Antalya Balbey Mahallesi'nde kentsel yenileme başladı!
Geçmişi 500 yıla dayanan Antalya’nın Balbey Mahallesi ayağa kalkmaya başlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel kentsel yenilemeyi törenle başlattı.
Balbey Mahallesi'nde kentsel yenilenme çalışmaları başlatılırken Balbey Mahallesi Yenileme Ofisi'nin açılışı da yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Koruma Eksenli Kentsel Yenileme Projesi hakkında bilgi verdi. Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ve AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer'in de katıldığı toplantıya mahalleli büyük ilgi gösterdi.
ANCAK BİZ YAPABİLİRİZ
Balbeylilere 'Komşularım' diye seslenen Türel, "Biliyorsunuz ben de bu mahallenin çocuğuyum. Öz be öz komşunuzum. Buradaki hatıralarım yazmakla bitmez. Hızır Reis Ortaokulu mezunu olarak mahalleyi avucumun içi gibi bilirim" diye konuştu. 1992 yılında SİT alanı ilan edilen ve Koruma İmar Planı 1994 yılında onaylanan Balbey Mahallesi'nde imar planı çalışmalarının 20 yıldır devam ettiğini hatırlatan Türel, "Hiçbir siyasi yaklaşım göstermeden söylüyorum. Bu projeyi biz yapamazsak, kimse de yapamaz" ifadelerinde bulundu.
TARİH KORUNACAK
Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bazılarında kültürel dokunun değiştiğini ve istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını, mahalle sakinlerinin de mağdur olduğunu hatırlatan Türel, şöyle konuştu: "Biz Antalya'da aynı hataya düşmeyeceğiz. Bunu sizlerin vereceği destek sayesinde başaracağız. Tarihi ve kültürel bir mekan olması nedeniyle kentsel dönüşüm değil, kentsel yenilenme yapılacak. Tek kişiyi mağdur etmeden bu projeyi kazandıracağız. Şehir merkezi ve Kaleiçi ile birlikte burayı bütünleştireceğiz. Çok büyük bir canlılık ve hareket kazandıracağız. Hem tarihi, hem de turistik bir mahalle olacak. Değer kazanacak."
TERKE İZİN VERMEYİZ
Tarihi karakter korunurken, bölgede yaşayanların ihtiyaçlarının da gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Türel, "Mevcut haliyle altyapı itibariyle ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir. Mülk sahipleri gerekli yenilemeyi yapamamaktadır. Bazı evler yıkılmaya yüz tutmuş, bazıları da terk edilmiş ve sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın sürdürülmesi zorlaşmıştır. Antalya tarihi değerlerini kaybediyor. Kültür ve turizm konusunda bu varlık değerlendirilemiyor. Korunarak yenilenmesi gerekiyor. Altyapı yok, ulaşım sorunlu, yapılar eski, böyle devam edemez. Böyle giderse burası terk edilir ve harabeye dönüşür. Buna izin veremeyiz" diye konuştu.
HAYALLER GERÇEK OLDU
Göreve geldiklerinden kültürel mirasın öne çıkarılması hususunda kararlı adımlar attıklarının altını çizen Türel, örnek olarak Valilik binasının yıkılarak meydanın genişletilmesi Vakıflar İşhanı, Özel İdare Binası ve Sağlık Meslek Lisesi'nin yıkılarak park düzenlemesi yapılmasını, Kaleiçi'nde 30 milyon liranın üzerindeki bütçeyle gerçekleşen yenileme projelerini gösterdi. Türel, "Bunları unutuyoruz. Bunlar çok önemli projeler. Ben 'yıkacağım' dediğim zaman, 'rüya görüyor' demişlerdi. Gerçekten Antalya için bir rüyaydı. Biz gerçekleştirdik" şeklinde konuştu. Son olarak Atatürk Stadyumu'nun yıkıldığını ve alanın Kent Müzesi olarak kullanılacağını hatırlatan Türel, "Türkiye'de ilk defa bir stadyum yıkılarak, halka açık bir parka dönüştürülüyor. Benim oraya AVM yapacağımı söyleyen iftiracılar şimdi ne diyor. Gerçekle yüzleşince de kaçacak delik arıyorlar" dedi. Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu ise "Turizmin başkenti Antalya'nın her tarafı değerlenirken, mahallemiz, Antalya'nın kalbinde, tam orta yerinde yer almasına rağmen hak ettiği değeri görememiştir. Umarım artık Balbey hak ettiği değeri bulacaktır" diye konuştu. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Zekai Görgülü, Balbey Mahallesi sakinlerine proje hakkında bilgi verdi. Gördüğü ilgi karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Görgülü, "Kentsel yenilenme projelerinde böyle bir coşku daha önce görmedim. Bu coşkuyu görünce, 'biz projeyi başarıyla tamamladık' diyebiliyorum" dedi.
