Eğitim

Ankara'ya lösemili çocuklar köyü kuruldu!

Bağışlarla yapılan köydeki evlerde lösemili çocuklar ve aileleri tedavi süresince ücretsiz olarak kalacak

Lösemili Çocuklar Köyü, dün düzenlenen törenle resmen hizmete girdi. Açılış töreninde lösemi tedavisini tamamlamış gençlerden 3'ü ile çocuklarının tedavileri devam eden iki aileye, barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan Lösemili Aileler Konuk Evi'nin anahtarı teslim edildi. Tedavileri Ankara'daki hastanelerde süren lösemili çocukların aileleriyle birlikte kalabilecekleri Lösemili Çocuklar Köyü'nde sosyal alanlar da bulunuyor. LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, açılış töreninde yaptığı konuşmada, löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ve bu sürecin yaklaşık üç seneyi bulduğu söyledi. Her yıl 16 yaşın altında bin 500'ü aşkın çocuğun lösemi hastalığına yakalandığını belirten Ezer, hasta ailelerinin yüzde 80-90'ının gelir seviyelerinin oldukça düşük olduğunu, bu nedenle çok sıkıntı çektiklerini anlattı. Ezer, üç yıl boyunca tedavi merkezlerinde insani şartlar içinde yaşama olanaklarının yeterli olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

Dünyada örneği yok
"Hastaların büyük bir çoğunluğu Ankara'ya geldiklerinde gecekondularda kalmaktadır, hatta buraların kömürlüklerinde yatmaktadırlar. Bir yandan milyarlık ilaç tedavileri uygulanırken, diğer yandan bu sosyal eksiklikler yaşanıyordu. Biz, artık hastalarımıza insanca bir yaşam eli uzatıyoruz. Dünyada ilk defa böyle bir köy yapıldı, bunun yurt dışında örneği yok. Bugün açarak, hizmete geçiriyoruz. Bundan sonra artık bu köy yaşam kazanacak. Veliler, çocuklar burada yaşayacaklar."

KÖYDE NELER VAR?
Köyde 25 tane dayalı döşeli aile ev var. Aileler tedavi süresince bu evlerde ücretsiz olarak kalacaklar. Evler tamamen bağışlarla yapıldı. Bunun dışında köy içinde bir de 5 yıldız kalitesinde hizmet veren otel hizmete girdi. Otelde de bir hafta-10 gün için kısa süreli tedaviye gelenler ile ayakta tedavisi yapılacak olanlar yararlanacak. Tamamen ücretsiz hizmet verilecek otelde, toplantı, yemek ve spor salonu da bulunuyor.
Vatan