Ant Yapı 2010'da hedef büyüttü!
Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR)'ın geçen yılki listesine70. sıradan giren ANT Yapı, 2010 hedeflerini açıkladı
Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR)'ın geçen yılki listesi açıklandığında Ant Yapı 70. sıradan girmişti. Listede Ant Yapı'nın önünde iki şirket bulunuyordu. 37. sırada ENKA ve 66. sırada Gama... Okay'ı uzun yıllardır tanıdığım için şaşırmamıştım. Niye? Çünkü Ant Yapı Türkiye Müteahhitler Biriliği'ne üye değil. O liste hazırlanırken ülkelerin müteahhitler birliğinin verileri esas alınıyor. Ant Yapı uzun yıllardır direndiği ısrarından vazgeçti ve birliğe üye oldu. Böylece listeye ilk kez girdi. Ama sağlam bir noktadan, 70.'likten...
Okay ile Ümraniye'deki kendi yaptıkları şirket merkezinde buluşuyoruz. 2010'da Ant yapı neler yapacak? Planlarda neler var? Alacak mı? satacak mı?
Önce Ant Yapı'nın hikayesinden başlayalım... Siz nasıl başladınız bu işe...
Herkes beni Ant Yapı'nın tek patronu sanıyor. Ama öyle değil. Bu şirketin 4 ortağı var. Hasan Kıymak, Kadir Tokman ve Cengiz Karaduman... Ama şirketin basın sözcüsü ortağı benim. Hepimiz MESA'da çalışırken tanıştık. Hep kendi işimizi yapmayı hayal ederdik. Bir gün başladık ve yaptığımız çalışmalarla buraya geldik...
Nasıl başladınız? MESA'da çalışırken öğle yemeklerinde kuracağınız şirketin planlarını mı yaptınız?
Yok öyle değil. Biz zaten 10-15 yıldır tanışıyorduk. Ailecek görüşüyorduk. Başlangıçta taahhüt işi yapma gibi bir planımız yoktu. Dış ticaret ile başladık işe. Sonra gelişmelerle müteahhit olduk...
İlk işiniz neydi?
Dış ticarette umduğumuzu bulamadık. Müteahhitlik için arayıştaydık. Bu sırada Doğu ve Batı Almanya birleşmişti. Bu birleşme sonrası Doğu Almanya'da görev yapan Rus askerleri ülkelerine dönüyordu. Bunlar için yapılacak lojmanların taşeronluğu ile başladık. Bu işi yaptık. İş beğenildi. Devamı geldi. 1997 yılına kadar Moskova dışındaki kentlerde işler yaptık. Bu tarihten itibaren de Moskova'ya geldi. 13 yıldır oradayız. Rusya içinde ciddi projelere imza attık.
Türkiye'de işe nasıl başladınız?
Rusya'dan kazandığımız parayı Türkiye'de gayrimenkule yatırmayı planladık. İstanbul arsa ve araziler satın aldık. İlk işimizi 1997' yılında yaptık. 240 konutluk Flora Evleri. Bu proje Ataşehir'de özel sektör tarafından yapılmış ilk projeydi. Ardından 140 konutluk 7000A residence, 60 konutluk 3000A residence, 220 konutluk Mavisu Residence, 444 konutluk Antrium'u yaptık. 804 konutluk Bomonti'deki Anthill Residence'nin inşaatı tamamlanıyor. 54 katlı. 2 bloktan oluşuyor. 210 metre yüksekliğinde. Tamamlandığında İstanbul'un en yüksek binası olacak. Toplam 150 bin metrekare inşaat alanı var. 5 bin metrekarelik butik bir çarşı yer alacak. Ayrıca 40 bin metrekare alanlı otoparkı bulunuyor.
2010 planları neler?
Odaklandığımız ilk iş 30 Ağustos'tan itibaren Anthill Residence'de teslimlere başlamak. Yıl sonuna kadar sürecek. 60 milyon dolar harcayarak Ataşehir ve Alaçatı'da 2 otel yapacağız. Ataşehir'deki arsamızda 200 odalı otel inşa edeceğiz., 4 bin metrekare arsada toplamda 20 bin metrekare inşaat yapacağız. Cafe ve restaurantlarıyla örnek bir yapı olacak. Otelin işletilmesi konusunda Radisson Blu ile anlaşma sağladık İkinci oteli 10 milyon dolar harcayarak Alaçatı'da yapacağız. Port Alaçatı projemiz ile Alaçatı marinanın yarattığı sinerjiden faydalanacak bir otel olacak. 35 yatak kapasiteli dünya çapında bir butik otel düşünüyoruz. 4 bin metrekare arsada 4 bin metrekare alanlı inşaat yapacağız iki otel projesini de 2010'da bitirmeyi hedefliyoruz.