BALBEY'DE NELER OLACAK?
Balbey Kentsel Yenileme Projesi, Balbey, Yüksekalan ve Tahılpazarı mahallerinin bir kısmını kapsıyor. Toplam büyüklüğü 115 bin 231 metrekare alana ulaşan 399 parselin bulunduğu proje alanında 42 tescilli bina bulunuyor. Proje ile Balbey, korunarak, yenilenecek. Alt yapıya kavuşacak olan Balbey Mahallesi'ndeki eski yapılar yeniden inşa ve restore edilecek. Konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, doğal afete karşı tedbirler alınacak. Tarihi ve kültürel değerler korunacak ve Antalya'ya kazandırılacak. Balbey tarihi ve turistik bir mahalle olacak.
1400 YILINDAN 2016 YILINA
Balbey Kentsel Yenilenme Projesi, Balbey'in yanı sıra Yüksekalan Mahalesi ile Tahılpazarı Mahallesi'nin bir kısmını içine alıyor. Proje toplam 155 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bölgede 42 tescilli bina yer alırken, toplamda 399 parsel bulunuyor. Tarihi Selçuklu dönemine dayanan Balbey Mahallesi ile ilgili ilk bilgi, 1400'lü yıllarda inşa edilen Balbey Camisi'nde bulunan ve bölgede 12 hanede 60 kişinin yaşadığı konusundaki evrakta yer alıyor.
Sabah
Haber Antalya Akdeniz Güncel'de şu şekilde yer aldı
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Ofisi açılışında Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallerinin kültürel dokusunun değiştiğini, mahalle sakinlerinin mağdur olduğunu ve hatta istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını belirterek 'Biz Antalya'da aynı hataya düşmeyeceğiz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin 1992 yılında SİT alanı ilan edilen ve 1994 yılından bu yana 20 yıldır nazım imar planı ve koruma amaçlı imar plan çalışmaları devam eden Balbey Mahallesi'nde, 'Koruma Eksenli Kentsel Yenileme' projesi için mahalle ofisi törenle açıldı. Tören, Balbey Mahallesi içinde, çok sayıda mahalle sakinin katımıyla gerçekleşti.
BU MAHALLENİN ÇOCUĞUYUM
Açılışta konuşan Türel, kendisinin de Balbey Mahallesi'nin çocuğu olduğunu belirterek, açılışa gelen mahalle sakinlerini 'Sizler benim öz be öz hemşehrim, komşumsunuz" diye selamladı. Balbey'in tek başına bir mahalleden ibaret olmadığını aynı zamanda Antalya'nın tarihi ve kültürü olduğunu kaydeden Türel, 'Bu sebeple proje bütün Antalya'yı ilgilendiren bir projedir" dedi.
BALBEY ANTALYA'NIN TARİHİDİR
Mahallenin tarihinin Selçuklu'ya kadar uzandığını ve Kaleiçi'nden sonra Antalya'nın en önemli tarihi mahallesi, Kaleiçi kadar önemli ve değerli olduğunu kaydeden Türel, ancak Balbey'in kentsel yenilemeye ihtiyaç duyduğunun da yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi. Bölgenin bir kısmı tarihi karakterini koruyan ve kentsel SİT alanı niteliğinde olduğunu belirten Türel, 'Balbey bölgesinin mevcut haliyle altyapı bakımından ihtiyaçlara cevap veremez durumdadır. Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli düzenlemeyi yapamamaktadır. Bazı evlerin yıkılmaya yüz tütmüş, bazıları da terk edilmiş ve sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını sürdürülmesinin zorlaşmıştır" diye konuştu.
KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARI
Balbey'de böyle bir süreç yaşanırken Antalya'nın aynı zamanda tarihi değerlerini kaybettiğini anlatan Türel, 'Balbey bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektir. Hem koruyacağız hem de yenileceğizö dedi.
Belediye başkanlığının 2004- 2009 yılları arası ilk döneminde Antalya'da kültürel mirasının öne çıkarılması hususunda kararlı adımlar attıklarına değinen Menderes Türel, 'Eski hükümet binasını yıktık. Valilik binası yıkılarak meydan yapılan tek şehir Antalya'dır. Vakıflar İşhanı'nı yıktık. O dönemde bana 'Vakıflar İşhanı'nı yıkacağım' dediğimde bana 'Rüya görüyor' dediler. Gerçekten bu Antalya için rüyaydı ama ne mutlu bize ki bu rüyaları sizler sayesinde gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
2014'te yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde eski İl Özel İdare binasının yıkımını gerçekleştirdiklerini, ardından eski Atatürk Stadyumu'nun yıkımına başladıklarını aktaran Türel, 'Türkiye'de bir stadyum ilk defa yıkıldıktan sonra yerine AVM yapılmayarak ilk defa halka açık bir park haline dönüştürülüyor. Geçmişte bunlarla ilgili ağır iftiralara maruz kalmadık değil. Benim stadı yıkarak AVM yapacağımı söyleyen iftiracılar şimdi ne diyor bilmiyorum. Ama iftirayı atanlar atıyor ama gerçekle yüzleştiklerinde kaçacak delik arıyor. Olay bu kadar basit" şeklinde konuşmasına devam etti.
'ANTALYA'DA HATAYA DÜŞMEYECEĞİZ'
Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallerinin kültürel dokusunun değiştiğini, mahalle sakinlerini mağdur olduğunu ve hatta istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını vurgulayan Türel, 'Biz Antalya'da aynı hataya düşmeyeceğiz. Bunu sizlerin bize vereceği destek sayesinde başaracağız. Bu proje Balbeylilerin, Antalyalıların projesidir" dedi.
ANTALYA'NIN EN DEĞERLİ YERİ
Balbey'in tarihi ve kültürel bir mekan olması nedeniyle Balbey'de kentsel yenileme yapılacağını aktaran Türel, şunları söyledi:
'Balbey hem tarihi hem de turistik mahalle olacak. Balbey değer kazanacak. Hem burada yaşayan vatandaşlarımız hem de Antalya kazanacak. Bir tek kişinin burnu kanamadan, mağdur etmeden bu projeyi kazandıracağız. Balbey'i içinde yaşayanlarla zenginleştirmek hem de bir turistik nitelik kazandırmak istiyoruz. Biz gerekirse elimizi taşın altına koyacağız, sorumluluk alacağız. Balbey'i Antalya'nın en değerli yeri haline getireceğiz. Bu projeyi hiçbir siyasi yaklaşım göstermeden söylüyorum, Bu projeyi biz yapamazsak kimse de yapamaz. Balbey artık daha fazla bu durumda bekleyemez. Altyapı yok, ulaşım sorunlu, yapılar eski. Böyle devam ederse buralar bir harabeye dönüşür. Buradaki hatıralarım yazmakla bitmez. Bu sokakları avcumun içi gibi bilirim. Çocukluğum geçti."
