Köşe yazıları

Annesinden miras kalanlar dikkat!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda annesinin vefatından sonra tapu dairesinde annesine ait arazinin bir kısmını adına tescil ettirdiğini belirten okuyucu, arazinin diğer kısmının satıldığını söyledi. Okuyucu, mirasına nasıl sahip olabileceğini sordu. 


Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda annesinin vefatından sonra tapu dairesinde annesine ait arazinin bir kısmını adına tescil ettirdiğini belirten okuyucu, arazinin diğer kısmının 18 yaş civarındaki birine satıldığını aktardı. Kayıtlarda kişinin fotoğrafının 40'lı yaşlarda olduğunu dile getiren okuyucu, kendisi adına tescil yapılmadığını belirtti ve mirasına nasıl sahip olabileceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bu durumdaki en önemli unsur, annesine ait gayrimenkulün birilerine devir işlemi annesinin vefatının ardından yapılmış.

Satın alan kişi de kayıtlarda 18 yaş civarında görülüyorken, fotografına göre 40’lı yaşlarda biri olduğu belirleniyor. Doğrusu böyle bir satışın iptali için başka bir sebep aranmasına gerek bulunuyormu? Annenin vefatının ardından mirasçılardan birinin satış yaptığını belirtse farklı bir cevap verebilirim ama diyor ki ‘annesinin parmak basması ile satış gerçekleştirilmiş’.

***

Birinin vefatının ardından ölenin katıldığı bir işlemle onun ismine nasıl satış gerçekleştirilebilir? Tapu iptali ve tescil istenmesi için bu kadarı yeterli. Bir kimse vefatından sonra hukuki işlem gerçekleştiremeyeceğine göre yapılan işlemde bir sahtekarlık olduğu ortada. 

Bu durumda okuyucunun yapacağı şey, idari yönden başvuruda bulunup tamamını gerçekleştiremediği devir işleminin iptali için mahkemeye başvuru yapıp, tapu iptali ve tescil talepli dava açmak olacak. Davanın hızlı sonuçlanması gerekiyor. Okuyucumun annesinin hangi tarihte hayatını kaybettiği, devir işleminin hangi tarihte gerçekleştirildiği incelenecek. 

Mirasçılar arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?