


Şimdi her coğrafyayla oynadığınız konu aslında biraz dezavantajlı konuları da içerir. 'Yeraltı yapısı mı değişiyor' denir. Hiçbir şeyle oynamamak tamamen ithalata bağımlı olmayı gerektirir. O yüzden bizler enerji politikaları ve stratejilerimizi yerli ve yenilenebilir kaynakların yani kömürün, suyun, rüzgarın ve güneşin üzerine kurguluyoruz. Tabii ki jeotermal bunların hemen yanı başında bulunuyor. Burada yalnızca bu kaynakları da bulmuş olmuyoruz inşaat sektörünü, sondajı, mühendislik sistemlerini, borulama, tribün sistemlerini da aynı şekilde geliştiriyoruz. Yerli sanayinin bu üretilen pazara mutlaka hitap edebiliyor olması lazım. O yüzden bu oluşturduğumuz istihdamın da hem Sincan bölgemize hem de Ankaramıza faydalar getireceği kanaatindeyiz."


MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, kurumun yürüttüğü arama ve sondaj faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. Jeotermal kaynakların değerlendirilmesine yönelik Ankara'da yürütülen çalışmaları anlatan Üzer, başkentin, Afyonkarahisar gibi önemli jeotermal merkezlerden biri olacağını vurguladı.


Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna da üretime açılan kuyunun ilçeleri için taşıdığı öneme değinerek, emeği geçenlere teşekkür etti. 


- 6 bin kişilik istihdama kapı aralandı 


MTA'nın Ankara ve civarında yürüttüğü yoğun jeotermal arama çalışmaları kapsamında bu kapsamda Güdül Çağa-Çobanhamamı, Polatlı-Çağlayık, Çubuk-Özlüce, Beypazarı-Merkez, Çamlıdere-Tatlak, Ayaş Bayat-Başbereket, Kızılcahamam Gümele ve Sincan Kayı bölgelerinde jeotermal sondajlar yapılarak termal ve sağlık turizmi amaçlı yatırım yapılabilecek jeotermal kaynaklara ulaşıldı.


Bu kaynaklardan Güdül Çağa-Çobanhamamı Ankara Özel İdaresi adına yapılırken, Çubuk-Özlüce, Polatlı Çağlayık, Beypazarı Merkez kaynakları ihale edildi.


Sondajları tamamlanan ve bugünkü törenle üretime açılan Çamlıdere-Tatlak, Ayaş Bayat-Başbereket, Kızılcahamam-Gümele, Sincan-Kayı jeotermal kaynakları ise yatırımcıya ihale usulü ile devredilecek.


Devredilen ve devredilecek Ankara’daki tüm bu kaynaklar ile yaklaşık 25 bin yatak kapasiteli 20 termal ve sağlık tesisi yatırımı yapılabilecek. Tüm bu tesislerin yaklaşık yatırım maliyeti 1 milyar doları bulacak ve 6 bin civarında kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.


AA