KISA BALBEY MAHALLESİ TARİHİ
Balbey Mahallesi, Antalya'da erken dönemlerden itibaren Kaleiçi dışında gelişen ilk iskan alanlarından biri oldu. Mahalle, Sultan II. Bayezıd (1481-1512) dönemi Akıncı beylerinden Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yaptırılan Bali Bey Camii çevresinde bir yerleşim alanı olarak gelişti. Zaman içinde ismi Bali Bey'den Balbey'e dönüşen, Kaleiçi benzeri yapılaşmanın egemen olduğu bu mahalle, yeni Antalya'nın merkezinde bir ölçüde eski karakterini muhafaza etti.
Balbey Mahallesi'nin kent merkezine temas ettiği noktalarda yüksek yapılar ortaya çıktığı, çeperinde hareketli bir kent yaşamının aktığı mahallenin içine doğru bugüne ait olmayan bir yaşam devam ediyor. Arnavut kaldırım döşeli mahallede yıkıntı evlerin arasında, sol siyasi parti ve örgütlerin imzasının bulunduğu duvar yazıları görünmeye başlıyor.
Balbey, 1992 yılında kentsel Sit alanı olarak kabul edildi. Dar sokaklar boyunca uzayan palmiyeler ve onların arasında kalan zeytin ağaçları mahallenin temel dokusunu oluşturuyor. Balbey Kentsel Yenileme Projesi, Balbey, Yüksekalan ve Tahılpazarı mahallerini bir kısmını kapsıyor. Toplam büyüklüğü 115 bin 231 metrekare alana ulaşan 399 parselin bulunduğu proje alanında 42 tescilli bina bulunuyor. Balbey projesi Prof. Dr. Zekai Görgülü başkanlığında bir heyet tarafından hazırlandı.
Akdeniz Güncel
Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Ofisi açılışında Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallelerin kültürel dokusunun değiştiğini belirterek "Biz Antalya'da aynı hataya düşmeyeceğiz. Balbey'i koruyarak yenileyeceğiz" dedi
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 1992 yılında SİT alanı ilan edilen ve 1994 yılından bu yana 20 yıldır nazım imar planı ve koruma amaçlı imar plan çalışmaları devam eden Balbey Mahallesi'nde, "Koruma Eksenli Kentsel Yenileme" projesi için mahalle ofisi törenle açıldı. Tören, Balbey Mahallesi içinde, çok sayıda mahalle sakinin katımıyla yapıldı.
'Bu mahallenin çocuğuyum'
Açılışta konuşan Türel, kendisinin de Balbey Mahallesi'niıı çocuğu olduğunu belirterek, mahallenin tarihinin Selçuklu'ya kadar uzandığını söyledi. Balbey'in kentsel yenilemeye ihtiyaç duyduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirten Türel, "Balbey bölgesinin mevcut haliyle altyapı bakımından ihtiyaçlara cevap veremez durumdadır. Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli düzenlemeyi yapamamaktadır" dedi.
'Aynı hataya düşmeyeceğiz'
Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallerinin kültürel dokusunun değiştiğini, mahalle sakinlerini mağdur olduğunu ve hatta istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını vurgulayan Türel, "Biz Antalya'da aynı hataya düşmeyeceğiz. Bunu sizlerin bize vereceği destek sayesinde başaracağız. Bu proje Balbeylilerin, Antalyalıların projesidir. Balbey bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektir. Hem koruyacağız hem de yenileceğiz" dedi.
'Antalya'nın en değerli yeri'
Balbey'in tarihi ve kültürel bir mekan olması nedeniyle Balbey'de kentsel yenileme yapılacağını belirten Türel, konuşmasına şöyle devam etti: "
Balbey hem tarihi hem de turistik mahalle olacak. Balbey değer kazanacak. Hem burada yaşayan vatandaşlarımız hem de Antalya kazanacak. Bir tek kişinin burnu kanamadan, mağdur etmeden bu projeyi kazandıracağız. Balbey'i içinde yaşayanlarla zenginleştirmek hem de bir turistik nitelik kazandırmak istiyoruz. Biz gerekirse elimizi taşın altına koyacağız, sorumluluk alacağız. Balbey'i Antalya'nın en değerli yeri haline getireceğiz."
Milliyet Akdeniz