03 / 05 / 2024

Antalya 100.Yıl Projesi'nde son durum!

Antalya 100.Yıl Projesi'nde son durum!

Sayıştay, 100.Yıl Projesi’nin iptali nedeniyle 2012 yılında da 354 bin lira kamu zararı oluştuğuna, bu zararın da dönemin belediye başkanı Akaydın ve meclis üyelerinden faiziyle tahsiline karar verdi



Sayıştay, 100.Yıl Projesi’nin iptali nedeniyle 2012 yılında da 354 bin lira kamu zararı oluştuğuna, bu zararın da dönemin belediye başkanı Akaydın ve meclis üyelerinden faiziyle tahsiline karar verdi 


Hatırlanacağı üzere iptal edilen 100.Yıl Projesi dosyasında Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın’la birlikte, meclis üyeleri ve bürokratlara belediyeyi zarara uğratmak, görevi kötüye kullanmak suçlamalarıyla soruşturma yağmuru var. İçerisinde 30 bin kişi seyirci kapasiteli stadyum, 10 bin kişi seyirci kapasiteli kapalı spor salonu ile 2 bin 500 kişilik seyirci kapasitesine sahip kapalı yüzme havuzu bulunan projenin kamuyu zarara uğratacak biçimde iptal edildiği öne sürülüyor. Bir yandan da 100.Yıl Projesi ile ilgili çeşitli davalar devam ediyor. Belediye meclisi tarafından sözleşmenin ifasını imkansız kılan ve projenin iptaline yol açan 15 Mayıs 2009 tarih ve 197 sayılı meclis kararı alınmıştı. Bunun üzerine firma 2010’da zarar için 27 milyon ve icra inkar tazminatı için 5 milyon, 2011’de 558 bin, 2012 ve 2013 yılları için 4 ayrı tazminat davası açtı ve kazandı. Sonuçta belediye tarafından firmaya bu tazminatlar ödendi. Ticaret mahkemelerinde devam eden ve firmanın istediği 300 milyon lirayı bulan tazminat davaları da ayrıca sürüyor.


Mustafa Yılmaz zararı ödemeyecek

Bunların haricinde Sayıştay’da da, belediyenin firmaya her yıl ayrı ayrı ödediği tazminatların kamu zararı oluşturup oluşturmadığı iddialarına ilişkin davalar sürüyordu. 2010 yılında 5 milyon, 2011’de 558 bin lira kadar zarar kararı veren Sayıştay, sözleşmenin ifasını hukuken imkansız hale getiren 197 sayılı Meclis Kararı karşısında firmanın açtığı tazminat davası sonucunda, 2012 yılında da yersiz bir şekilde belediye bütçesinden 354 bin 981 lira ödeme yapılması nedeniyle kamu zararına sebep olunduğuna karar verdi. Temyiz yolu açık olmak üzere karar oy çokluğu ile alındı. 2013 zararı da 350 bin lira olarak öngörülüyor. Karar sonrası 2012 yılı zararı da meclis üyelerinden faiziyle tahsil edilecek. Sayıştay 6. Dairesi, 2012 zarar kararına ilişkin olarak 25 Şubat 2015 günü Sayıştay İlamı’nı yayımladı. Avukat Kamile Yıldırım Gülgün’ün sunduğu CD ve fotoğrafların incelenmesi sonucu heyet, dönemin CHP’li meclis üyesi Mustafa Yılmaz’ın mecliste, tazminata yol açan kararla ilgili ‘kabul’ oyu kullanmadığından sorumluluğu olmadığına karar verdi.


 


Fesih kusuru belediyenin


Kararda “…Sonuç olarak, Büyükşehir Belediyesi sözleşmenin ifasının imkansız olduğunun mahkeme kararıyla tespiti ile sözleşmeyi feshedebilir veya üst ölçekli imar planlarını da sözleşmenin ifasını mümkün kılacak şekilde değiştirebilirdi. İdare, bu iki yolu da tercih etmemiş, yargı kararından önce 15 Mayıs 2009 tarih ve 197 sayılı Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararını alarak sözleşmenin ifasını imkansız kılan taraf konumuna düşmüştür. 197 sayılı Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı alınırken bahse konu ihalenin konusuz kalacağının ve sözleşmenin fesihle sonuçlanacağının idarece biliniyor olması tabii olup, bu suretle belediye davalara ve tazminata muhatap kılınmıştır. Sözleşme idarenin kusuru nedeniyle feshedilmiş olduğundan sonuçlarına da katlanmak zorundadır. Zira belediyenin, kendi kusurundan dolayı hak talep etmesi mümkün bulunmamaktadır. Öte yandan, 5216 sayılı Kanunda da açıkça belirtildiği üzere; belediye meclisi, belediyenin karar organıdır. Dolayısıyla, belediye meclisinin icrai işlem yapmaması, almış olduğu kararlardan dolayı sorumlu olmamasını gerektirmemektedir” dendi.


 


Kimlere rücu ediyor


Mustafa Yılmaz’ın 197 sayılı Meclis Kararında kabul oyu vermediği, buna ilişkin sunulan CD ve fotoğrafların incelenmesi sonucu, adı geçen kişinin kabul oyu kullanmadığı anlaşılmış olup, Mustafa Yılmaz’ın sorumluluğunun bulunmadığına karar verildi. Belediye meclisi tarafından sözleşmenin ifasını imkansız kılan imar planı kararı alınması ve buna mukabil açılan tazminat davası sonucunda tazminat ödenmesi suretiyle neden olunan 354 bin 981,89 TL kamu zararının dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile dönemin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Deniz Filiz, Recep Tokgöz, Turgay Genç, Deniz Fırat Budak, Baki Çelik, Muhittin Böcek, Hüseyin Kazancı, Hasan Gürsel Karabayır, Mustafa Karaman, Edip Kemal Bahadır, Mustafa Reşat Oktay, Erdem Armen, İsmail Tosun ve İsa Yıldırım’a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle ödettirilmesine, ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.


Antalya Akdeniz Manşet/Şükrü Ağırman


Geri Dön