Ayrıca Üsküdar Ünalan'da Emaar ile komşu oluyoruz. 12 bin metrekare arsada 35 bin metrekare alanlı bir proje yapacağız. Ofis ve residencelerden oluşacak. Ofisleri komple kiraya vereceğiz veya satacağız. 150 adet de residence olacak. Bunları satmayı düşünüyoruz.
Kaç katlı?
Çok katlı değil. 6 kat... Yatay bina.... Çok özgün... Dünyada ve Türkiye'de bu yüksek kat olayı çok abartılıyor. Bir şey zannediliyor. Kompleks haline geldi. Biz Rusya'da -30 ve -40 derecede Avrupa'nın en yüksek binalarını inşa ettik. İstanbul'da yüksek bina yapmaya ne var? Ortaklarımızla karar aldık. Arsa arıyoruz. Dünyanın en yüksek binasını İstanbul'a yapacağız. Bu tartışmaya artık hayatımızın sonuna kadar nokta koyulmasını istiyoruz. Öyle bir bina yapacağız ki hem EQ'su yüksek olacak hem teknolojisi... Üstelik bunu da erişilebilir fiyatlardan satacağız. Öyle uçuk fiyatlardan değil...
Ne zaman?
Hiç vakti yok. Biz normalde kat karşılığı veya hasılat paylaşımı modeliyle iş yapmıyoruz. Ama sırf bu kompleksi yenmek ve millet olarak neler yapabileceğmiizi göstermek adına bu işe gireceğiz. Arsa arıyoruz. Bulduğumuz an vakit kaybetmeden başlayacağız. Önceliğimiz arsayı satın almak. Olmazsa kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelinde anlaşacağız. Bir taraftan yüksek binalar yaparken diğer taraftan da EQ'su yüksek binalar yapıyoruz. Bizim iş felsefemizde bu var. Geleceğin binaları EQ'su yüksek binalar olacak. Mesela Anthill'e Breeam Sertifikası aldık. Türkiye'de Breeam sertifikalı ilk residence projesi olacak.
Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı işine niye sıcak bakmıyorsunuz?
Benim ve ortaklarımın en önemli prensibi kazandırmak. Bizden ev veya ofis alan herkesin kazanmasını istiyoruz. Sonuçta biz kendi yaptığımız sitelerde yaşıyoruz. Yada sitelere sık sık gidiyoruz... Ev sattığımız insanlarla karşılaştığımızda başımızın dik olması çok önemli. Bunun iki yolu var. İnşaatı çok düzgün yapacaksınız. Bunu zaten yapıyoruz. İkincisi ise kazandırmak. Kazandırdığınız sürece yeni projelerinde satarsınız. Gayrimenkul geliştirme işine başladığımızda ortaklarımızla aldığımız en önemli karar buydu. Bu ilkeden hiç sapmadık. Bunun için de her yaptığımız projede sadık müşteri sayımız artıyor. Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı işinde müşteriye kazandırma oranınız düşüyor... Bundan dolayı uzak duruyoruz.
Villalarla aranız nasıl?
2010'da başlamayı düşünüyoruz. Anadolu Yakası'nda Beykoz, Kandilli ve Çekmeköy ağırlıklı çalışmalarımız sürüyor. 100 villalık bir proje yapmak istiyoruz. Arsa arıyoruz.
Yurtdışı müteahhitlikte neler var? Bun sene listenin neresinde olacaksınız?
2009'u 800 milyon dolar ciro ile kapattık. Bir önceki yıl ile eşdeğer. Dünyada daralma var. Bu daralma dolayısıyla büyük bir olasılıkla listede daha iyi bir sırada yer alacağız. Rusya'da 10 şantiyede işlerimiz devam ediyor. Eldeki işleri bitireceğiz. Yeni işlere teklif veriliyor. Libya, Abudabi ve Türkmenistan'da temsilcilikler kurduk. Hedefimiz ilk 50'ye girmek.
Tebernüş Kireçci/Milliyet