Kent Haberleri

Anlık depremler ve fay hatları tek tıkla bulunabilir! Sürekli yenileniyor...

Deprem ülkesi Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç deprem bölgesinde yer almaktadır. İşte Türkiye'deki fay hatları ve depremlerin izini süren harita... Merkez üssü Pazarçuk olan depremde şimdiye kadar 41 bin 159 kişi öldü, 108 bin 281 kişi yaralandı

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarçuk olan depremde şimdiye kadar 41 bin 159 kişi öldü, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen depremin ardından saat 13.25'te meydana gelen artçı sarsıntıya Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha eklendi. Cumhurbaşkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 216 bin 347 afetzedenin depremden etkilenen illerden diğer illere tahliye edildiğini bildirdi.

Anadolu'da 11 ili yerle bir eden depremin ardından bu ülkede üç büyük fay hattı olduğu ve bu fay hatları üzerinde onlarca şehir merkezinin bulunduğu bana hatırlatıldı.

Vatandaşların yaşadığı en garip sorunlardan biri de evlerinin fay hattına olan uzaklığı. Şu anda başarılı fay hattı haritalarının iki örneği var. Söz konusu haritalar, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi tarafından üretilmekte ve düzenli olarak güncellenmektedir.

MTA DEPREM HARİTASI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan haritayla birlikte ülkemizdeki diri fayların güncel durumu paylaşıldı. MTA haritası; jeoloji formasyon, heyelan, diri fay, faylar, magmatik kayaçlar ve bölgeler olmak üzere toplamda 6 farklı jeolojik katmandan oluşuyor.

Harita içinde hem standart harita hem de uydu versiyonlarının sunulduğunu da ekleyelim. Web sitesinin sol üst kısmında bulunan menüden diri fayı seçtiğimizde ülkemizdeki diri faylar ile ilgili tüm güncel durumu görebiliyoruz.

Fay hatlarının haricinde depremleri de gösteren harita; son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremleri kullanıcılarına aktarabiliyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ DEPREM HARİTASI

Kandilli Rasathanesi'nin mobil uygulaması ve web sitesi içinde yer alan harita da fay hatları konusundaki bir diğer önemli kaynak. Kandilli Rasathanesi mobil uygulamasının alt kısmında bir harita sekmesi yer alıyor. Bu sekmeye tıkladığımızda ise hem depremleri hem de fayları detaylı bir şekilde görebiliyoruz.

Fayları kırmızı renkli olarak işaretleyen harita, bölgedeki tüm depremleri de şiddetleri ile birlikte kullanıcılarına aktarıyor. Tıpkı MTA haritasında da olduğu gibi depremlerin son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremler şeklinde gösterildiğini de ekleyelim.

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre sadece son 7 gün içinde ülkemizde 3 binden fazla deprem yaşanmış durumda. Haritada yakınlaşarak bu depremlerin nerede olduğunu ve şiddetlerini görebilirsiniz.

IOS İÇİN: https://apps.apple.com/us/app/rasathane/id1591613322
ANDROID İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.boun.rasathane&hl=tr&gl=TR

Dolar 4 ay sonra bu kadar olacak! Dolar 15 değil 20 değil o rakamı görecek! Analistler açıkladı, acilen bakın!
Gram altın 3 bin TL olacak! Cüzdanını kapan herkes hemen şimdi kuyumcuya fırlayacak!
Gram altın Haziran'da bu bu kadar olacak! Bu haberi okumadan kuyumcunun paspasına bile basmayın!