Ekonomi

Anne ya da baba ölünce emekli maaşı kime kalır? Ölen anne babanın emekli maaşını kimler alabilir?

Anne ya da baba ölünce emekli maaşı kime kalır, kimler alabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları!Anne veya babasını kaybeden vatandaşlar bu soruların yanıtlarını arıyor

Anne ya da baba ölünce emekli maaşı kime kalır? Ölen anne babanın emekli maaşını kimler alabilir? soruları böyle bir kayıp yaşayan kişilerin yakınları tarafından sorulmaktadır. Anne veya babasını kaybeden vatandaşlar bu soruların yanıtlarını arıyor.

İşte merak edilen soruların yanıtları…

ÖLEN BABANIN VE ANNENİN MAAŞINI KİMLER ALIR?

Ölen anne ve babanın maaşları/aylıkları eşine, çocuklarına veya anne ve babasına bağlanabilir ama bunların şartları bulunmaktadır. Ölen kişinin eşine aylık bağlanması için ölüm tarihinde eşi ile yasal evlilik bağının olması gerekmektedir. Sigortalı kişinin dul eşine yarısı, aylık bağlanmamış olan ve çocuğu da olmayan dul eşine de gelir veya başka bir aylık bağlanmamış olması şartı ile yüzde 75 oranında bağlanır. Ölen kişinin çocuklarına aylık kalması için çocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu dikkate alınmaktadır. 27.03.2017 tarihinden sonra ölüm aylığı talebinde bulunan çocuklardan 18 yaşında veya lise çağında olması halinde 20 yaş ve yükseköğretim çağına gelmiş, 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanmaktadır. Eğer bu zaman diliminde çocuklar sigortalı çalışmaya başlamış ise yine de yaş sınırı dolana kadar emekli maaşı alırlar.

Kız çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşının bağlanması durumu ise evli olmaması, evli olsa da sonradan boşanmış ya da dul olma şartı aranmaktadır. Kız çocuklara emekli maaşının bağlanması için yaş veya öğrenim durumuna bakma gibi bir şart aranmaz. Erkek çocuklara ölen anne ve babanın maaşının bağlanması için evli olup olmadıklarına bakılmaz. Yükseköğretim görüyorlarsa 25 yaşını geçmemiş olmaları, ortaöğretim görmeleri durumunda ise 20 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Eğer eğitim görmüyorlarsa 18 yaşını doldurmamış olmaları halinde erkek çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşı bağlanabilir.

ÖLEN BABANIN VE ANNENİN MAAŞI NASIL ALINIR?

Ölen sigortalı kişinin hak sahibi olanlara aylık bağlanması için en az 1800 gün malullük, ölüm sigortaları primi veya yaşlılık sigortaları primi bildirilmelidir.

4/1 (a) sigortalı kişiler için de her borçlanma süresi dışında en az 5 yıl süre ile sigortalarının bulunması ve toplamda 900 gün malullük, ölüm sigortası ya da yaşlılık primi bildirilmelidir. Bu şartların taşınması halinde emekli maaşı alınabilir.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı açıkladı! Emekliler 10-15 bin TL promosyon alabilir!

Akaryakıta zam şoku! Benzinin litresi ne kadar? Benzin ve motorin 21 Ağustos 2022 güncel fiyatları!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücrete üçüncü zam haberi! Süreç başladı! İşte detaylar!