30 / 04 / 2024

Antalya 100.Yıl spor tesislerinin imarı yönetmeliklere aykırı!

Antalya 100.Yıl spor tesislerinin imarı yönetmeliklere aykırı!

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 100.Yıl spor tesislerinin TOKİ tarafından ‘turizm ve ticaret’ alanı olarak planlanmasının Anayasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia etti.



Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, Antalya Barosu’nda 100.Yıl'ın yeniden planlamasına yönelik basın açıklaması yaparak, 100. Yıl spor tesislerinin  TOKİ  tarafından ‘turizm ve ticaret’ alanı olarak planlanmasının Anayasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia etti. Eşgüdüm Kurulu adına basın açıklamasını Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal okudu. Açıklamada plan değişikliğinin tekrar gözden geçirilerek iptal edilmesi istenirken, alanın kentsel ve bölgesel spor alanı ile afet toplanma alanı olarak belirlenmesi önerildi. Ayrıca bölgedeki otopark ihtiyacına da dikkat çekildi. Köksal, Antalya Stadı'nın yanındaki 40 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yeniden planlandığını hatırlattı. Alanın ticaret ve turizm alanı olarak planlandığını ifade eden Köksal, yapılan plan değişikliğinin Anayasa'ya ve yönetmenliklere aykırı olduğunu iddia etti. Planın Antalya Stadı’nın yanında bulunan alanla ilgili olduğunu ifade eden Köksal, maçların yapıldığı günlerde stadın yakın çevresinde trafik sıkıntısı oluştuğuna dikkat çekti. Köksal, “Bu olumsuzluğun giderilmesi, bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak alanın kentsel ve bölgesel spor alanı kapsamında otopark alanı olarak değerlendirilmesi bir zorunluluktur” diye konuştu. Başkan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’dan plan değişikliğine itiraz etmelerini istedi.



Esra ALTUNKES/Akdeniz Manşet




Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 100'üncü Yıl spor tesislerinin TOKİ tarafından "turizm ve ticaret" alanı olarak planlanmasının Anayasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia etti.


Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, 100'üncü Yıl'ın yeniden planlamasını yönelik Antalya Barosu'nda hasın açıklaması yaptı. Eşgüdüm Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Koksal, Antalya Stadı'nın yanındaki 40 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yeniden planlandığını söşledi. Alanın ticaret ve turizm alanı olarak planlandığını belirten Koksal, yapılan plan değişikliğinin anayasa'ya ve yönetmenliklere aykırı olduğunu söyledi.

 

'Otopark olması zorunlu' 


Planın Antalya Stadı'nın yanında bulunan alanla ilgili olduğunu ifade eden Koksal, maçların yapıldığı günlerde stadın yakın çevresinde trafik sıkıntısı oluştuğuna dikkat çekti. Koksal, "Bu olumsuzluğun giderilmesi, bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak alanın kentsel ve bölgesel spor alanı kapsamında otopark alanı olarak değerlendirilmesi bir zorunluluktur" dedi. 


Ulaşım planı'na aykırı 


Köksal, yapılan katlı kavşaklarla trafik sorunun çözülmeye çalışıldığını, ancak yapılması öngörülen turizm ve ticaret alanının bölgenin tralik yükünü arttıracağını söyledi. Bilimsel çalışmaların yapılmadan plan değişikliğinin yapıldığını savunan Koksal, oluşacak trafik yükünün 100. Yıl Bulvarı'ndaki trafiği çözümsüz hale getireceğini söyledi. 


Başkanlardan istek 


Özge Koksal, alana getirilen ticaret ve turizm kararının çevresel etkilerinin ne olacağı konusunda herhangi bir bilimsel çalışma yapılmadığını söyledi. Köksal, şöyle konuştu: "Meltem Mahallesi'nde oturan halk, hastanede tedavi gören hastalar ve konaklama tesisinde kalan turistler dikkate alınmadan, trafik sıkışıklığı gibi çevresel etkiler dikkate alınmadan gürültü ve hava kirliliği göz ardı edilerek ticaret- turizm kullanım kararı getirilmiştir. Rant halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakları aleyhine tercih edilmiştir." 




Milliyet Akdeniz


Geri Dön